PREDSTAVLJENo 31. izdanje

Vinistra uvodi nova pravila ocjenjivanja. Muškat momjanski i žlahtina dobijaju svoje kategorije

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Jedna od najvažnijih vinskih manifestacija u regiji, 31. Vinistra, ove godine održat će se od 9. do 11. svibnja u porečkoj dvorani Žatika.

Ovaj prestižni sajam vina, autohtonih proizvoda i gastronomije koji okuplja najbolje vinare iz Istre i šire na konferenciji za medije u hotelu Parentium Plava Laguna predstavili su, uz gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića i direktora Turističke zajednice Poreč Nenada Velenika, predstavnik Plave Lagune Emil Perdec, predsjednica ocjenjivačke komisije Master of Wine Caroline Gilby te predsjednik Vinistre Luka Rossi.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Rekordnih 750 uzoraka

Ove godine uvedena su unaprijeđena pravila ocjenjivanja, razvijena u suradnji s renomiranim časopisom Decanter, a dodatno su oblikovana iskustvom domaćinstva jednog od najvažnijih svjetskih vinskih ocjenjivanja, Concours Mondial de Bruxelles.

- Možemo s ponosom reći da je ove godine na Vinistru pristiglo rekordnih 750 uzoraka vina i žestokih alkoholnih pića, od čega je 350 uzoraka malvazije iz osam različitih država, dok je 65 uzoraka jakih pića. Kao što znate mi godinama pratimo svjetske vinske trendove i nastojimo unaprijediti našu manifestaciju, tako da smo ove godine poradili na poboljšanju samog postupka ocijenjivanja. Nakon dugog niza godina uveli smo nekoliko ključnih promjena u postupku ocijenjivanja. Radi se o tri faze kušanja.

U prvoj se dodjeljuje ocjena nakon čega u drugi krug idu samo oni uzorci koji osvoje 89 i više bodova, a u trećoj fazi se odlučuje o šampionima, odnosno vinima koja dobiju 95 bodova i više. Do sada su ocijenjivači dobivali uzorak na stol, ocijenili ga i išli dalje, dok je novost da od ove godine ocijenjivači dobivaju od 8 do 10 uzoraka na stol i imaju 20 minuta vremena da ih sve isprobaju, međusobno prokomentiraju i ocijene. Na taj način se dobija maksimalno objektivna ocijena.

(Snimio Milivoj Mijošek)Predsjednik Vinistre Luka Rossi (Snimio Milivoj Mijošek)

S obzirom da je ocjenjivanje već počelo, povratne informacije govore da je ovakav sustav puno napredniji i objektivniji u davanju konačne ocijene. Na ovaj način će se drugačije valorizirati i dobitnici medalja s ovogodišnje Vinistre čija vina će biti puno cijenjenija na samom tržištu, rekao je predsjednik Vinistre Luka Rossi.

Rast istarskih vinara

Iza cijele manifestacije već godinama stoji lokalna zajednica koja sa zadovoljstvom prati kako Vinistra raste iz godine u godinu.

- Vinistra je sve bolja, snažnija i brojnija te je postala sinonim za Poreč, Istru i vrhunska vina. Interes za izložbu je velik, a svi smještajni kapaciteti u to vrijeme su popunjeni. Vinistra nam puno znači i nastavit ćemo joj pružati podršku, istaknuo je gradonačelnik Peršurić.

Direktor TZ-a Nenad Velenik dodao je kako je Vinistra neraskidivo povezana s destinacijom i njezin je zaštitni znak. istaknuvši da predsezona ide uobičajenim tijekom i već sada bilježi izvrsne rezultate. Dugogodišnji glavni partner Vinistre je porečka hotelijerska kompanija Plava Laguna, koja je i ove godine domaćin ocjenjivanja vina.

(Snimio Milivoj Mijošek)Predsjednica ocjenjivačke komisije Master of Wine Caroline Gilby (Snimio Milivoj Mijošek)

- Plava Laguna nije samo ponosni zlatni sponzor Vinistre, već i njezin dugogodišnji prijatelj. Vjerujemo da će i ovogodišnja međunarodna izložba u svibnju potvrditi kontinuirani rast istarskih vinara i domaće proizvodnje. Vrhunska istarska vina, zahvaljujući svojoj kvaliteti, prirodno su našla mjesto na vinskim kartama naših hotela i lako pronalaze put do gostiju. Ne treba posebno naglašavati da je Vinistra snažno doprinijela pozicioniranju Istre kao prepoznatljive vinske regije u svijetu, a time i promociji destinacije, uključujući i naše objekte u kojima se zaokružuje autentična istarska eno-gastro priča, istaknuo je Emil Perdec, food & beverage manager Plave Lagune.

Online ulaznice za ovogodišnju Vinistru su već u prodaji, a povoljnije cijene bit će na raspolaganju do 21. travnja. Posjetitelji će moći uživati u bogatom programu degustacija, edukativnim radionicama, vinskim radionicama te posebnim predstavljanjima nagrađenih vina. Osim vina, u ponudi će biti i maslinova ulja, rakije, sirevi i drugi autentični istarski proizvodi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter