PRIMJER DRUGIMA

Porečki obrtnici udružili snage sa Zelenom energetskom zadrugom. Brojni su razlozi za velika očekivanja od ove inicijative 


Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Udruženje obrtnika Poreč)

(Foto: Udruženje obrtnika Poreč)


U prostorijama Obrtničkog doma u Poreču održana je konferencija za novinare Udruženja obrtnika Poreč i Zelene energetske zadruge na kojoj je predstavljena nedavno postavljena solarna elektrana na zgradi Obrtničkog doma te suradnja Udruženja obrtnika Poreč (Obrtničke komore IŽ) sa Zelenom energetskom zadrugom.

Naglasak medijskog obraćanja bio je na važnosti i mogućnosti ulaganja obrtnika u obnovljive izvore energije, energetsku neovisnost i smanjenja troškova poslovanja, te prednosti grupne nabave. Udruženje obrtnika Poreč želi na vlastitom primjeru potaknuti obrtnike na ugradnju solarnih elektrana.

Povrat investicije za osam godina

- S 1.951 članom, naše udruženje je drugo po veličini u Istri i uvijek aktivno. Slijedeće godine slavimo 60. obljetnicu i povodom toga pripremamo i novu web-stranicu. Predvodnici smo novih trendova i kao takvi prvi smo sa solarnom elektranom na krovu zgrade Udruženja obrtnika u Hrvatskoj, rekla je Valencija Klarić, predsjednica Udruženja obrtnika Poreč, i pozvala sve obrtnike da se aktivnije uključe u rad udruženja.

Solarna elektrana na porečkoj zgradi Udruženja obrtnika instaliranog kapaciteta od 50 kW, puštena je u promet 22. srpnja ove godine, nakon pet mjeseci od pokretanja same inicijative.

- Elektranu smo realizirali u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, njihov stručni tim bio nam je cijelo vrijeme na raspolaganju za tehničku i administrativnu podršku što nam je značajno olakšalo i ubrzalo proces, rekal je Klarić.

Na krov je postavljeno ukupno 120 solarnih modula - kolektora s učinkovitošću od 22 posto koji su priključeni na mrežu HEP-a i s vijekom trajanja od 30 godina i garancijom na proizvod od 25 godina. Elektrana nema baterije i cijena joj iznosi oko 1.000 eura po KW kapaciteta proizvodnje. U toj cijeni je uključena dostava i montaža, savjetovanje i puštanje u probni rad s potrebnom dokumentacijom.

Proizvedena energija se primarno troši u zgradi na čiju instalaciju je elektrana spojena, a sav višak proizvedene električne energije koji se ne potroši u objektu isporučuje se u elektroenergetsku mrežu. Sunčana elektrana povezana je na odgovarajuću aplikaciju, odnosno sustav za daljinski nadzor, vizualizaciju i upravljanje radom fotonaponske elektrane tako da se ima konstantan uvid u njezin rad.

Rezultati rada elektrane od početka do danas pokazuju da je ostvaren višak od 4.350 kwh u odnosu na potrošnju koji je predan u sustav HEP-a. S time je smanjena emisija CO2 za 8,4 tone od dana same ugradnje. Vidljiva je i ušteda na računima u visini od 602 eura uspoređujući kolovoz ove i prošle godine uz isplaćena 93 eura od HEP-a za proizvedeni višak struje. Predviđeni rok povrata investicije u optimalnim uvjetima je osam godina, a naša elektrana će poslužiti kao ogledni primjerak za upite obrtnika Poreštine, istaknuo je tajnik UO Poreč Robert Velenik.

Značajne uštede na računima

Sve to su razlozi zbog kojih UO Poreč i Obrtnička komora Istarske županije žele potaknuti svoje članove na ovakvo ulaganje. Kako bi obrtnicima osigurali veću isplativost ulaganja i olakšali proces ugradnje, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, Udruženje obrtnika omogućuje svim svojim članovima sudjelovanje u grupnoj nabavi opreme za solarne elektrane.

- Prednosti grupne nabave su višestruke, a istaknula bih garantiranu cijenu opreme za istarske obrtnike tijekom trajanja cijelog ciklusa ove grupne nabave, besplatnu izradu glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane, zatim do 15 posto popusta na opremu visoke kvalitete, brze rokove ugradnje i naravno obilazak nekretnine, savjetovanje te podršku u cjelokupnom procesu njene realizacije.

Sudjelovanjem u grupnoj nabavi obrtnici si osiguravaju veću isplativost ugradnje vlastite solarne elektrane, grupna nabava može se kombinirati s drugim raspoloživim poticajima, a njenom ugradnjom obrtnici unaprjeđuju svoje poslovanje i ostvaruju značajne financijske uštede na troškovima za električnu energiju, rekla je Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja Zelene energetske zadruge koja je spomenula i dugogodišnju suradnju s Gradom Porečom s kojim je realiziran i projekt »Sunčanog ureda« koji je vrlo aktivan u svom radu.

- Ova elektrana na zgradi UO Poreč odličan je primjer konkretnih ušteda na računima koje donosi korištenje obnovljivih izvora i vlastita proizvodnja energije, koja osim toga doprinosi i većoj energetskoj neovisnosti i sigurnosti, smanjuje negativne emisije u okoliš i doprinosi razvoju lokalnog poduzetništva. Sve to su razlozi zbog kojih Udruženje obrtnika Poreč i Obrtnička komora Istarske županije žele potaknuti svoje članove i obrtnike da se aktivno uključe na ovakvo ulaganje, naglasio je Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter