najturističkija općina u hrvata

Idžaković: Gubi se smisao obiteljskog smještaja. Nama je u interesu podizanje kvalitete, a ne kvantitete jedinica

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na dan 22. rujna ove godine u Općini Medulin boravilo je više od 430.000 gostiju. Od toga, najviše je u toj južnoj istarskoj općini bilo Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca i Talijana. Rekao nam je to direktor Turističke zajednice Općine Medulin Mihael Idžaković.

Prema njegovim riječima, poredak strukture gostiju u Medulinu isti je iz godine u godinu. Pritom je istaknuo i koliko je noćenja ostvareno.

- Mogu reći da je u tom vremenskom razdoblju ostvareno blizu 2,7 milijuna noćenja. U odnosu na prošlu godinu mi u općini bilježimo gotovo isti broj gostiju jer je trend da se gosti zadržavaju kraće. I u noćenjima i u samom broju gostiju bilježmo slične rezultate kao i lani. Otprilike nam je to ponovljena turistička godina kao i prošle godine.

Odstupanja su unutar dva posto. Što se tiče noćenja po pitanju vrsti objekata najviše ih je ostvareno u kampovima, oko 39 posto, zatim slijede objekti u domaćinstvima, 32 posto, a hoteli su na razini 10 posto, rekao je direktor TZ-a Medulina Mihael Idžaković te nam je u nastavku iznio i podatke o turističkim kapacitetima na području općine.

(Arhiva Glasa Istre)Mihael Idžaković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin

Dogodine se otvara i hotel Arcus

- U našoj općini imamo 55.500 ležajeva. Od toga, nekomercijalnih je oko 13 tisuća, hotelskih ležajeva imamo oko 2.300, u kampovima oko 16.000 (jedna parcela u kampu broji se kao tri ležaja), a objekti u domaćinstvima broje blizu 14.000 ležajeva. Na području naše općine imamo tri velika hotela te nekoliko malih, a ovim putem mogu najaviti da će godinama zapušteni hotel Arcus otvoriti iduće godine.

On ima 82 sobe i jedan apartman, a u planu je njegovo otvaranje do 1. lipnja. Predstavnik vlasnika iz Švicarske najavio nam je da će, nakon preuređenja, hotel imati četiri zvjezdice i nivo usluge biti će kao u hotelu s pet zvjezdica. Kada me pitate o tome što se kroz medije godinama provlači da je Općina Medulin najturističkija Općina u Hrvatskoj, mogu reći da je takva konstatacija točna.

Naime, među hrvatskim općinama Medulin prednjači. To nam govore podaci iz Hrvatske turističke zajednice. Ispred Medulina su samo gradovi kao što su Rovinj, Poreč i Dubrovnik. Naša općina iz godine u godinu, prema pokazateljima o broju noćenja, bilježi peto ili šesto mjesto, iza gradova, kaže direktor Idžaković te dodaje da se u Općini radi i na podizanju kvalitete infrastrukture.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Prioritet je infrastruktura

- U to spada i podizanje usluge kao i ponuđenog sadržaja, ali i osmišljavanje novih sadržaja. Za sada nam je prioritet infrastruktura. Razlog tome je taj što nam je godinama rastao broj ležajeva po stopi od 5-6 posto godišnje, a sada se to smanjilo na oko 3 posto. Pa ipak to je nešto što sadašnja infrastruktura nije mogla izdržati i pratiti taj razvoj. Intenzivno gledamo i ulažemo u našu infrastrukturu.

Prije svega, tu se misli na prometnice jer, da bi turiste izvukli iz njihovih automobila, moramo im ponuditi biciklističke staze. Sami turisti to od nas traže. Malo se obeshrabre kada vide da imamo mali broj cestovnih biciklističkih staza. Zatim, kada govorimo o infrastrukturi, u općini se grade šetnice jer, osim što su atraktivan sadržaj, one također predstavljaju bitne prometne pravce. Mogu najaviti da će nakon javnog natječaja, ove jeseni, krenuti izgradnja šetnice između plaže Bjeca i kampa Kažela.

Naime, kamp Kažela u ljetnoj špici ima oko 6.000 gostiju. Usporedbe radi, mjesto Medulin broji oko 3.000 stanovnika. Grad kraj grada. Naravno da će ta šetnica, unutar koje je predviđena i biciklistička staza, predstavljati faktor rasterećenja glavne prometnice koja povezuje Kaželu i Medulin. U općini se, nadalje, nastoji riješiti problem parkinga. Parkirnih mjesta, kao i u ostatku Hrvatske, kronično nedostaje, kaže direktor Idžaković te za iduću godinu najavljuje donošenje plana upravljanja destinacijom, što je i zakonska obveza.

(Arhiva Glasa Istre)(Foto Harley Davidson)

Plan upravljanja destinacijom

- Na temelju izračuna prihvatnog kapaciteta i drugih mjerenja doći ćemo do stvarne situacije na terenu i na temelju izrađene analize predlagati ćemo mjere za rasterećenje. Novi Zakon o turizmu predstavlja originalno rješenje. Mogu reći da nije prepisan iz stranih zakonskih rješenja i da je pravi hrvatski proizvod. Dobro je zamišljen. Prilikom njegove izrade mislim da se išlo u pravom smjeru. Cilj mu je održivo upravljanje destinacijom.

Na primjer, svi gledamo na način da ostvareni resursi ostanu očuvani narednim generacijama. Jer svi se pitamo hoćemo li se moći baviti turizmom za 20 godina. Uz ovakav rast mislim da bi to bilo teško zamislivo. Po meni, najveći značaj novoga zakona leži u tome što prepušta jedinicama lokalne samouprave određivanje broja, vrste i kategorije ugostiteljskih objekata. To bi u konačnici značilo da su predstavnička tijela općina i gradova, između ostalog, ovlaštena odlučiti da se za cijelo ili dio područja ne donose nova rješenja o kategorizaciji, a županijski upravni ured za turizam dužan je po tome postupati. 

Od sada će općine doista moći upravljati svojom destinacijom. Ako općina istakne da na nekom području već ima dovoljan broj ležajeva od sada će moći zabraniti donošenje suprotnih rješenja jer se automatski stvara velika konkurencija i samim time smanjuje kvaliteta života u pojedinoj destinaciji, rekao je direktor Idžaković te nam je u nastavku dao svoje mišljenje o novom Zakonu o nekretninama i pobuni privatnih iznajmljivača. 

(Arhiva Glasa Istre)Rockabilly festival Tear it Up! u Medulinu (Snimila Annamaria Vidović)

Privatni iznajmljivači

- Vidio sam da je neki dan ministar turizma Tonči Glavina izjavio da je tu riječ o sveobuhvatnim mjerama kojima se pokušava uvesti red u turizmu i moram reći da su oni, u usporedbi s javnim davanjima u drugim djelatnostima, u boljem položaju. Nama je u interesu podizanje kvalitete, a ne kvantitete smještaja u domaćinstvu i očito je da će u budućnosti ponuda biti veća od potražnje.

Takvu situaciju imamo i ove godine, a ja mislim da će se u svemu tome održati oni koji imaju kvalitetniji smještaj, oni koji su kreativni ili oni koji pružaju pravi obiteljski smještaj. Najveći problem kod smještaja u domaćinstvu, za sada, bila je niska razina kvalitete smještaja višestambenih zgrada koja su se iznajmljuju kao smještaj u domaćinstvu. To nije bit smještaja u domaćinstvu.

Izvorno, on je osmišljen kao smještaj u obitelji, neposredni kontakt gosta s domaćinom. Neki gosti nikada ne žele smještaj u hotelu ili kampu, već se žele smjestiti kod lokalne obitelji. Toga u višestambenim zgradama, s po deset ili 20 apartmana, jednostavno nema. Gubi se smisao obiteljskog smještaja, rekao je Idžaković te nam na kraju istaknuo važnost pojedinih turističkih manifestacija koje u medulinsku općinu dovodi ciljane goste.

(Arhiva Glasa Istre)Gates of Agartha (Foto Julien Duval)      

Rockabilly i Gates of Agartha

- Naš fokus i jest usmjeren na događaje izvan glavne sezone koji će privući nekoga da dođe baš u našu destinaciju. Marketinški su to događaji zbog kojih će netko biti spreman iz našeg emitivnog tržišta doći do nas. Prije svega, istaknuo bih Tear It Up Rockabilly festival koji se već godinama održava u samom Medulinu i festival elektronske glazbe Gates of Agartha koji se održava u Cave Romane u Vinkuranu.

Na ovaj potonji festival gosti nam dolaze iz Californije, Dubaija, Egipta, Izraela. To su gosti visoke platežne moći. Ostali ljetni događaji više služe za animaciju turista koji već ovdje borave. Na Rockabilly festival ciljano dođe nekoliko tisuća pripadnika ove subkulture iz cijele Europe. Sljedeće godine organiziramo European Harley Owners Group-a (H.O.G.) rally koji će do naših destinacija dovesti i do 20 tisuća ljubitelja ovih motocikala.

Biti će to najveći događaj sljedeće godine u Hrvatskoj, a održat će se od 12. do 15. lipnja. Vrhunski su to gosti koje bi poželjela svaka turistička destinacija. Nama to puno znači jer ove manifestacije biraju vrhunske destinacije. Dosad su bili između ostalog u Saint Tropez u Francuskoj, u talijanskom Lago di Garda i švicarskom Luganu. Na taj način i mi se svrstavamo uz bok tih destinacija, zaklučio je direktor Turističke zajednice Općine Medulin Mihael Idžaković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter