Loboričani za Lokvu – Lokva za Loboriku

FOTO / Završena prva faza obnove lokve u Loboriki: Uklonjeno 120 kubika rogozišta i mulja

| Autor: Glas Istre


Krajem kolovoza započelo je čišćenje i obnova Lokve u Loboriki. Radi se o malom projektu "Loboričani za Lokvu – Lokva za Loboriku". Ova inicijativa, potaknuta angažmanom mještana i članova DVD-a Općine Marčana, dobila je podršku Zaklade Istra-Fondazione Istria kroz natječaj "Mali projekti za bolje sutra" u sklopu Fonda gradova i općina. Projekt je financijski podržala i Općina Marčana.

Predsjednik DVD-a Općine Marčana, Klaudio Knapić, izrazio je zadovoljstvo provedbom dosadašnjih radova čišćenja lokve. Inicijativu su pokrenuli članovi iz Loborike koji su prisustvovali svim aktivnostima na Lokvi te pratili stanje i promjene tijekom čišćenja. Radovi su tekli prema planu, a ljudi iz sela su dolazili kako bi vidjeli što radimo. Neki su bili sumnjičavi, ali u konačnici ipak zadovoljni da se Lokvi želi vratiti stari sjaj.

(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)

(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)

Knapić ističe kako uloga dobrovoljnog vatrogasnog društva nije samo osigurati sigurnost i zaštitu područja od požara i drugih opasnosti, već i aktivno sudjelovati u inicijativama koje unaprjeđuju kvalitetu života njihovih mještana. Osim aktivnog sudjelovanja u gašenju požara, naši su članovi i ove godine za vrijeme sušnog razdoblja punili lokve na području općine Marčana, ističe.

Pri nestručnom čišćenju lokve često se događa da se lokve nepovratno unište i izgube vodu. Zato su Loboričani u pomoć pozvali Alena Čikadu. Obnovom lokvi i izgradnjom lokvi bavi se trideset godina, a projektirao je obnove i vršio nadzor nad obnovama lokvi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji.

Lokva u Loboriki je po svom nastanku ocjedna lokva koja se može opisati kao depresija u plitkom vodonosniku. Takve lokve nalaze se diljem Istre, a prisutne su na cijelom Mediteranu. Vodu dobivaju kao i niske močvare, koje se "hrane" samo izdanskom podzemnom vodom.

Po nastanku su najčešće potpuno prirodne, a prije čovjekove intervencije bile su male krške močvare, vrlo slične stanju u kakvom smo je zatekli prije obnove i revitalizacije koju upravo privodimo kraju, pojašnjava Čikada i dodaje kako su ovu ocjednu lokvu zatekli zaraštenu u rogoz te punu mulja i otpada, slično kao i prilikom prve antropogenizacije negdje u prapovijesna vremena.

(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)

Obnovom uklonjeno 120 kubika rogozišta i mulja

Čikada govori kako se obnova ove lokve može nazvati odmočvarivanje prilikom kojeg je uklonjeno oko 120 kubika rogozišta i mulja. U lokvi je pronađeno i raznog smeća, od građevinskog otpada, guma, igračaka te invazivnih vrsta. Završetkom prve faze čišćenja ne može se očekivati da lokva bude u punom sjaju, ali uskoro će ponovno zazeleniti, a usred zelenila biti će otvorena vodena površina dostupna svim životinjama.

Uklonili smo i dio okolne alohtone i invazivne vegetacije. Preostaje nam ručno uređenje vodene površine te završno krajobrazno uređenje cijelog užeg vodnog sliva korita prema načelima kulturno tradicionalnog krajobraznog uređenja lokvi. Posebna pažnja stavit će se na očuvanje i povećanje biološke raznolikosti te značajne krajobrazne vrijednosti koju vodene površine imaju gdje god se one nalazile.

Prema riječima mještana, Lokva se posljednji put čistila 1975. godine, a prije izgradnje okolnih kuća, njezina je površina bila puno veća. To se može vidjeti i na katastarskoj snimci iz 1968. godine.

Elementi karakteristični za ocjednu lokvu su vidljivi kao geološki i hidrološki fenomen istarskog krša koje možemo nazvat geodom fliša u vapnencu. To je geološka vrijednost koja je na ovoj lokvi vidljiva, a što nije često na drugim ocjednim lokvama. Vidljiva je izmjena kalcij karbonata iz mekih vapnenaca u dolomitne stijene te njihov prijelaz u pješčenjak.

Ovo mjesto susreta vapnenca i fliša ima veliki edukacijski i znanstveni potencijal, pojašnjava Čikada i naglašava kako uz svoju kulturno-povijesnu i krajobrazno-biološku vrijednost Lokva posjeduje i izuzetnu geološko hidrološku vrijednost s potencijalom edukacije o krškim vodenim tijelima.

(Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)Prije i poslije (Foto Kristina Macuka, Marinko Babić)

U subotu volonterska akcija i edukacija o lokvama

Nakon dovšetka prve faze čišćenja, DVD Općine Marčana organizira volontersku akciju i edukaciju o lokvi koja će se održati u subotu 14.9. u 9 sati. Pozivaju se svi mještani Loborike da se uključe i saznaju više o procesu obnove lokve te organizmima koji u njoj žive, ali i koje su vrste u lokvi dobrodošle, a kojima tu nije mjesto.

Osim dobre volje, sa sobom je potrebno donijeti rukavice i gumene čizme, a tko ima nek ponese škare za uklanjanje preostale šikare, grablje za izvlačenje ostataka iz lokve ili trimer. Za sve sudionike predviđena je marenda nakon završetka akcije.

Ovaj projekt se provodi uz financijsku potporu Zaklade Istra-Fondazione Istria iz Fonda gradova i općina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter