EDUKACIJA I UŽIVANJE

FOTO / 6. Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu: "Mio Rose" i "Misal Millennium" najbolji

| Autor: Zvonimir Guzić


Otvoren je 6. Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu gdje su već prvog dana dodijeljene dvije prestižne nagrade uz mnogobrojne zlatne i srebrne medalje. Najbolji pjenušac proizveden charmat metodom je "Mio Rose" vinarije Radoš, dok je u klasičnoj proizvodnji najboljim proglašen "Misal Millennium" vinarije Pjenušci Peršurić koji je jedini na festivalu prešao magičnu granicu od 90 bodova.

Ovogodišnja manifestacija nudi posjetiteljima rekordnih devedeset etiketa pjenušaca od četrdeset izlagača iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

-Čak devedest pjenušavih vina koja naši posjetitelji mogu kušati na jednom mjestu pravi je raritet na širem području regije pa i šire. Pjenušci su ono najbolje od najboljeg što jedan vinar može napraviti tako da to ovom festivalu daje dodatnu vrijednost. Ponosni smo na naše domaće izlagače, ali tu su i vrijedni vinari iz drugih djelova Hrvatske i susjednih zemalja Italije, Austrije, te naši dobri prijatelji iz slovenske Sežane. Festival nije samo popiti vino, tu se prije svega dijele iskustva i uspostavlja suradnja među vinarima. Općina Višnjan ima čak 28 vinarija od čega dvoje proizvode pjenušava vina, tako da je ova ideja sa festivalom bila pun pogodak, premda je na početku bio dosta skepse oko samog projekta, rekao je načelnik Općine Višnjan Angelo Mattich.

Pjenušava vina, osim što pružaju užitak, zauzimaju visoko mjesto na tržištu luksuznih proizvoda. Njihova potražnja raste, a motivacija potrošača leži u uživanju, obilježavanju posebnih trenutaka i društvenoj interakciji. Simbol su životnog stila i sofisticiranosti, što dodatno doprinosi njihovoj popularnosti. Posebnu vrijednost ovog festivala čini sinergija Istre i hrvatskog kontinenta, koja se ogleda u sudjelovanju izlagača iz Slavonije, Zagorja i Kvarnera. Ova suradnja simbolizira važnost održivih praksi i jačanja povezanosti između regija, otvarajući nove prilike za razvoj visokovrijednih domaćih proizvoda.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Festival je službeno otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan koji je u ime županije zahvalio domaćinu na već šestoj uspješnoj organizaciji prestižne vinske manifestacije.

-S obzirom da je proizvodnja pjenušaca zahtjevan posao i iziskuje dugogodišnji trud, ovih 90 pjenušaca na ovogodišnjem festivalu čini našu županiju izuzetno ponosnom pri čemu moramo zahvaliti načelniku Višnjana Angelu Mattichu koji je u vrlo kratkom periodu doveo ovu manifestaciju na vrlo visok nivo uz bok ostalim prepoznatljivim događajima u Istri kao što su Sajam pršuta u Tinjanu, Dani tartufa u Buzetu i Vinistra u Poreču, rekao je pročelnik Pinzan.

Prije samog proglašenja pobjedničkih pjenušaca stručni žiri, sastavljen od vodećih enologa i sommeliera, suočio se s iznimno zahtjevnim zadatkom ocjenjivanja vrhunskih pjenušavih proizvoda, naglašavajući kako je kvaliteta uzoraka ove godine bila na izuzetno visokoj razini, što je dodatno otežalo donošenje odluka. Proces ocjenjivanja odvijao se prema međunarodnim smjernicama Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći rigoroznu metodu od 100 bodova. Posebna pozornost posvetila se vizualnim karakteristikama poput bistroće, boje i iskrenja, dok su čistoća, intenzitet i kvaliteta mirisa i okusa bili ključni kriteriji za ukupnu procjenu. Harmoničnost i cjelokupni dojam zaokružili su ocjenjivanje, osiguravajući da svaki aspekt vina bude detaljno analiziran. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija bili su: prof. dr. sc. Borislav Miličević s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr. sc. Jurislav Babić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Emil Perdec, sommelier i član Hrvatskog sommelier kluba, Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica poznata kao "kraljica malvazije".

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Ovogodišnji pobjednik među klasičnim pjenušcima "Misal Millennium" Pjenušaca Peršurić ponovio je uspjeh sa prvog Festivala pjenušaca u Višnjanu kad je također proglašen najboljim. Cijela priča sa pjenušcima u Višnjanu kreće od obitelji Peršurić koji su još 1990. godine prvi počeli sa proizvodnjom pjenušavih vina tako da su oni na neki način začetnici ove manifestacije koja spaja tradiciju i inovaciju, promovira održivost i stavlja Hrvatsku, Istru i Višnjan na kartu vinskih destinacija svjetske klase.

Ovogodišnji festival uključuje i dvije atraktivne radionice, prvog dana Emil Perdec je kroz usporednu degustaciju predstavio pjenušce iz Istre i Austrije, dok će u subotnjoj radionici Karin Rupena Perdec spojiti pjenušava vina s kreativnim zalogajima, stvarajući jedinstven gastronomski doživljaj.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Festival u Višnjanu nije samo prilika za degustaciju već i za edukaciju i uživanje u vrijednostima koje pjenušava vina donose.

Čarobna barokna palača Sincich je tijekom dva dana postala epicentar za sve ljubitelje pjenušavih vina, pružajući im jedinstvenu priliku da dožive autentično ruralno istarsko naselje koje svojim šarmom i zvjezdanim nebom nadahnjuje posjetitelje iz cijeloga svijeta. Uz uživanje u raznovrsnim okusima pjenušavih vina, posjetitelji će kroz čašu pjenušca moći istražiti dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira, dok će bogata istarska gastronomija dodatno obogatiti njihovo iskustvo, čineći ovaj događaj pravim slavljem enoloških i kulinarskih vrijednosti koje krase prepoznatljivu istarsku turističku ponudu. Uz čašu vrhunskog pjenušavog vina i melodije harfe, posjetitelji mogu osjetiti čaroliju trenutka u jedinstvenom spoju tradicije, kulture i umjetnosti.

Festivala traje još i subotu u razdoblju od 13 do 19 sati, a organizatori su Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan, dok su pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter