"Glagoljica na Vodnjanštini"

Javno predavanje Samante Milotić Bančić o zanemarenim aspektima glagoljice

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


U Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg), u petak, 25. listopada, s početkom u 19 sati održat će se predavanje dr. sc. Samante Milotić Bančić “Glagoljica na Vodnjanštini” (Il glagolitico nel Dignanese).

Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

Glagoljica je oduvijek bila osobita zanimljivost u razvoju hrvatskoga jezika i pisma. Od teorija o njezinu nastanku do zakutaka u kojima su je sve pronalazili, glagoljica je oduvijek golicala um hrvatskoga življa.

Ovo će nas predavanje upoznati s onim aspektima glagoljice o kojima još nismo imali prilike čuti, kao i s glagoljskim spomenicima koji često bivaju zanemarenima zbog svoje veličine. Upoznat ćemo se s podrijetlom glagoljice, o onome što je nekad predstavljala, a što predstavlja danas.

Saznat ćemo koja je važnost Istre za glagoljicu, ali i glagoljice za Istru, pa i za samu Vodnjanštinu, kao i važnost očuvanja te naše baštine za buduće naraštaje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter