VIŠNJAN

Misal prestige 2014., proizveden u  vinariji Peršurić šampion je ovogodišnjeg MEĐUNARODNOG FESTIVALA PJENUŠACA

Pobjednicama Festivala pjenušaca u Višnjanu Ana Peršurić Palčić i Katarina Peršurić Bernobić s majkom nadom (Snimio: M. RIMANIĆ )

Pobjednicama Festivala pjenušaca u Višnjanu Ana Peršurić Palčić i Katarina Peršurić Bernobić s majkom nadom (Snimio: M. RIMANIĆ )


Pjenušac Misal prestige 2014, proizveden u višnjanskoj vinariji Misal vina Peršurić šampion je ovogodišnjeg, drugog po redu, Međunarodnog festivala pjenušaca danas otvorenog u Višnjanu. Ovaj je pjenušac od mogućih sto bodova dobio 90,38 i time nadmašio sve ostale izložene pjenušce i zavrijedio najsjajnije zlatno odličje. Uz ovo vino zlatom su se okitili i pjenušci: Misal Milllennuim 2014, Misal Istra 2007/2008/2009 Misal Šinorina 2014, Misal Blanc de noirs 2013, Misal De Moi 2015, Misal Amoe 2013, Misal Royal 2013 i Misal Rouge 2013. Prema ocjenama stručnog žirija vinarija Misal vina Peršurić doslovce je pokupila sva zlata ovogodišnjeg višnjanskog Međunarodnog festivala pjenušaca. Naime, niti jedan pjenušac drugih vinarija nije ocijenjen zlatnim odličjem.

Ocjenjivanju je bilo izloženo 50 uzorka pjenušca, a ocjenjivanje se provodilo, ovisno o načinima proizvodnje, po Charmat i klasičnanoj metodi. Od dostavljenih uzoraka 18 ih proizvedeno po Charmat, a 32 po klasičnoj metodi. Pjenušce je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Borislav Miličević, profesor na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, prof. dr.sc. Jurislav Babić   dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika, docentica na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu nositelj kolegija Predikatna, pjenušava i specijalna vina, dr. sc. Ivana Puhelek sa Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Sanja Radeka, znanstvena savjetnica, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, zamjenica voditelja Vinarskog laboratorija Institut za poljoprivredu i turizam i profesor Visoke škole veleučilišta u Rijeci, Emil Perdec vinski znalac i sommelier, Tomislav Sokač, sommelier i Ingrid Mahnič, ocjenjivačica s Kmetijskog inštituta Slovenije, predsjednica udruge vinogradara slovenske Istre i organizatorica Festivala penina Portorož. Ocjenjivanje se provodilo prema standardima međunarodne organizacije za lozu i vino metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina, a bodovao se izgled, miris, okus i harmoničnost odnosno opći dojam pjenušca. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter