Započele proljetne "Šetimane fritaja središnje Istre"

GRAČIŠĆE U travnju fritaje po promotivnoj cijeni od 30 kuna

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Sanja Kantaruti, Renato Krulčić, Ivan Mijandrušić i Alison Merlić (Anđelo DAGOSTIN)

Sanja Kantaruti, Renato Krulčić, Ivan Mijandrušić i Alison Merlić (Anđelo DAGOSTIN)


Sedam odabranih ugostiteljskih objekata nudit će ovo tradicijsko istarsko jelo u kombinaciji raznih autohtonih namirnica, prije svega samoniklog bilja, dostupnih upravo na proljeće

 

Nova gastronomska manifestacija u organizaciji Turističke zajednice središnje Istre "Šetimane fritaja središnje Istre" koja će se odvijati tijekom mjeseca travnja, jučer je predstavljena na konferenciji za novinare u gračaškoj konobi "Marino". Sedam odabranih ugostiteljskih objekata nudit će ovo tradicijsko istarsko jelo u kombinaciji raznih autohtonih namirnica, prije svega samoniklog bilja, dostupnih upravo na proljeće.

- Manifestacija je organizirana s ciljem promocije jela fritaja, ali i ugostiteljskih objekata s područja središnje Istre te jačanja posjeta našem području u razdoblju predsezone. Također smo se odlučili fritaje sljubiti s našim vrhunskim maslinovim uljima s područja središnje Istre koja su uvrštena u katalog Flos Olei, kazala je uvodno direktorica TZSI-a Sanja Kantaruti, a prisutne je pozdravio i domaćin, gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

Fritaje će se nuditi po promotivnoj cijeni od 30 kuna, a moguće je birati između više različitih vrsta. Restoran Čiže (Trviž) nudit će fritaju sa šparogama i pancetom, s mladim lukom i pancetom, s povrćem te s dvije vrste sira, konoba Marino (Gračišće) fritaju "Dora" s domaćom pancetom, fritaju "Antea" s rikulom i fritaju "Vita" s koromačem. Nadalje Boljunska konoba u ponudi ima fritaju sa šparogama, sa šparogama i pancetom, sa šumskim gljivama te fritaju s klobasicama, restoran Castle Belaj fritaje od prepeličjih jaja s pršutom i divljim šparogama, s mrkvom i vlascem te s gljivama, a konoba Vela Vrata (Beram) nudi fritaju s klobasicama, s vrganjima i pršutom te sa šparogama.

Nadalje agroturizam Stara Štala (Borut) nudi fritaju s vazmenim lukom (škalonja) i domaćim sirom, s vazmenim lukom (škalonja) i domaćom pancetom, s domaćom klobasicom, s maslačkom te s domaćom klobasicom i maslačkom. Posebnu ponudu tijekom manifestacije imat će i pizzeria Peperone (Pazin) koja će nuditi pizzu "Fritaja" (sir, panceta, artičoke i jaje) i tortilju "Fritajito" (kozice, šparoge, jaje i sir) po promotivnoj cijeni od 40 kuna.

        - Izražavam zadovoljstvo što smo s jednom svakodnevnom namirnicom osmislili festival fritaja središnje Istre koji će se odvijati na području središnje Istre tijekom cijelog mjeseca travnja, odnosno u predsezoni. Još jednom se ujedinio ceh ugostitelja i Udruženje obrtnika Pazin i priključio se organizaciji festivala, a drago mi je i što se današnje otvorenje festivala odvija upravo kod predsjednice ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlane Buljan, kazala je tajnica Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić.

- Ovom manifestacijom pokušavamo jela koja su uobičajena na našim stolovima prezentirati te time dati poticaj gostima koji obilaze središnju Istru da obiđu naše ugostiteljske objekte u predsezoni, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Više informacija o manifestaciji dostupno je na www.centralistria.com/hr/dogadjanja-events. Organizatori "Šetimana fritaja središnje Istre" su TZ središnje Istre i Udruženje obrtnika Pazin, a pokrovitelj Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter