općinsko vijeće

Uvedena nova osnovica za odgajatelje u Pićnu: Zaposlenicama vrtića 1.330 eura neto

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Vijećnici Općine Pićan prihvatili su izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine kojeg je podnijela Samanta Floričić Fonović, stručna suradnica za poslove financija, računovodstva i proračun. Kako je izvijestila, proračun za prvo polugodište realiziran je u iznosu od 886 tisuća eura prihoda i primitaka te 705 tisuća rashoda.

Višak prihoda od 181 tisuće eura s viškom iz prethodne godine čini sveukupno 346 tisuća eura i bit će raspoloživ u narednom razdoblju. Proračun za ovu godinu bio je planiran u iznosu od 3,2 milijuna eura, a prvim rebalansom u svibnju povećan je na 3,6 milijuna eura. No, kako je istaknuto, u prvom polugodištu je od planiranog ostvareno vrlo malo.

Izostala sredstva za asfaltiranje cesta

U raspravi je vijećnik Demokrata Branko Ružić pitao u kojem postotku je ostvaren proračun u odnosu na planirani cjelogodišnji proračun. Odgovoreno mu je kako su ukupni prihodi ostvareni s 25,2 posto, a ukupni rashodi 19,2 posto u odnosu na planirano, na što je Ružić izrazio sumnju da će se i planirano ostvarenje uopće realizirati do kraja godine.

- Jedan od razloga slabog ostvarenja je što Općina nije prošla na natječaju za dodjelu sredstava za asfaltiranje cesta pa nije proračun napuhavan, ali je važno da ukupni rashodi prate prihode i primitke, rekao je općinski načelnik Dean Močinić.

Oko 400 tisuća eura bilo je planirano za asfaltiranje cesta, potom više od 500 tisuća za Legend kuću, a bila su predviđena i sredstva za dječji vrtić u Sv. Katarini pa, kako je rekao načelnik Močinić, ako tih sredstava ne bude, proračun se neće ostvariti.

Predsjednik Vijeća Daniel Stanić ustvrdio je da su, od četiri provedena natječaja, u dva sredstva dobivena, za jedan nisu, dok je jedan natječaj još u tijeku. Jedini natječaj za koji nisu dobivena sredstva, ujedno i najveći, za Tupljak Karbune, nije prošao zbog indeksa razvijenosti Općine.

Odgajateljici 1.330 eura neto

Na sjednici su još usvojene i nove odluke o koeficijentima za obračun plaća. Budući da je zakonom o predškolskom odgoju određeno da se plaće u vrtićima vezuju uz propise koji reguliraju plaće u osnovnom školstvu ukoliko su povoljniji za radnike, umjesto stare osnovice od 468 eura bruto za obračun plaće, sada je uvedena nova osnovica od 947,18 eura, pa bi tako primjerice, odgajateljica DV-a Lišnjak iz Pićna, umjesto dosadašnjih 876,74 eura neto osnovne plaće, trebala dobiti 1.330,45 eura osnovne neto plaće. Ista osnovica od 947,18 eura određena je novom odlukom koja regulira obračun plaća službenika i namještenika.

S dnevnog reda, nakon uvodne rasprave, skinuta je odluka o kupnji dijela dviju parcela za gradnju parkinga nedaleko groblja u Pićnu. Načelnik Dean Močinić upoznao je prisutne s podatkom da vlasnica pristaje na prodaju pod uvjetom da se na toj parceli gradi isključivo parkiralište, odnosno da se ne širi groblje, te da se u slučaju gradnje nečeg drugog ta zemlja mora ponuditi prvo njoj na kupnju.

Dio vijećnika bio je protiv prihvaćanja takvih ograničenja, smatrajući da je dovoljna izjava da će se graditi samo parkiralište, jer će se ionako groblje širiti u drugom smjeru, a može se pojaviti potreba za nekim drugim komunalnim objektom. No, drugi su smatrali da treba otkupiti parcele u cjelini pa je radi daljnjih razgovora s vlasnicom ta točka na kraju skinuta s dnevnog reda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter