Vrijeme prolazi, tartufi ostaju

Imali su viziju i brendirali Buzet gradom tartufa, a sve je započelo prije 25 godina

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Ako je Hum najmanji grad na svijetu, onda Buzet mora biti grad tartufa, vizionarski je 1999. godine predložio Aldo Šverko, u to vrijeme suvlasnik hotela »Fontana« i član Vijeća buzetske Turističke zajednice čiji je tadašnji sastav potom timski realizirao ovu inovativnu inicijativu.

Buzet je prije 25 godina proglašen gradom tartufa i pripremio svoju prvu megafritaju od 1999 jaja s istarskim bijelim tartufima, smjelo se upustivši u gastronomski iskorak turističkog predznaka.

Vrijeme prolazi, tartufi ostaju

U povodu 25. obljetnice, za doprinos u realizaciji inicijative proglašenja Buzeta gradom tartufa 1999. godine, gradonačelnik Damir Kajin dodijelio je zahvalnice Grada Buzeta članovima Vijeća Turističke zajednice: tadašnjem gradonačelniku Borisu Sirotiću, potom Robertu Marušiću, Mirjani Pavletić, Ediju Pavletiću, Radenku Sirotiću i Aldu Šverko. Posmrtno je dodijelio zahvalnice i Ivanu Draščiću, tadašnjem predsjedniku Vijeća TZ-a i članovima Ivanu Klariću i Klaudiu Marincu, a koje će se uručiti članovima obitelji. Zahvalnica je dodijeljena i tadašnjoj direktorici buzetskog Turističkog ureda Nadi Prodan Mraković, današnjoj županijskoj pročelnici za turizam.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Prošlo je 25 godina od proglašenja grada tartufa i izrade prve fritaje s tartufima. Vrijeme prolazi, tartufi ostaju. Tartufi koji skreću pozornost na ovaj grad sigurno će, ukoliko budemo razumni, ukoliko ih sačuvamo, i dalje pričati jednu lijepu priču o Buzetu, poručio je Kajin te naglasio kako u kulinarskom smislu, inozemni gosti Istru najviše prepoznaju po tartufima.

- Gdje god se spomene grad tartufa danas ga svi vezuju uz Buzet, međutim doći do toga u onom trenutku bilo je jako izazovno, kazala je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga. Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta, uz zahvalu članovima Vijeća TZ-a što su imali viziju, bili uporni i doprinijeli tome da je Buzet danas poznat kao grad tartufa, kazala kako je trebalo biti vrlo hrabar, možda mrvicu i lud, da se ta ideja sprovede u djelo.

Inicijativa da se Buzet proglasi gradom tartufa pokrenuta je 2. travnja 1999. godine na sjednici Vijeća buzetske Turističke zajednice. Odluka o proglašenju Buzeta gradom tartufa donesena je na Gradskom vijeću 27. srpnja 1999. godine, a svečani čin proglašenja upriličen je 10. rujna na slavljeničkoj sjednici Gradskog vijeća u povodu gradskog praznika. U Buzetu su dan kasnije pripremili rekordnu fritaju s tartufima, u specijalnoj, tonu i pol teškoj divovskoj tavi s postoljem i oko dva metra dugom drškom, izrađenoj u pulskoj firmi Plazma.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković podsjetila je da je proglašenje Buzeta gradom tartufa jako snažno odjeknulo i pratilo ga je niz aktivnosti od izrade tave do pripreme fritaje, postavljanja velikih jumbo panoa na ulaze u grad s time da je vizualni identitet radila pulska tvrtka Fabrika. Fritaja je bila izrazito atraktivna i jako medijski praćena jer nečeg sličnog u Hrvatskoj nije bilo. Oduševila je i Michaela Palina, britanskog humoristu, nekadašnjeg člana grupe Monty Python, kasnije poznatog po putopisnim dokumentarcima, koji je jedne godine zbog nje došao u Buzet.

Izazov realizacije

Izazova realizacije ove zahtjevne inicijative prisjetili su se na prigodnom prijemu i Robert Marušić, Boris Sirotić, Radenko Sirotić i Edi Pavletić. Aldo Šverko kazao je kako je ideja koja mu je pala na pamet, bila više plod jedne muke. Tada je radio u hotelu »Fontana« i teško ga je bilo puniti jer je Buzet bio na turističkim marginama.

- Stalno sam razmišljao kako privući turiste u Buzet da si punim hotel i tako sam došao do te ideje i prijedloga na Vijeću Turističke zajednice da Buzet proglasimo gradom tartufa i napravimo fritaju od 1999 jaja s tartufima. Nisam očekivao da će to biti tako zdušno prihvaćeno. Izrada prve fritaje je remek djelo pokojnog Mladena Vivode, tadašnjeg suvlasnika hotela »Fontana«, našeg kuhara Ratka Jurčevića, tada šefa kuhinje i kuharske ekipe i mogu reći da se tih dana u hotelu napetost mogla doslovce rezati nožem zbog neizvjesnosti hoće li se uspjeti napraviti fritaja. I uspjeli smo. Došli smo do toga da smo jedne godine radili čak dvije fritaje kolika je bila potražnja, prisjetio se Aldo Šverko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter