"Buon Leron"

FOTO / Međunarodni festival folklora bojama, glazbom, plesom i velikim šušurom oživio staru jezgru istarskog grada

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)


Ovogodišnji 22. Međunarodni festival folklora Leron, oživio je tijekom vikenda staru jezgru grada Vodnjana. Prve su dvije večeri bile posvećene upoznavanju s folklorom naše regije, kao i grupama koje sudjeluju na ovogodišnjem festivalu.

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

Uistinu međunarodan susret, ove je godine doveo u Vodnjan, uz domaće snage, folklorne skupine Zajednica Talijana Galižana i Vodnjan, boje, plesove i glazbe folklornih skupina Lis Primulis di Zampis iz Italije, Trachtenverein Rossecker iz Austrije, odjevene u tradicijske austrijske lederhosen, skupinu Handrlák iz Češke, »San Leonardo« iz Italije, Folklornog ansambla Koprivnica iz tog podravskog grada, kulturnog i folklornog društva Charaviscas iz Španjolske regije Galicije, KUD-a »Marco Garbin« iz Rovinja te Folklornog društva Umag.

Ples furlana

Prva je večer, nazvana »Ususret Leronu…« na Zagrebački trg u Vodnjanu dovela je tri skupine i bila posvećena tradicionalnom plesu furlana, o kojem su stručno govorili muzikolozi Vidoslav Bagur, Dario Marušić i Valter Colle. Furlane su otplesali folklorna skupina Zajednice Talijana »Armando Capolicchio« iz Galižane, folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan te gosti iz Udina Lis Primulis di Zampis. Bagur je posebno istaknuo ljepotu izvođenja furlana, a Colle njihovu različitost, od onih izvođenih u Italiji, preko istarskih do dalmatinskih.

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

Druga je večer započela tradicionalnim mimohodom učesnika duž Trgovačke ulice te svečanim otvorenjem festivala uz nastup sudionika na Narodnom trgu. Svečani je mimohod predvodila vodnjanska limena glazba dajući ritam povorci, a odmah iza njih, slijedili su domaćini, skupina Zajednice Talijana Vodnjan, sa svojim barjakom, svi naravno odjeveni u tradicijsku nošnju ovoga grada. »Fate largo che veniamo noi«, pjevali su paradirajući, sve dok skupina nije došla do crkve Gospe od Karmela, gdje su na ulici izveli jednu pjesmu svojeg repertoara, te tako otvorili večer demonstracija vještina svih skupina.

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

Nakon njih, uslijedili su gosti iz Češke Handrlák koji su također ondje izveli, uz pratnju glazbala, tradicijski napjev i ples specifičan za češke krajeve. Stigli su potom i Umageži, koji su uz pratnju roženice i bubnja izveli jedan od svojih plesova. Nakon njih, Lis Primulis di Zampis s kružnim plesom, a uz harmoniku, stigli su Rosseckeri u austrijskim nošnjama te pokazali svoj način plesa, dvoje po dvoje. Defilirali su potom članovi skupine »San Leonardo«, a nakon njih, zastali su gosti iz Koprivnice, koji su demonstrirali veseo narodni ples iz njihovog kraja, popraćen visokim uzvicima, i zvukom tamburice te drugih žićanih glazbala.

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

Sličan istarskim plesovima bio je onaj koji su pokazali Gallegi iz Charaviscasa, a slično kao u Istri, ondje se koriste gajde - ne previše različite mihu - instrumentarij je to koji se koristi na širem području Mediterana, od Iberskog poluotoka do Grčke, i šire. Konačno, prije svečanog otvorenja, defilirali su i pripadnici KUD-a »Marco Garbin« iz Rovinja. Svih je devet skupina na Narodnom trgu demonstriralo svoja umijeća i narodni kulturni izričaja, kako su pristizali iz povorke, i to pred stotinama posjetitelja ove manifestacije.

Podignut barjak

Prisutne je pozdravio potom Maurizio Piccinelli, predsjednik Zajednice Talijana Vodnjan, i on odjeven u tradicijsku nošnju te sudionik povorke.

- Želim svima dobrodošlicu u Vodnjan, grad poznat po svojoj povijesti, tradiciji i narodnim napjevima. Hvala svima koji dolaze iz udaljenih krajeva da bi upravo na ovom simbolu mira i zajednice, Leronu, pokazali svoju baštinu, kazao je Piccinelli, nakon čega je govorio i gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio. Kazao je da je radostan što se upravo u Vodnjanu održava ova bitna manifestacija koja predstavlja vjekovječnu baštinu, tradiciju i običaje.

- Zahvaljujem svima koji sudjeluju, mukotrpno rade na tome, trude se da se ove tradicije prenesu i na mlade, poručio je Pastrovicchio, a riječ je preuzeo i predsjednik Izvršnog vijeća Zajednice Talijana Marin Corva. Corva je također zahvalio svima onima koji na dnevnoj bazi rade na realizaciji ovog festivala, koji se čitavu godinu pripremaju.

- Netko bi pomislio da je jednostavno napraviti ovakvo nešto. To su mjeseci posla, znajte, a pogotovo u ovo doba, kada je financirati ovako veliki događaj postalo kompliciranije, kazao je, dodajući kako mu je posebno drago da Zajednica Talijana »živi« u Vodnjanu, da je toliko mladih zainteresirano za njihova zbivanja, za njihovu tradiciju. Uime Istarske županije govorila je zamjenica župana Jessica Acquavita.

(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)(Snimio Ian Tataj / Glas Istre)

- Prije 22 godine, namjera je bila pokazati što Vodnjan ima u svojoj baštini - valorizirati tradiciju. Sada je jasno da to nije samo za starije ljude, već nešto što se može oživiti i među mlađim generacijama. Folklor je nešto što se može održavati na velikim trgovima, što može pružiti ovakve večeri, ushićeno je kazala Acquavita, augurirajući svima »Buon Leron« - »Ugodan Leron«. Maurizio Piccinelli je potom dao znak da je festival svečano otvoren, a uz zvuke svečane pjesme »Krasna zemljo, Istro mila« i ritam koji su dali limenjaci iz Vodnjana, podignut je na komunalni zastavni jarbol barjak festivala »Leron«.

Organizatori »Lerona« su Zajednica Talijana Vodnjan i Talijanska Unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta uz financijsku pomoć Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Savjeta za Nacionalne manjine Republike Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter