aktualna i osjetljiva tema

Evo kako Rovinj odgovara na izazove masovnog turizma: Ključno poboljšanje kvalitete života za stanovnike grada

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimio Daniel Cerin)

(Snimio Daniel Cerin)


Na službenim stranicama Grada Rovinja objavljeno je da je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga predstavio strategiju razvoja održivog turizma njemačkim kolegama. Naime, kako je objavljeno, prvi čovjek Rovinja bio je domaćin nekolicine političkih uglednika iz Njemačke.

Radni sastanak

Prijem je u Gradskoj palači upriličen za »gradonačelnike, predstavnike i vijećnike njemačkih gradova Leonberga, Boblingena, Bondorfa, Deckenpfronna, Gaufeldena, Hildrizhaufena, Jettingena, Rutesheima i Sindelfingena, te predsjednika Regije Boblingen. Razlog posjete bilo je pobliže upoznavanje njemačkih uglednika sa Strategijom održivog turizma, te smjernicama i koracima kojima Rovinj odgovara na izazove masovnog turizma«.

S obzirom, da se radi o nadasve aktualnoj i osjetljivoj temi, ali i očito radnom sastanku na kojeg nisu pozvani predstavnici medija, izjavu o budućnosti turizma, a samim time Rovinja i njegovih građana prenosimo u cijelosti.

(Foto: Grad Rovinj)(Foto: Grad Rovinj)

Nakon što je ilustrirao analizu trenutnog stanja, ključna načela i strateški okvir razvoja, razvojne inicijative i mjere, te utjecaj razvoja turizma na gospodarstvo za razdoblje od 2022. do 2030. godine, »Paliaga je naglasio kako vizija turizma za 2030. godinu vidi Rovinj kao predvodnika hrvatskog turizma u segmentu ponude turističkih proizvoda i doživljaja sofisticiranih gostiju više i visoke platežne moći, u kojem se razvoj destinacije temelji na načelima održivog poslovanja i odgovornog upravljanja destinacijom s ciljem učinkovitog zadovoljavanja potreba turista i poboljšanja kvalitete života za stanovnike grada.

Plan održive urbane mobilnosti

Dotaknuo se i izazova u području prometne infrastrukture, radi kojih je u skladu s prepoznatom europskom i svjetskom praksom Grad Rovinj izradio i Plan održive urbane mobilnosti čiji je glavni cilj poticanje održivih oblika prijevoza i smanjenje negativnih utjecaja prometa na čovjeka i okoliš«, piše na internetskim stranicama Grada Rovinja.

U ime delegacije se gradonačelniku Paliagi i pročelnici Ureda Gradskog vijeća i gradonačelniku Marii Črnac Rocco zahvalio gradonačelnik bratimljenog Grada Leonberga Martin Cohn, koji je pohvalio gostoprimstvo za dugogodišnju uspješnu suradnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter