GORAN HRVATIN, NAČELNIK TINJANA

16. Internacionalni sajam pršuta: ISAP kao najveća gastro manifestacija u Hrvatskoj bilježi rekordnu posjećenost

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Ima li boljeg mjesta za razgovor s prvim čovjekom Tinjana - općine istarskog pršuta nego u Hiži istarskog pršuta koja ima za cilj prezentirati i promovirati ovaj autohtoni istarski specijalitet, danas zaštićen europskom oznakom izvornosti.

Uoči 16. izdanja Internacionalnog sajma pršuta, trodnevne jesenske manifestacije tijekom koje u Tinjan, uz domaće, stižu i najbolji europski pršutari, razgovarali smo s tinjanskim načelnikom Goranom Hrvatinom i postavili mu pitanje svih pitanja, hoće li ovogodišnji ISAP, nadmašiti prošlogodišnji jubilarni koji je okupio oko 23.000 posjetitelja i na kojemu se narezalo i pojelo više desetaka tona pršuta.

Popunjena sva mjesta izlagača

Očekivanja su velika, potvrdio je Hrvatin, jer trodnevni će ISAP predzadnjeg vikenda u listopadu, od 18. do 20. listopada, okupiti četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore.

Moći će se degustirati sirevi raznih proizvođača, potom vina, ali i niz drugih proizvoda. Na stotinjak je takvih štandova. Koliki je interes za ovogodišnje izdanje pokazuje i podatak da su osam dana prije isteka svih rokova u velikom šatoru popunjena sva mjesta predviđena za izlagače.

Veliki šator rezerviran za prezentaciju pršuta ima 2.300 četvornih metara, uz to je tisuću kvadrata natkrivenog prostora za zabavni program, dodatno još 350, znači ukupno oko 3.500 četvornih metara pokrivenog prostora i još oko šest tisuća kvadrata otvorenog prostora, ili ukupno 10.000 četvornih metara sajamskog prostora posvećeno je ISAP-u po čemu je, istaknuo je tinjanski načelnik, najveća gastro manifestacija takvog tipa u Hrvatskoj i šire, specijalizirana za jednu autohtonu deliciju.

Zbog velikog interesa, u Tinjanu već imaju ideju za iduću godinu postaviti još jedan šator od tisuću četvornih metara za pršutare, sirare i vinare i sve druge OPG-ove koji se bave poljoprivrednom djelatnošću na području Općine Tinjan, a i šire.

- Nama je ISAP središnja manifestacija. Općina smo s 1.750 stanovnika, tri župe i 52 četvorna kilometra površine i stvarno nas oduševljava što kroz sajam prođe više od 23.000 posjetitelja, ponosan je Hrvatin.

Osim ISAP-a u Tinjanu organiziraju i Ljetni sajam istarskog pršuta. Manjeg je obima, promovira prije svega domaće pršutare, to je ISAP u malom namijenjen turistima, a druge godine, u četvrtom izdanju namjerava ga se pojačati s više izlagača.

Tinjanski načelnik jedanaest je godina na funkciji koju obnaša volonterski, a zadnjih dvadeset godina kao doktor veterinarske medicine zaposlen je u Veterinarskoj ambulanti Pazin, gdje je trenutno voditelj.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uz njega, devet je ovlaštenih veterinara. I ne, nije jedini načelnik veterinar u Istri, već jedan od njih tri i sva tri su na čelu općina unutrašnje Istre koje međusobno graniče, Mario Bratulić načelnik je Svetog Petra u Šumi, a Marko Lakošeljac Karojbe.

Opremanje Hiže istarskog pršuta

Hrvatin je na pragu kandidature za svoj četvrti mandat sa željom da dovrši započete projekte i pokrene neke nove. Visoko na listi prioriteta dovršetak je opremanja Hiže istarskog pršuta, kako bi se konačno cijeli objekt stavio u krajnju funkciju.

Projekt vrijedan oko 110.000 eura prijavljen je na nacionalni javni poziv te se očekuju njegovi rezultati. Na prvom katu uredio bi se muzej pršuta. U općinskom vlasništvu još je jedna zgrada kupljena od privatnog vlasnika. Plan je u njoj urediti edukativni centar za koji je već ishođena građevinska dozvola.

U Općini Tinjan cijeli je niz novih projekata. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za dogradnju vrtićke zgrade za još jednu jasličku skupinu.

Tinjan je, ponosan je Hrvatin, jedinstveni u Istri jer se škola i vrtić protežu na 15.000 kvadrata u jednom kompleksu, sve u pješačkoj zoni. Nova zgrada vrtića izgrađena je 2021. godine, kada je prvi puta i upisana jaslička skupina.

U planu je izgradnja dva kružna toka, skretanje za Muntrilj na državnoj cesti DC48 te raskrižja DC48 za Kringu. Općina financira izradu projektne dokumentacije, a Hrvatske ceste osigurat će sredstva za realizaciju obje zahtjevne investicije.

Prvi će se graditi spoj Muntrilj - Tinjan i prestrojna traka za ulaz iz smjera Pazina.

Tinjan je općina koja nema niti jednog metra kanalizacije, ali je u izradi projektna dokumentacija za četiri projekta sveukupne vrijednosti pet milijuna eura čija bi se realizacija financirala sredstvima fondova koji prate izgradnju takve infrastrukture, a sve u suradnji s Uslugom odvodnja Pazin.

Krajem godine predviđena je rekonstrukcija krova stare škole u Muntrilju, a u planu je uređenje zgrade škola u Kringi i Muntrilju. Realiziran je projekt širokopojasnog interneta, postavljen je optički kabel.

Iako će mnogi doći u Tinjan tijekom dvije manifestacije posvećene pršutu, još je cijeli niz manifestacija zbog kojih valja potegnuti do ove općine u središnjoj Istri.

Tijekom ljeta održava se »Lito spod ladonje«, šaroliki programi od jazza do filmskih projekcija i predstava za djecu. Ljetnih mjeseci organiziraju se i druge manifestacije, možda je najpoznatija Sveta Marija u Kringi koja okuplja brojne posjetitelje.

Prepoznatljiv je i Božićni sajam, jako dobro prihvaćen kod stanovnika, ali i drugih posjetitelja.

Odlični turistički rezultati

Prvi motiv dolaska u Istru su sunce i more, drugi eno gastro, a Tinjan koji je u sklopu Turističke zajednice središnje Istre, za oba ima odlične adute, na dvadesetak je minuta do Poreča, iz nekih se naselja čak vidi more, a perjanica istarske gastronomije, pršut, zasigurno mu dodatno podebljava turističke brojke.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Do sada je ostvareno više od 90.000 noćenja, najviše je Nijemaca i Austrijanaca, ali dolaze gosti iz Belgije i Nizozemske. U funkciji je više od tristo kuća za odmor, dva su kampa u domaćinstvima, za drugu sezonu najavljeno je otvaranje i klasičnog kampa, potom radi i adrenalinski park, tri ugostiteljska objekta, a otvaranje još dva najavljeno je za iduću godinu. U zadnje dvije godine enormni je skok izgrađenosti, broj objekata se rapidno povećava no sve je to u okviru održivog turizma.

U izmjenama i dopunama prostornog plana namjerava se malo postrožiti uvjete u kontekstu autohtone gradnje i zelene energije. Općina Tinjan nije preizgrađena, samo, napominje Hrvatin, izgradnju slabo prati infrastruktura, vodovodna i električna mreža. No radi se na rješavanju tih problema.

Općina Tinjan financira cijeli niz udruga, a udruge sudjeluju u brojnim manifestacijama, počevši od Kumpanije Kosirići, Zavičajne zbirke »Enriko Depiera«, udruge umirovljenika, boćarskog kluba, karate kluba, lovačke udruge, pljočkara, Udruge Cornhole Draga Tinjan...

Načelnik i njegovi suradnici, na koje je posebno ponosan, pažljivo skrbe da pozornost posvete svim dobnim skupinama.

Pomažu i mladima i onima u poznoj dobi. Prioritet su i djeca i mladi, pa se sufinancira kupnja radnih bilježnica, stipendira učenike i studente. Proračunskim sredstvima sufinancirala se škola jedrenja, škola plivanja.

Tinjan je jedna od tri općine u Istri koja ima povećan prirodni prirast - lani je rođeno sedmoro djece više no što je bilo umrlih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter