"BAŠ TI NA ZNANJE "

FOTO / Od staklenih perli do košara: Baštinjenje stare tradicije kroz muzejske radionice

| Autor: Zvonimir Guzić


»BAŠ TI NA znanje« je edukativni projekt Muzeja grada Umaga koji se sastoji od deset radionica za odrasle s ciljem očuvanja nematerijalne baštine i upoznavanja sudionika s muzejskim radom i postavom, s obzirom da se sve radionice odvijaju u zgradi muzeja.

Tako su dosadašnje »Zima u muzeju« radionice, za odraslu publiku, proširene na cjelogodišnju aktivnost zahvaljujući sredstvima koja je Muzej dobio na natječaju za javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija, te pomoći Grada Umaga. Do sada je održano osam radionica, a preostale su još dvije u listopadu.

Od staklenih perli do košara

- Kao što je na radionicama potvrđeno, programske aktivnosti su senzibilizirale najširu javnost za vrijednosti muzeja i baštine te tako pridonijele komunikaciji s raznovrsnim skupinama muzejskih posjetitelja u kreativnom, promotivnom i posebice edukativnom smislu, što je i bio početni cilj projekta. Iako su radionice namijenjene uglavnom odraslim osobama, često nam se prijave roditelji s djecom ili bake s unucima. Osim što korisnicima prenosimo zaboravljena znanja, pružamo im i zanimljive sadržaje za nove hobije, a iznimno popularna je postala radionica izrade sapuna, jer kao turističko mjesto imamo mnogo iznajmljivača koji usvojenim znanjem na ovoj radionici stvaraju zanimljive poklone za svoje goste.

(Foto: Muzej Grada Umaga)(Foto: Muzej Grada Umaga)

Važan podatak je da smo posljednjih godinu dana shvatili koliko velik interes su neke naše radionice i sadržaji pobuditi kod javnosti, gdje smo se mi kao gradski muzej trudili ponuditi nove, korisne i zanimljive sadržaje našim sugrađanima. Radionice privlače različiti profil korisnika, a neki od njih koji po prvi put dolaze u doticaj s muzejom nakon pozitivnog iskustva postaju stalni pratitelji svih naših programa, rekla nam je muzejska pedagoginja Barbara Crnobori zadužena za projekt »BAŠ TI NA znanje«.

Nakon što je u siječnju napravljen cjelogodišnji plan po mjesecima kako bi svi zainteresirani na vrijeme bili informirani o sadržaju i programu projekta, sredinom veljače održana je prva radionica izrade staklenih perli kojih ima i u samom postavu umaškog muzeja. U nedostatku domaćih staklarskih stručnjaka, iz Italije je dovedena majstorica stakla Valentina Verde koja radi pri udruzi Eta Beta iz Bologne. Za izradu staklenih perlica potrebna je posebna vještina, tako da su se sudionici u trosatnoj radionici upoznali s alatom, tehnikom i načinom rada sa staklom, nakon čega su dobili priliku za uspomenu izraditi svoj primjerak staklenog ukrasa što im je u nekoj mjeri i uspjelo. Dvije polaznice su izrazile želju za nastavkom bavljenja ovom vještinom, nakon čega su dobile dodatne potrebne informacije.

(Foto: Muzej Grada Umaga)(Foto: Muzej Grada Umaga)

U veljači je održana i radionica izrade košara od pruća koja se u muzeju organizira već duži niz godina i uvijek iznova privlači velik broj posjetitelja. Voditeljica radionice bila je etnologinja Vltava Muk, a radile su se košare oblog oblika. S obzirom da se radi o napornom radu radionica je odrađena u dva dijela s pauzom za ručak, a većina polaznika uspjela je savladati vještine i kući ponijeti svoj primjerak košare.

- Moram vam istaknuti jednu zanimljivost koja se pojavila na samom početku i nastavila i na ostalim radionicama. Odmah na prvu radionicu došle su nam tri Njemice, Hilde, Eveline i Astrid koje već nekoliko godina žive u okolici Umaga, ali ne znaju ni riječ hrvatskoga. Komunikacija je tekla preko slabog engleskog do Google prevoditelja, ali one su bile oduševljene cijelom pričom tako da su nastavile dolaziti i na sve ostale radionice. Na početku su priznale da su se najviše prijavile zbog socijalizacije i komunikacije s ostalim ljudima u pokušaju svladavanja našeg jezika, ali poslije ih je zaintrigirao i sam sadržaj radionica i naša nematerijalna baština i lokalna tradicija, rekla je Crnobori o pozitivnom iskustvu sa stranim gošćama.

(Foto: Muzej Grada Umaga)(Foto: Muzej Grada Umaga)

Ožujak je donio dvije radionice vezane uz prirodu i ljepotu, naime izrađivala se prirodna kozmetika i sapun. Aromaterapetapeutkinja Ivana Stilinović je objasnila sudionicima kako od prirodnih sastojaka napraviti roll-on dezodorans i gel za intimnu njegu, dok je Gabrijela Valenta, vlasnica lokalnog OPG-a iz Momjana pokazala kako izraditi sapune na bazi masti, maslinovog ulja i meda. Posebno zanimanje bilo je za sapun kojeg su mnogi vidjeli kao prigodan poklon turistima na odlasku.

- Prateći interes polaznika radionica, iz godine u godinu ponavljamo one najinteresantnije i osmišljavamo ostale radionice koje uvijek imaju uporište u muzejskim temama i tradiciji našega kraja. Ove godine smo radionice obogatili temama iz nematerijalne baštine poput izrade umaških fritula, soljenja i konzerviranja ribe, te znanja i vještine drvene brodogradnje, rekla je Crnobori.

Zanimljiva je bila poduka o soljenju, koju je prije lovostaja na plavu ribu sredinom travnja vodio Umažanin Mario Dodici, na kojoj su svi prisutni uspješno posolili 2,5 kilograma inćuna u svojim limenim posudama koje su morali čuvati najmanje 40 dana prije konzumacije. Svega nekoliko dana poslije, slijedila je radionica izrade pramcobrana i bokobrana za brodove. Jedan od rijetkih poznavatelja ove vještine Ivan Longin došao je održati radionicu u Umag s otoka Pašmana, a koja je zbog velikog interesa i renomiranog učitelja ponovljena i drugi dan. Bilo je čak sudionika iz Poreča i Labina koji su naučili kako isplesti brk pramcobrana i pletenicu koja ide na srednji dio brka, a za uspomenu svatko od njih si je izradio pandul i privjesak za ključ.

(Foto: Muzej Grada Umaga)(Foto: Muzej Grada Umaga)

Sljedeća radionica ekoprinta također je zbog velikog interesa održana dva dana za redom. Ovaj put na svoje je više došao ženski dio publike koje je vlasnica brenda OWN Silvija Kranjec Gajić naučila koje prirodne sastojke je moguće koristiti i kombinirati u ekoprintu stvarajući željene uzorke na tkanini.

Makete brodova

- Posljednja održana radionica brodomaketarstvo, koja je organizirana početkom srpnja, bila je jedina namijenjena dječjem uzrastu. Domaći dečko Ivan Kukuljan, inženjer brodogradnje, izradio je nacrt broda TOPO i onda smo uz dobru suradnju s Hrvatskim savezom brodomaketara iz Rijeke izradili makete koje smo dali djeci na radionicama. Uz brod TOPO dobili smo još neke brodove iz Saveza koji su osmišljeni u sklopu projekta »Moj mali škver«, pa smo s našim mališanima odraditi još nekoliko brodomaketarskih radionica, rekla je pedagoginja Crnobori.

(Foto: Muzej Grada Umaga)(Foto: Muzej Grada Umaga)

Zbog spriječenosti Kukuljana taj dan, radionicu je vodila inženjerka brodogradnje Dunja Legović, na kojoj je sudjelovalo 24 djece ljetnog kampa Društva »Naša djeca« iz Umaga. Djeca su uspješno sastavila brodske makete, a uz put su naučili najbitnije dijelove brodske konstrukcije od pramca, krme, palube, jarbola, jedra, kormila do dna i rebra.

Preostale dvije radionice projekta »BAŠ TI NA znanje«, konzerviranje ribe i izrada umaških fritula, održat će se u listopadu. Obuku konzerviranja vodit će Mario Dodici, dok će svoje znanje o umaškim fritulama na sve zainteresirane prenijeti Manuela Bose, izvrsna poznavateljica lokalnih običaja i tradicije.

Ovogodišnje radionice za odrasle su se pokazale kao pun pogodak umaškog muzeja, velik interes i dobra posjećenost indikator su da bi se i sljedećih godina moglo nastaviti sa sličnim projektima, a tri Njemice sa početka priče najbolji su primjer i putokaz turističkim djelatnicima da su kulturna baština i domaći autohtoni proizvodi ponuda na koju bi se trebao staviti naglasaku budućnosti.

(Foto: Muzej Grada Umaga)(Foto: Muzej Grada Umaga)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter