USKRSNI PONEDJELJAK: TEĆI, ISTI, PITI I VODNJANSKA ŠPALETA NA STANCIJI BURŠIĆ

Fešta tradicionalne kuhinje i sportskog duha


Na stanciji Buršić u Vodnjanu na Uskrsni ponedjeljak sedmu godinu za redom održava se sada već tradicionalna gastronomska i zabavna manifestacija "Vodnjanska špaleta". Kao i ranijih godina očekuju se brojni gosti, lani ih je bilo gotovo dvije tisuće, koji će moći uživati u tradicionalnim, pa i zaboravljenim uskrsnim jelima, poput špalete, šparuga, jaja ili pince, u vremenu od 12 do 20 sati.

Program ovogodišnje "špalete" danas su na stanciji predstavili poznati vodnjanski i istarski pršutar Milan Buršić, kćer mu Michela Buršić Lisjak, direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić te Erik Lukšić, koji je najavio treću utrku "Špaleta run" u sklopu iste manifestacije, a iz ciklusa "Teći, isti, piti".

Naši unuki nisu ni znali ča je to

- Rastemo i iz godine u godinu. U manifestaciju ulažemo puno truda i ljubavi i zato se svake godine povećava broj ljudi koji nas posjećuju. Ideja je krenula prije deset lit, jer smo vidili da je ta špaleta zaboravljena, naši unuki nisu ni znali ča je to. Sada već mogu reći da se špaleta cijeni sve više, a da bi mi sve ovo objedinili i uspješno održali manifestaciju potreban je trud čitave familije. Drago mi je da su naši mladi to prihvatili i dali si puno truda, rekao je Buršić.

- Kuhinja se otvara u podne, a za djecu smo i ove godine pripremili razne radionice i igraonice od 14 do 16 sati, tako da roditelji mogu malo odahnuti. Imat ćemo muziku i nastup plesnog studija Gazela, a najmlađe će sigurno veseliti i veliki vatromet koji je planiran za 20 sati, rekla je Buršić Lisjak.

Turnir u pljočkanju, koji je lani prvi put ubačen u program manifestacije, ove će se godine održati među maslinama, najavila je Smoljan Makragić, koja je naglasila da je manifestacija "Vodnjanska špaleta" ispala super i da je njome znatno obogaćena turistička ponuda Vodnjana, pogotovo u ovom dijelu godine.

Meni će koštati 50 kuna

Što se tiče gastro ponude, na meniju, koji će koštati 50 kuna, nudit će se špaleta okrenuta na maslinovom ulju, kuhana špaleta, fritaja sa šparugama, pljukanci maneštra, pince i slično, a ta će tradicionalna jela, pripremati i moderno interpretirati kuhar Feručo Smoković.

- Ovogodišnja utrka "Špaleta run" počinje u 10 sati, a trčat će se po stazi koja vodi kroz tri maslinika. Staza je duga četiri kilometra, što znači da će profesionalci, odnosno iskusniji natjecatelji trčati dva kruga, dok je za one u malo slabijoj kondiciji planirana štafetna utrka. Osim nagrada za najbolje, pobjednicima će to značiti izravan plasman, bez kotizacije, na pulsku iksicu, kazao je Erik Lukšić, koji je za ovu godinu organizirao i utrku za one najmlađe koji se žele natjecati ili naprosto dopustiti roditeljima mali predah.

Za sve sudionike bit će organizirana i tombola, u kojoj je glavna nagrada špaleta, a kao i prethodnih lani, supružnici Darinka i Milan Buršić još će mjesec dana nakon Uskrsa na svom domaćinstvu nuditi gostima tradicionalne proljetne delicije. (L. SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter