brojni zainteresirani građani

FOTO / Na izložbi u Sv. Mariji na Krasu predstavljeno 86 vrsta gljiva. Neke su i smrtnosne

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Mijat Gavran)

(Snimio Mijat Gavran)


U Sv. Mariji na Krasu pored Umaga, gljivarsko društvo »Boletus« organiziralo je izložbu gljiva na kojoj je predstavljeno 86 različitih vrsta te kulinarske delicije. Već treće izdanje gljivarske manifestacije ponudilo je posjetiteljima priliku da se pri razgledavanju gljiva educiraju o jestivim i nejestivim primjercima kao i onim otrovnim, od kojih su neki smrtonosni.

(Snimio Mijat Gavran)(Snimio Mijat Gavran)

Uz izložene svježe ubrane gljive, bila je postavljena i galerija fotografija manje poznatih vrsta koje se također mogu naći na širem području Bujštine. Svi zainteresirani mogli su više podataka o svakom primjerku dobiti od 15-ak članova društva »Boletus« koji su cijelo vrijeme bili na raspolaganju ljubiteljima gljiva.

Brojni zainteresirani građani

Interesom građana bio je zadovoljan i sam predsjednik gljivarskog društva, koji nas je obavijestio o aktivnostima udruge »Boletus« čiji je djelokrug područje cijele Bujštine od rijeke Dragonje na sjeveru do Mirne na jugu.

- Imamo bogat program aktivnosti, između ostalog često provodimo i radne akcije čišćenja svega što ugrožava prirodne vrijednosti. U tome sudjeluju i najmlađi članovi udruge kojih je svake godine sve više. Zanimaju ih mnoge pojednosti o zaštititi staništa gljiva, te izvorima vode koji život znače mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

(Snimio Mijat Gavran)(Snimio Mijat Gavran)

Najveći broj članova je uvijek spreman odazvati se akcijama branja gljiva za prigodne manifestacije diljem Bujštine i izložbe gljiva poput ove, te za pripremu gljivarskog kotlića prigodom pučkih fešti. Ovom prilikom kao i obično vrsni kuhar i strastveni gljivar Vlado Smolica pripravio je gljivarski kotlić kojeg su hvalili svi koji su ga uspjeli kušati. Zadovoljni smo suradnjom s gradovima i općinama, turističkim zajednicama istih i klasterom sjeverozapadne Istre.

Zahvaljujući tome u mogućnosti smo kroz godinu prirediti slične izložbe i organizirati prigodne manifestacije. Nadam se još bogatijoj berbi gljiva u narednom razdoblju jer su pred nama i dvije naredne manifestacije; u Novigradu su gljivarski dani 19. i 20. listopada, dok je u Brtonigli 26. i 27. listopada susret gljivara Istre, kazao je predsjednik udruge Željko Ružić.

(Snimio Mijat Gavran)(Snimio Mijat Gavran)

Po tko zna koji put vrijedni članovi »Boletusa« iskazali su se u spremanju vrsnog gljivarskog kotlića koji je zadovoljio ukuse mnogobrojnih posjetitelja pristiglih sa područja cijele Bujštine, ali i iz susjedne Slovenije. Uz bogatu gastronomsku ponudu u kojoj su dominirale gljive uživalo se i u dobroj kapljici poznatih lokalnih vinara. Gostoljubivi domaćini, odnosno domaćice, na kraju su goste počastili tradicionalnim domaćim slasticama.

Sve više mladih gljivara

Društvo »Boletus« danas broji gotovo 200 članova iz svih krajeva Bujštine, a sve više mladih gljivara posebno raduje predsjednika Ružića koji ističe i odličnu suradnju s lokalnim jedinicama samouprave, te mikološko-gljivarskim savezom Hrvatske i srodnim udrugama iz Istre, Slovenije i Italije. Na nedavnoj izbornoj skupštini udruge »Boletus« Željko Ružić je po četvrti put dobio povjerenje članstva tako da će i u narednom razdoblju predsjedati gljivarskim društvom Bujštine.

(Snimio Mijat Gavran)(Snimio Mijat Gavran)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter