Borba za parking

Bujski vijećnici podržali gradonačelnika u nastojanju da se otkupi nekretnina

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Buje održana je 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Buja sa samo jednom radnom točkom dnevnog reda naziva Prijedlog Odluke o utvrđivanju interesa Grada Buja-Buie za kupnju nekretnina i davanje ovlaštenja za sudjelovanje i postupanje u elektroničkoj javnoj dražbi. Nakon što je verificiran zapisnik s prošle sjednice, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin objasnio je vijećnicima točku zbog koje je sazvana sjednica.

Država stavila nekretninu na dražbu

- Predmet najavljene dražbe je parkiralište iza stare uljare u Garibaldijevoj ulici koja je nekad bila u vlasništvu umaškog PIK-a. 2018. godine Grad Buje je postao 90 postotni vlasnik te nekretnine i sada se borimo da i susjedne dvije parcele na kojima je parking dođu u naše vlasništvo, jer je država odlučila da one pripadaju zadnjem nasljedniku PIK-a, HI group d.d.. Ta tvrtka je išla u stečaj i u veljači je Trgovački sud u Pazinu odlučio o prodaji nekretnine stečajnog dužnika pomoću koje se država, kao vjerovnik propale firme, pokušava namiriti. Zatražili smo od države da nam direktnom pogodbom prodaju taj teren, međutim ona je to odbila i odlučila nekretninu staviti na javnu dražbu.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Obje parcele procijenjene su na vrijednost od 151.000,00 eura, a prijava za dražbu bila je deset posto toga iznosa tako da sam ja iznos od 15.100,00 eura uplatio prije desetak dana i uključio Grad Buje u licitacijski postupak da dobijemo mogućnost otkupa tog zemljišta. Moje ovlasti sežu do 27.000,00 eura, tako da je potrebna odluka Vijeća i odobrenje većeg iznosa da bi se išlo u daljnji postupak dražbe i moguću kupnju terena u starogradskoj jezgri koji će i urbanističkim planom razvoja grada Buja biti namijenjen isključivo za parkiralište koje je tamo već preko 70 godina.

Na jesen krećemo s kompletnom digitalizacijom prostornih planova, gdje će ove nekretnine koje su predmet javne dražbe i službeno biti proglašene javnim parkingom, bez obzira tko postane njihov vlasnik na natječaju. Do sad su uplaćene tri jamčevine za licitaciju, tako da uz nas postoje još dvije zainteresirane strane za kupnju tog terena. Početni iznos dražbe, koja traje do 22 sata u srijedu 4. rujna, je 113.250,00 eura s tim da nadmetanje može trajati i duže, ako zainteresirani kupci u periodima od deset minuta nakon 22 sata i dalje bude podizali iznose, sažeo je situaciju oko dražbe za nekretnine u starogradskoj jezgri gradonačelnik Vižintin.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Vijećnici su nakon kratke rasprave jednoglasno podržali gradonačelnika u nastojanju da se otkupi nekretnina bitna za grad Buje, koji i onako muku muči s parkirnim prostorom u starogradskoj jezgri.

Ukupno 800 četvornih metara

Obje parcele su ukupne veličine oko 800 četvornih metara s tim da je manja parcela od 340 kvadrata građevinsko zemljište, ali s obzirom da će urbanim planom i službeno biti namijenjeno isključivo za parking, bez mogućnosti gradnje objekata, pitanje je koliko će nekom privatnom kapitalu biti isplativa investicija od nekoliko stotina tisuća eura za parkiralište od četrdesetak mjesta.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Pod točkom razno gradonačelnik Vižintin je najavio Dan Grada Buja i Svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja će biti 9. rujna, te Dane grožđa koji su na rasporedu od 13

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter