350 STUDENATA IZ CIJELE EUROPE

FARMACEUTSKI KONGRES U POREČU Glavna tema je izazov bioloških lijekova

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(FOTO: EPSA)

(FOTO: EPSA)


Pod nazivom "Quo vadis, pharmacy?" u Poreču se održava europski kongres studenata farmacije u kojem sudjeluje 350 studenata iz europskih zemalja, a organizator mu je Europska udruga studenata farmacije EPSA. Glavna tema kongresa su biološki lijekovi, koji se kao jedno od najsofisticiranijih postignuća u modernoj biomedicini koriste u različitim oblicima, od imunoloških lijekova, cjepiva, lijekova iz ljudske krvi i plazme poput Imunoglobulina, te lijekove dobivenih biotehnološkim postupcima iz živih stanica.

Biološka se terapija koristi već godinama, poglavito za liječenja kroničnih upalnih bolesti kao što su ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, reumatoidni artritis, ali i za maligna oboljenja, te je njihovom uporabom značajno povećana učinkovitost liječenja. Upravo zato je ova tema o lijekovima budućnosti odabrana kao glavna tema kongresa, kako bi se budući farmaceuti pripremili za ovaj sve prisutniji trend u industriji lijekova i revolucionarlnim pomacima u liječenju brojnih bolesti koje takvi lijekovi donose

Ponajbolji studenti farmacije i farmaceutskih znanosti iz tridesetak europskih zemalja će kroz predavanja i radionice na ovom kongresu holistički raspravljati o biološkoj terapiji i izazovima koje ona donosi. Renomirani hrvatski i europski znanstvenici u svojim će predavanjima studentima govoriti o novostima u razvoju biofarmaceutika, o kliničkim primjenama inovativnih terapija, ali i o financijskim izazovima s kojima se suočavaju zdravstveni sustavi uslijed povećanog tržišnog udjela ove vrste mahom prilično skupih lijekova.

Sudionici kongresa posjetit će i pogon Jadran-galenskog laboratorija u Rijeci, sudjelovati u javnozdravstvenoj kampanji tvrtke Belupo na temu ''Živjeti zdravije mjereći zdravlje'', posjetiti dom za starije i nemoćne u Poreču te iskušati svoje vještine u raznim edukativnim natjecanjima.

Pokrovitelji kongresa su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Grad Poreč, Grad Zagreb, Istarska županija, zagrebački Farmaceutsko-biokemijski fakultet i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter