okupilo se više od pet stotina članova i uzvanika

IDS u Pazinu svečano obilježio 30. obljetnicu osnutka MILETIĆ: I SLJEDEĆIH TRIDESET GODINA ISTRA ĆE SE ZELENITI!

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Velikom svečanošću na kojoj se okupilo više od pet stotina članova stranke i uzvanika, među njima i izabrani predsjednik Zoran Milanović, u Pazinu je u subotu obilježena 30. obljetnica osnutka Istarskog demokratskog sabora, regionalnoj stranci koja je, prema riječima njezina aktualnog predsjednika Borisa Miletića, "odredila budućnost naše krasne zemlje Istre", ali je i u nacionalnim razmjerima, riječima njezina bivšeg predsjednika Ivana Jakovčića, "postala sukreator hrvatske politike".

Uz predsjednika Milanovića, uzvanici na svečanosti bili su i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednici ili potpredsjenici HSS-a, HSLS-a, HSU-a, SDSS-a, Stranke demokrata, Glasa, Snage, Primorsko-goranskog saveza, Međimurskog demokratskog saveza, drugih hrvatskih stranaka i organizacija, Lige socijaldemokrata Vojvodine, te gosti iz Europskog parlamenta.

U svom nedugom obraćanju članstvu stranke i uzvanicima, predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je da se ova stranka "od samih početaka isticala u šarenom spektru političkih stranaka, prije svega kao regionalna stranka iz male Istre koja je avangardna i drukčija od drugih. Izborili smo se za dvojezičnost, pričali smo o nekoj dalekoj Europi i zagovarali tada nepopularne ideje antifašizma, suživota, multietničnosti i multikulturalnosti.

Danas su te vrijednosti, za koje se IDS usamljen borio devedesetih godina, dio hrvatskog zakonodavstva. Osvajali smo izbore, stekli status najuspješnije europske regionalne stranke i postali akter u europskoj obitelji liberalnih stranaka".

A "zajedno s IDS-om rasla je i Istra", dodao je Miletić, i kao najvažnija postignuća IDS-a i njegove regionalne vlasti uz ostalo spomenuo da je Istra danas jedina hrvatska županija koja ima više stanovnika nego 1990. godine, da ima najviše poduzetnika prema broju stanovnika u Hrvatskoj, da Istra danas bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u povijesti, da je broj istarskih OPG-ova u 30 godina porastao sa desetak na preko 6.000, da su od deset najvrednijih hrvatskih kompanija tri iz Istre, da je broj stabala maslina u tih istih 30 godina porastao sa 350.000 na milijun, a broj proizvođača je sa svega nekoliko porastao na više od 200; više od 20 milijardi kuna direktnih stranih investicija uloženo je u Istru; a na kraju je kao svojevrstan simbol istaknuo da je populacija boškarina kao vrste koja je pred 30 godina bila pred izumiranjem s dvjestotinjak povećana na preko dvije tisuće.

Uz mnoge uspjehe IDS i Istra prolazili su i teške trenutke, rekao je također Miletić spomenuvši agoniju Uljanika "koji je prehranio i školovao generacije naših ljudi, pa stoga i danas otvoreno kažem da naša politika pruža punu podršku nastojanjima za nastavkom brodogradnje i proizvodne djelatnosti".

Afirmacija regionalnih vrijednosti i pripadnosti, nužnost decentralizacije kako bi županije, gradovi i općine dobili više ovlasti i odgovornosti ali i više novaca, okrenutost novom vremenu i novim tehnologijama, to su još neka načela koja je Miletić uvrstio u postignuća i ciljeve politike IDS-a, te je na kraju svoga izlaganja obećao: "I dalje ćemo rušiti zidove šovinizma, uskogrudnosti i ignorancije, postat ćemo jedna od najrazvijenijih regija Europe, uvijek ćemo biti korak ispred, a Istra će se i sljedećih 30 godina - zeleniti!".

Bivši IDS-ov predsjednik i bivši europarlamentarac Ivan Nino Jakovčić se pak prisjetio daleke povijesti IDS-a, podsjetivši: "Prije 30 godina zvali su nas lokalna strančica, partitino, ali od prvog sabora IDS-a u Medulinu 1991. godine počeo je pravi razvoj stranke".

Prisjetio se i zgode kada su on, Luciano Delbianco i Ivan Herak u kolovozu 1993. godine odnijeli na Brijune Tuđmanu i Šušku prijedlog Zakona o autonomiji Istre što je bilo prihvaćeno s velikim negodovanjem a Šušak im je čak rekao: "A vi bi kao Quebec u Kanadi? Ne može!", te ustvrdio kako i danas nedostaje autonomije za upravljanje Istrom, i kako se nada da će za takvo što "nova vlada, s ljudima koji su ovdje, imati više razumijevanja".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter