Svečana sjednica hgk

FOTO / Dodijeljene Zlatne kune: Carel Adriatic, Uniline Mobility i Tissa & partners najbolje su istarske tvrtke

| Autor: Branko Biočić


U prostorijama Tvrtke Carel Adriatic u poslovnoj zoni Vinež održana je svečana sjednica gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula na kojoj su najboljim istarskim tvrtkama dodijeljena priznanja Zlatna kuna. Svečanost su uveličali zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić i mnogi drugi uzvanici.

Pozdravio ih je na početku predsjednik županijske gospodarske komore Danijel Benčić koji je istaknuo da se priznanje Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna dodjeljuje za izvrsnost i uspješnost u poslovanju te doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

- Simbolični je to čin kojim šaljemo poruku kako želimo da naše gospodarstvo izgleda a to je poruka izdržljivosti, snalažljivosti, spretnosti i lukavosti ali također blagostanja i plodnosti. Polazište u izradi kriterija su rezultati poduzeća dobiveni uvidom u javne i službene pokazatelje. Kao dodatni kriterij uveden je ESG rejting odnosno pokazatelj koji dodatno utječe na ukupni odabir sa 15 posto udjela.

Jako je mali broj tvrtki koje su ispunile podatke i uvele ESG rejting, a s obzirom da polako i sramežljivo, ali ipak ulaze u obvezu, sigurno će o njemu u budućnosti biti još govora, rekao je između ostaloga Benčić te pozvao predstavnike gospodarskog vijeća da pripreme gospodarske i druge povezane teme o kojima žele raspravljati, teme koje ih muče, kako bi pokrenuli rješavanje određenih pitanja i problema koji se javljaju po pojedinim gospodarskim sektorima i granama. Jessica Acquavita istaknula je kako je poduzetništvo važan pokretač cijeloga društva a posebno u Istarskoj županiji gdje su uspjesi istarskih poduzetnika ne samo lokalni nego i nacionalni.

- Naš je cilj da stvorimo uvjete za daljnji razvoj gospodarstva i kako bi svaki poduzetnik osjećao da ima potporu i sigurnost u svojoj sredini, rekla je zamjenica istarskog župana. Federika Mohorović Čekada rekla je kako je Poslovna zona Vinež jedna od najboljih u Hrvatskoj i posebno istaknula važnost tvrtke Carel koja je ovdje već izgradila drugu proizvodnu halu, najmoderniju izvan Italije. Glavni ekonomist HKG Goran Šaravanja govorio je o stanju i trendovima u gospodarstvu te se osvrnuo na inozemno okruženje, Hrvatsku i Istarsku županiju

-Pokazatelji za Istarsku županiju su vrlo dobri, po indeksu razvijenosti ona je odmah iza Grada Zagreba i Primorsko-goranske koja je na trećem mjestu. Ističe se po efikasnosti tržišta rada, stopi aktivnosti i zaposlenosti, niskoj stopi nezaposlenosti a zbog porasta migracija ima najveći porast unutarnjih migracija i na drugom je mjestu po međužupanijskim migracijama.

Po efikasnosti tržišta rada Istarska županija je najpropulzivnija u Hrvatskoj. Specifičnost je da je Istra najniža po visokom obrazovanju, da se relativno mali broj Istrana školuje na fakultetima u Hrvatskoj ali to je zbog toga što se mnogi Istrani školuju u Sloveniji i Italiji. Turizam i građevinarstvo imaju najviši broj zaposlenosti u prvoj polovici ove godine, rast zaposlenosti je 2,3 posto i tu je Istarska županija među vodećima u Hrvatskoj. Najviše me brine međunarodno okruženje, Sve je teža situacija i usporavanje u SAD-u, Kini koja je prezadužena i stala je te u Njemačkoj.

Inozemno okruženje je nepoticajno i usporava nam rast u prerađivačkoj industriji ali imamo veliki rast turizma, zaposlenosti, plaća, u cijeloj Hrvatskoj se koriste fondovi EU što potiče investicijsku aktivnost tako da nam domaća potražnja povećava rast BDP-a zbog čega smo među najviše rastućim u EU, rekao je Šaravanja. U raspravi je Marko Božac iz pulske tvrtke Cenosco upozorio je kako je prerađivačka industrija pala sa prvog na treće mjesto a Boris Žgomba, predsjednik udruge putničkih agencija HGK na izazovnu ali dobru turističku sezonu u kojoj je bilo problema sa visokim cijenama, privatnim smještajem, iznajmljivanjem kuća sa odmor i u ugostiteljskom djelu iz čega treba izvući pouke za drugu godinu jer konkurencija ne spava.

Nakon glazbenog intermeza kojeg je upotpunio duo harmonikaša Orlando Lukež i Ilario Peršić iz Umjetničke škole "M. B.Rašan" Labin dodijeljene su nagrade Zlatna kuna. Prije dodjele poslovnik tajnik Županijske gospodarske komore Damir Sirotić govorio je o prošlogodišnjim pokazateljima u gospodarstvu Istre. Ovogodišnji dobitnici plaketa Zlatna kuna su Tissa & Partners d.o.o. iz Poreča u kategoriji malih trgovačkih društava, Uniline Mobility d.o.o. iz Pule u kategoriji srednjih trgovačkih društava, dok je u kategoriji velikih trgovačkih društava dobitnik priznanja Carel Adriatic d.o.o. iz Labina. Direktorica Tissa & Partners d.o.o. Ana Slamar istaknula je kako biti dobitnik Zlatne kune, simbola izvrsnosti u poslovanju, u kategoriji malih trgovačkih društava u Istarskoj županiji za tvrtku predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad i pristup.

- Naš tim arhitekata, dizajnera i inženjera kontinuirano se zalaže za stvaranje inovativnih rješenja te kreativnošću i partnerskim odnosom grade povjerenje i zadovoljstvo naših klijenata. Ova nagrada nam pruža dodatnu motivaciju za nastavak razvoja projekata koji unapređuju kvalitetu prostora, pozitivno utječu na svakodnevni život te bude emocije svojim jedinstvenim dizajnom i funkcionalnošću. S ponosom ćemo nastaviti stvarati prepoznatljive projekte koji ostavljaju trag na tržištu i doprinose održivom razvoju naše zajednice, zaključila je Slamar.

Tissa & Partners specijalizirana je u projektiranju turističkih građevina te osmišljavanju novih koncepata u turizmu. Pretežita djelatnost društva Uniline mobility d.o.o. iz Pule koje je nagrađeno plaketom Zlatna kuna u kategoriji srednjih trgovačkih društava je iznajmljivanje automobila i motornih vozila lake kategorije. Kristina Peruško, prokuristica Uniline Mobility d.o.o., ujedno i članica Uprave Uniline grupe, izjavila je kako zahvaljuje Hrvatskoj gospodarskoj komori na ovom velikom priznanju društvu.

- Ponosni smo što je naš rad prepoznat, te ovom prilikom čestitam i svim našim zaposlenicima, koji su svojim marljivim radom osigurali ostvarenje iznimnih rezultata u 2023. godini. Fokus Uniline Mobilityja, kao i cijele Uniline grupe, ostaje na dodatnom razvoju postojećih segmenata poslovanja, te ulaganju u digitalizaciju i ljudske potencijale, sve s ciljem osiguravanja visoke razine kvalitete usluga i proizvoda, naglasila je Peruško.

Najuspješnije trgovačko društvo u kategoriji velikih trgovačkih društava je Carel Adriatic d.o.o. iz Labina. Ovo društvo po peti je put nagrađeno plaketom Zlatna kuna, a posluje u sklopu Carel Grupe – svjetskog lidera u upravljačkim rješenjima za klimatizaciju, hlađenje i grijanje te sustave za ovlaživanje i hlađenje isparavanjem.

- Jako smo počašćeni ovim priznanjem koje svjedoči našem kontinuiranom uspjehu i izvrsnosti u industriji kontrole klimatizacijskih sustava. U 2023. godini, CAREL Adriatic je postigao izvanredan rast i razvoj. Usmjereni na inovacije i održivost, implementirali smo nove tehnologije koje su unaprijedile energetske performanse i učinkovitost naših proizvoda.

Naša predanost kvaliteti i ekološkim standardima donijela je značajan napredak i proširila našu prisutnost na međunarodnim tržištima. Ova nagrada odražava rad i predanost cijelog tima CAREL Adriatic, te nas inspirira za daljnji napredak i postizanje novih visina. Zahvaljujemo se Hrvatskoj gospodarskoj komori na prepoznavanju i kontinuiranoj podršci, izjavio je član Uprave i voditelj operacija Carel Adriatic d.o.o. Raffaele Rossi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter