Uz odličnu feštu i dobro raspoloženje, više tisuća posjetitelja upoznalo se s lokalnim proizvodima, starim zanatima, autohtonim životinjama, a cijeli dan uživalo se u bogatom kulturno-zabavnom i edukativnom programu uz raznovrsnu ponudu jela i pića
"Pod Učkun kućice bele, miće, kot suzice vele", vječni su stihovi Drage Gervaisa koji su se jučer mogli čuti s pozornice na samom početku ovogodišnjeg, prvog nakon korona stanke, XIV. Učkarskog samnja, i to u recitaciji školaraca iz Veprinca i Ičića te u glazbenom aranžmanu žena i djevojaka KUD-a Učka.
Naime, u srcu Parka prirode Učka na prijevoju Poklon održan je tradicionalni Učkarski samanj koji je posjetilo više tisuća domaćih i stranih posjetitelja. Uz odličnu feštu i dobro raspoloženje, više tisuća posjetitelja upoznalo se s lokalnim proizvodima, starim zanatima, autohtonim životinjama, a cijeli dan uživalo se u bogatom kulturno-zabavnom i edukativnom programu uz raznovrsnu ponudu jela i pića.
Učkarski samanj vratio se tako, nakon dvije godine pauze u prepoznatljivom, tradicionalnom obliku te je još jednom posjetiteljima s Kvarnera, iz Istre i ostatka Hrvatske te stranim turistima prezentirao potrebu za njegovanjem tradicije ovog kraja, kao i potrebu očuvanja prirode i malih lokalnih gospodarstava.
U mnoštvu štandova sreli smo i dobro poznate istarske izlagače, opg-ove, pršutarne, sirane, proizvođače marmelada, meda i drugih istarskih dobrota. Prva na redu bila je sirana Zlata iz Čepić polja. Oni proizvode sir iz mlijeka vlastite farme, upravo na Čepiću, a od novosti u proizvodnji izdvajaju sir s tartufima i novu liniju dimljenih sireva.
Od svega toga, probali smo onaj s majčinom dušicom i vlascem koji su imali - sve gušte. Pored njih, Paolo Jelenić iz istoimene pršutarne iz Svetog Petra u šumi nudio je pršut, pancetu i kobasice, dok su se iz kaldirskog OPG-a Mauro Laganis mogli pohvaliti domaćim voćem i izvrsnim marmeladama. Na Poklonu je svoje proizvode nudila Istrijanima i Primorcima dobro poznata sirana Vesna Loborika.
"Ovo je dobar samanj, na lipemu mistu, jedino zna biti svakokvega vrimena, ma to je Učka. Mi se bavimo proizvodnjom istarskog pršuta od 2007. godine, a što se tiče prodaje mogu reći da je ova sezona bila odlična", kazao nam je pršutar Mladen Milohanić iz Tinjana, a s područja Galižane sreli smo Franka Hrelju koji je predstavio svoje maslinovo ulje, namaz od maslina i ostale proizvode od maslina kao što je namaz od masline s bademima.
"Imamo 700 ulika i 400 smokava poli Galižane, pa delamo marmelade, džemove, ulje s tartufima i puno drugih proizvoda. Ovime se bavim već 20 lit, a na Učkarskom samnju sam od njegovih početaka", ispričao nam je Hrelja, a mi smo već bacili oko na jabučne proizvode OPG-a Josip Dantinjana iz okolice Motovuna. Naime, njihovo se gospodarstvo još od 2007. godine bavi uzgojem voća, i to trešanja, jabuka i šljiva, pa tako i preradom jabuka u sokove - bistre i guste. Mogu se pohvaliti čak tri i pol tisuća stabala jabuka u selu Lazi kraj Motovuna. "Naši su sokovi bez vode, šećera i konzervansa, a radimo i marmelade od svog voća, pa i jabučni ocat. U ponudi imamo i jabučni ocat s medom za kojeg smo dobili zagrebačku nagradu 'Plavi ceker'. Imamo i tri godine odležani barik jabučni ocat", kažu nam.
Naša sljedeća postaja je OPG Ljubešić - "Old School Distillery" gdje kušamo zaista posebne likere i džinove. "U ponudi imamo dvadesetak različitih vrsta, što rakija, što džinova i likera, a ono što je baš naše, izvorno i autohtono, je liker od kave pod nazivom Correttino, pa onda Moscatino od muškata i čokolade. Tu je i Rosettino, liker od rosea. Radi se o desertnim pićima od cirka 20 posto alkohola. No, sada su najpopularniji džinovi kojih imamo više vrsta, recimo za svako godišnje doba jednog", kažu nam iz tog OPG-a.
Ipak, najveća atrakcija bili su Vitasovići iz Marčane, Milan i Darko, koji proizvode autohtone istarske instrumente, poglavito roženice. "To delamo čuda lit, sve istarske intrumente. Delamo i popravljamo. Malo nas je ki se bavimo uvin delon, jako malo i sve manje. Moj sin ništo malo, ma će će", kazao nam je jedan od Vitasovića. Na samnju je svoje čokoladne delicije izlagao i Vili Radonić iz pulskog VR Choco-arta koji djeluje već deset godina. On nam je najavio neke nove projekte, no to će zasad ostati svojevrsna tajna.
Inače, Učkarski samanj se održava već 14 godina na Poklonu, a ove je godine proširen i na novi Centar za posjetitelje Poklon. U njemu su se tijekom jutra odvijala predavanja i radionice te projekcija filma "Je letrika ubila štrigu", a u poslijepodnevnim satima dječji program, odnosno igraonica društvenih igara "Eko igraonica", dok je na terasi Planinskog bara posjetitelje zabavljala grupa Kantriders.
Na glavnoj pozornici posjetitelji su mogli vidjeti i poslušati nastupe KUD-a Matulji, Klape Baladur, Folklornog društva Pazin i MPZ Štorija, a predstavili su se i učenici područnih škola Veprinac i Ičići, kao i Udruga Tinta 910, koja je proglasila pobjednike njihovog literarnog natječaja. Posjetitelje je kroz program vodio šarmantni i uvijek dosjetljivi Mario Lipovšek Battifiaca, a zatvaranje povratničkog samnja pripalo je popularnim Gustafima.
Na više od pedeset prodajnih štandova predstavila su se obiteljska gospodarstva, poljoprivredne zadruge, male tvrtke i obrti sa svojim proizvodima, među kojima su se našli eko certificirani sir i piva, pršuti, maslinovo ulje, rakije i likeri, proizvodi od vune i drva masline, med, domaći gin, maslinovo i aromatično ulje, proizvodi od brinja, meda, veprine, ljekovitog bilja, voće, džemovi, slastice, prirodna kozmetika i tako dalje.