novi saborski zastupnik za manjine

Armin Hodžić najavio velik infrastrukturni projekt: Labin i Pula dobiti će Bošnjački kulturni centar

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Armin Hodžić, novi saborski zastupnika bošnjačke, slovenske, albanske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u RH posjetio je Labin gdje je s gradonačelnikom Valterom Glavičićem razgovarao o zajedničkim projektima. Razgovoru su nazočili Mehmed Džekić, počasni predsjednik Saveza Bošnjačkih asocijacija Hrvatske, Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Esad Spahić predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina. O razlozima posjete i razgovoru u gradu Labinu Armin Hodžić nam je rekao

-Posjetili smo danas Labin koji je jedan od četiri općine sa više od pet posto Bošnjačke nacionalne manjine u ukupnom broju stanovništva. Razgovarali smo sa gradonačelnikom Labina o našim zajedničkim projektima koji su za dobrobit ne samo Bošnjačke nacionalne zajednice nego i za cjelokupno stanovništvo koje živi na ovom području.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Razgovarali smo konkretno o mogućnosti uspostave budućeg kulturnog centra za Bošnjačku nacionalnu manjinu koji je i definiran operativnim planom Vlade RH koje je usvojen 1. kolovoza. Ugodno smo proveli ovo vrijeme razgovarajući i o ostalim idejama i mogućnostima zajedničkih projekata koji će biti na dobrobit svih građana Labinštine. Riječ je i o nekim infrastrukturnim projektima koji su sada u ranoj fazi a u kojima bi mogli sudjelovati i mi obzirom da su Bošnjaci dio parlamentarne većine i da je operativni plan definiran dosta široko kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi i ostalome.

Dakle postoji niz stvari na kojima možemo raditi ali evo pošto je ovo neki prvi korak i prvi radni sastanak vjerujem da ćemo u idućim koracima i na idućim sastancima moći više i detaljnije informirati javnost o čemu se radi. Za početak sam više nego zadovoljan onim čime smo se dogovorili i usuglasili te atmosferom koja je vladala na sastanku. Naš cilj je potreba zajednica i da taj prostor bude prostor okupljanja ne samo Bošnjaka nego i ostalih građana labinštine, da on bude adekvatan za aktivnosti koje će se u njemu dešavati i da u njemu bude sjedište bošnjačkih asocijacija na ovom području.

Sada je to sve još u fazi ideje, bilo bi neodgovorno da sada govorim nešto konkretno ali važno je napomenuti da je Istarska županija jedina županija u operativnom planu Vlade da ima dva Bošnjačka kulturna centra, u Puli i Labinu, Vjerujem da će ovaj kultirni centra u Labinu biti među prvim au hrvatsmoj kada je riječ o Bošnjacima, rekao je Hodžić a labinski gradonačelnik Valtrer Glavičić dodao

-Počašćeni smo dolaskom gospodina Armina Hodžića kao predstavnika Bošnjačke i ostalih nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru. Osjeća se jedan veliki polet, ne samo kroz riječi nego i kroz ideje koje bi mogli zajedno realizirati. Ovo što je Labin uz Puli izabran da se izgradi ili neki drugi prostor prenamjeni u Bošnjački kulturni centar velika je čast za naš Labin. Znamo da u Labinu i na Labinštini živi veliki broj Bošnjak pa mislim da je to veliki korak da se očuva ta Bošnjačka zajednica.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

S druge strane ti prostori bi se mogli koristiti ne samo za Bošnjačku nacionalnu zajednicu nego za sve građane Labinštine koji bi mogli tu organizirati razne kulturne sadržaje i druge manifestacije. Dogovorili smo konkretne operativne korake, naše službe u Gradu dobiti će zadatke da pripreme više varijanti i u skladu sa dogovorom do kraja godine pripreme dokumente i potencijalne troškovnike.

Vjerujem da ćemo biti svrstani u program Vlade za 2025 godinu i da bi polako radovi mogli započeti, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić te istaknuo da u obzir dolazi lokacija gdje se Bošnjaci već tradicionalno druže kod nekadašnjeg samačkog hotela gdje imaju svoje prostorije. Da li će to biti taj prostor ili neki susjedni pokazati će vrijeme ali definitivno ideja je da to bude gdje je to najprirodnije i gdje već postoji tradicija okupljanja labinskih Bošnjaka a to je oko centra donjeg Labina. Nakon Labina Hodžić je u Nedešćini razgovarao i sa načelnicom općine Sveta Nedelja Irene Franković, načelnikom općine Kršan Romanom Carićem i načelnikom općine Raša Leom Knapićem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter