NOVI PROJEKT

EKSKLUZIVNA GASTRONOMSKA AVANTURA U SJEVERNOJ ISTRI Šest lokalnih proizvođača kreiralo je jedinstvenu turističku turu "s potpisom"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
N.I.C.E. ekipa - mladi su i poduzetni (Snimila Gordana Čalić Šverko)

N.I.C.E. ekipa - mladi su i poduzetni (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Ima jedna lijepa priča koja kaže da je tajnu pjenušca u naselje Vrh u doba Napoleonovih osvajanja donio vojnik rodom iz francuske pokrajine poznate po njegovoj proizvodnji. Zaljubio se u lokalnu djevojku koja ga je pronašla ranjenog u dolini Butonige i izliječila ga. No, Adriano i Mauro Grbac, poznati proizvođači pjenušca Butilija, baštine jednu drugu priču.

Sedamdesetih godina pretprošlog stoljeća u župu Vrh došao je svećenik Vranić koji se školovao u Italiji, u Trentu, pokrajini poznatoj po klasičnoj metodi proizvodnje pjenušavih vina. Zvonar u župnoj crkvi bio je pradjed braće Grbac koji se i sam okušao u proizvodnji pjenušca i tako utemeljio obiteljsku tradiciju.

Upravo omanja konoba u Vrhu, prva je od šest punktova novog turističkog projekta N.I.C.E. (North Istria Countryside Experience) na Vrhuvštini, inovativnog u istarskom okruženju, koji je okupio šest lokalnih proizvođača, poduzetnika i ugostitelja: majstore proizvodnje pjenušca braću Grbac, obiteljsku tvrtku Karlić tartufi, malu obiteljsku destileriju OPG Jermaniš, Butoniga Nature koja se bavi organskim uzgojem povrća, obiteljsku vinariju OPG Sirotić Dario, Konobu Vrh te malu boutique agenciju "Istriana travel". Članovi N.I.C.E. tima svi žive i rade na Vrhuvštini koja je njihov dom.

foto

Vodičkinja Zdenka Majcan i Dražen Sirotić iz Butoniga Nature (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ekskluzivna gastronomska avantura u sjevernoj Istri - turistička tura "s potpisom" koja traje oko sedam sati, predstavljena je vlasnicima smještajnih kapaciteta te predstavnicima turističkih agencija, u Vrhu, malom mjestu u samom srcu sjeverne Istre, na gotovo 400 metara nadmorske visine s čijeg se 35 metara visokog zvonika vidi sto sela i zaseoka u Istri, obronci Ćićarije, jezero Butoniga, Motovunska šuma i Učka, ponekad za lijepa vremena i more, a u zimskim danima talijanske Alpe prekrivene snijegom.

Vrh i Vrhuvština odavno su poznati po trima svojim dragocjenostima: kvalitetnom vinu i pjenušcu, ekstra djevičanskom maslinovom ulju i najskupljoj podzemnoj gljivi na svijetu – istarskom bijelom tartufu, a upravo je to u fokusu N.I.C.E. programa namijenjenog za grupu od dva do osam, najviše petnaest gostiju, koji će u pratnji lokalnog turističkog vodiča, uz osigurani prijevoz, obilaziti šest punktova na Vrhuvštini, upoznavati domaće ljude, rješavati zanimljive i jednostavne zadatke, začepiti bocu pjenušca, izvaditi tartuf tako da ga ne oštete ili pak pogoditi njegovu težinu, ubrati povrće u zadanom vremenu…, i napuniti NICE torbu domaćim proizvodima, a što će im ostati kao suvenir. Turistička tura završava ručkom u Konobi Vrh.

foto

Po pjenušac u podrum braće Grbac (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ideja o ovome projektu proizašla je kroz rad s inozemnim turistima koji su bili željni novih, autentičnih izleta s jedinstvenom ponudom. Cilj projekta je održivi razvoj malih poduzetnika i OPG-ova na Vrhuvštini, rekla je Melita Paladin, vlasnica Konobe Vrh.

- Međusobno surađujemo već duže vrijeme, a sada smo nekako skupili hrabrost da se u doba korone kada svi skupa imamo manje posla, udružimo u novom projektu, izjavila je Zdenka Majcan, vlasnica agencije "Istriana travel" te dodala kako su se okupili upravo na inicijativu Konobe Vrh.

- Ovaj projekt zasigurno je jedan od prvih na ovom području koji je na ovakav način osmišljen, s obzirom na to da je on već gotov proizvod, jer se radi o umrežavanju različitih sadržaja Vrhuvštine, autentičnih, izvornih, gdje ih turistička agencija objedinjuje i nudi, što je jako zanimljivo, kroz zabavu, cjeloviti doživljaj ovog područja, kaže pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković. - Vrh je vrhunski. Ljudi toliko vole to što rade, radišni su, vrijedni tokom cijele godine i mislim da na jedan predivan način mogu prezentirati turistima to što rade, kaže Jasmina Černeka, stručna suradnica Turističke zajednice Buzet.

foto

Karlić tartufi (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tematske ture koje kombiniraju gastronomiju, prirodu i baštinu, omogućavaju potpun doživljaj destinacije. Kroz igru i zanimljivosti koje će im otkrivati njihov osobni turistički vodič, gosti će upoznati i kušati dobrote koje sjeverna Istra nudi, upoznati lokalne ljude i njihov način života. Zdenka je prije 13 godina otvorila malu boutique turističku agenciju "Istriana travel" u Vrhu. Postala je prvi turistički vodič specijaliziran za lov na tartufe te je također i certificirani vodič interpretator baštine, a od lani razvija i podbrend koji ima glavni cilj upoznati individualne goste s posebnom ponudom doživljaja u Istri.

Braća Adriano i Mauro Grbac nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje pjenušca iz kućne radinosti koju je započeo njihov pradjed. Autohtoni vrhuvski pjenušac Butilija proizvode u limitiranom izdanju od samo dvije tisuće boca godišnje.

foto

Veselo u OPG-u Jermaniš (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Od trenutka berbe grožđa do degustacije mora proći minimalno četiri godine, reći će Mauro.

U Karlić tartufima, obiteljskoj tvrtki za lov, otkup i distribuciju proizvoda od tartufa, smještenoj u naselju Paladini na obroncima jezera Butoniga, turiste dočekuje Ivana Karlić. - Sve je krenulo od mog noneta. Tu ljubav prema tartufima prenio je na moju mamu, jednu od prvih žena novijeg doba koje su se počele ozbiljnije baviti lovom na tartufe u Istri. Nastavili smo brat Ivan i ja, treća smo generacija tartufara, a uskoro dolazi i četvrta, priča nam Ivana. Rado će otkriti tajne dresure pasa tartufara te goste, nakon degustacije proizvoda od tartufa u novoj degustacijskoj sali, povesti u lov na tartufe za kojeg kaže da je avantura koja se ne zaboravlja.

Put dalje vodi u Kijeku nedaleko jezera Butoniga gdje su otac Ivan i sin Kristijan Jermaniš, 1993. godine na obiteljskoj tradiciji osnovali poljoprivredno gospodarstvo orijentirano na vinogradarstvo i podrumarstvo, a proizvode domaće rakije.

foto

Medveje - loza terana stara više od 150 godina (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Najpoznatiji smo po proizvodnji rakija i likera, posebno smo ponosni na svoju bisku proizvedenu od komovice i sušenog lišća bijele imele, za koju se možemo pohvaliti da je dugi niz godina najbolje ocijenjena i najnagrađivanija rakija u Istri, proizvodimo i liker od višnje, kave, rogača, meda, terana…, a radimo i smokvenjak po receptu starom više od sto godina, nabrojat će Jermaniši.

Mladi bračni par Emina i Dražen Sirotić bavi se uzgojem organskog netretiranog povrća i prerađevina, batata, češnjaka, umaka barba Draško... Spontano, s puno ljubavi i strasti, u Marčeneškom Polju počela je njihova životna avantura pod imenom "Butoniga Nature". Odlučili su ostati na Draženovoj rodnoj grudi i egzistenciju, uz redovno zaposlenje, vezati i uz poljoprivredu kao dopunsku djelatnost.

foto

Dejan i Melita - Konoba Vrh (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U susjednom selu Medveje poznati su vinari otac i sin, Dario i Dario Sirotić. Obrađuju oko pet hektara vinograda, a nakon ručne berbe proizvode svoja poznata vina: malvaziju istarsku, teran, muškat Diamant, chardonnay i rose. Ponosni su na lozu starinske sorte istarskog terana staru više od 150 godina, jednu od najstarijih u Istri. Prilikom spora između Hrvatske i Slovenije oko terana, dolazili su kod njih uzimati uzorke.

Melita Paladin i Dejan, mladi je par koji je svoje snove odlučio pretvoriti u stvarnost i prije četiri godine preuzeo Konobu Vrh s 38- godišnjom tradicijom. Zaljubljenicima u rodni kraj, izvorna vina i autohtonu kuhinju sjeverne Istre, cilj je promovirati tradicionalne recepte. Ponosni su na certifikat Tartufo vero. Kada blagodati podneblja, domaći pršut, tartufe, maslinova ulja, meso istarskog boškarina, posluže u kombinaciji s ručno rađenom tjesteninom, među kojima i njihovim specijalitetom, punjenim fužima, nastaje spoj savršenih užitaka koji vjerno dočaravaju svu raskoš ovog kraja - Vrhuvštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter