Tradicionalna manifestacija Valbandon open ispod čripnje održana je ove godine u svom jubilarnom, 20. izdanju, te je privukla brojne posjetitelje na valbandonsku plažu. Iako je manifestacija trebala biti dvodnevna, zbog najavljenog lošeg vremena, sav program je održan u subotu.
Jela ispod čripnje, koja se dugo peku u posebnoj posudi obloženoj žarom, imaju poseban okus, a u ovom, tradicionalnom u Istri, načinu pripreme hrane okušali su se brojni sudionici na Natjecanju lokalnih i svjetskih ekipa u pripremanju čripnje. Dvadeset obiteljsko-amaterskih i prijateljskih ekipa iz cijele Istre, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i jedan tim iz daleke Nizozemske odmjerili su snage u pripremi raznih mesnih i morskih specijaliteta.
Natjecali su se timovi Svi gušti, Valbandonski Zagorci, Tavajini, Kumpanija z ognjišta, Opaka ekipa, Vajka žedni, Pula 1, Pula 2, NK Valbandon 72, Fast 72, Lux sette monti, Žabe, Lavanda, Bibići, Grota, Iskra, Kumovi, Triba delat, N.I.P. Istra u srcu, a bilo je i još nekih ekipa van službenog popisa poput Bosne u Srcu, Pinete iz Slovenije i Duchiesa iz Nizozemske,
Uz pripremu čripnje, posjetitelji su mogli degustirati i kupiti istarske gastro proizvode poput pršuta, sira i maslinovog ulja. Za dobru atmosferu pobrinuo se Funbox i Škico acoustic band.
Žiri kojeg su činili dobro znani chef Tomislav Špiček, Budimir Žižović i Mladen Radošević te prošlogodišnji pobjednici, ekipa Bunarina, odabrali su najbolje pripremljene čripnje, te proglasili pobjednike. Prvo mjesto u kategoriji riblje čripnje osvojila je ekipa NK Valbandon 72, koja je za svoju izvrsnu pripremu nagrađena cijelim pršutom. U kategoriji mesne čripnje, na vrh se popela ekipa Bibići također uzevši prvo mjesto. Drugo mjesto u ribljoj kategoriji zauzela je ekipa Vajka žedni, a u mesnoj kategoriji, drugo mjesto pripalo je ekipi Kumovi. Na trećem mjestu, u kategoriji riblje čripnje, našla se ekipa Svi gušti. Njihovom timu dodijeljena je nagrada od 6 boca vina od 0,75 litara, a voditeljica manifestacije, Dorina je uz osmijeh prokomentirala kako "litra više nije u điru" već 0,75 litre. U kategoriji mesne čripnje, treće mjesto osvojila je ekipa Pineta iz Slovenije.
Špiček, odnosno Tomek, kako je naveo da ga se oslovljava, dao je savjet natjecateljima:
- Popravite se u sočnosti, to je svima nedostajalo, ali inače su ocjene bile blizu savršenih desetki, rekao je Špiček.
Sve pripreme i ocjenjivanje jela odvijali su se pod šifrom, što je dodatno pridonijelo pravednosti i niti sami članovi žirija nisu znali rang liste do proglašenja.
Među natjecateljima je bio i tim iz Nizozemske:
- Već 22 godine dolazimo u Bi Village i poznajemo upravitelja kampa. On nas je spojio s Turističkom zajednicom Fažane te nas je preporučio za sudjelovanje, tako da smo odlučili napraviti čripnju po prvi put u životu. Otišli smo u najbolju mesnicu kako bismo pripremili što bolje jelo kazala je Sonja, koja inače živi blizu Amsterdama.
Beach bar Sunset u Valbandonu i ove godine se istaknuo pripremom mega čripnje, koja je uključivala 300 porcija ribljih specijaliteta, pripremljenih kako bi zadovoljili brojnih posjetitelja, među kojima je bio velik broj turista. Svaka riblja porcija stajala je 10 eura te je privukla velik broj znatiželjnih kušatelja, a redovi su se neprestano formirali ispred štanda.
A kako je to sve krenulo, pitali smo Melitu Peroković, direktoricu Turističke zajednice općine Fažana.
- Prije 22 godine, dvojica prijatelja došla su u fažansku Turističku zajednicu s idejom da organiziraju natjecanje u pripremanju čripnje. Tada smo s entuzijazmom prihvatili njihovu simpatičnu inicijativu koja je bila zezancija, a te prve godine sudjelovale su samo četiri ekipe, i sve je bilo zamišljeno kao neformalna zabava, bez ikakvih ozbiljnih očekivanja. Međutim, tijekom protekla dva desetljeća, Valbandonska čripnja je izrasla u događaj koji godišnje privuče oko 25 ekipa, što znači između 150 i 300 natjecatelja. Iako svaka ekipa službeno broji šest članova, broj sudionika varira. Ove godine imamo oko 300 ljudi aktivno i pasivno uključenih u pripremu čripnje.
Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu kombinaciju za lokalno stanovništvo i turiste. Valbandonska čripnja postala je omiljeno druženje lokalaca, koje stranci rado posjećuju. Valbandonska plaža uvijek je puna posjetitelja, a strancima je osobito zanimljivo doći, vidjeti i kušati čripnju. Posebno zanimljiv segment manifestacije je mega čripnja koja sadrži oko 300 porcija riblje čripnje. Ekipe pripremaju jednu čripnju za sebe, a drugu za posjetitelje koji mogu kupiti porcije iz mega čripnje. Ove godine imamo rekordnih 30 ekipa, od kojih je 10 stranih i 20 domaćih. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije – riblja i mesna čripnja.
Uz klasične nagrade poput pršuta, sira i vina, ove godine po prvi put dodjeljujemo i pehar pobjedniku. Natjecanje sada nosi naziv "Valbandon Open", a naš prijelazni pehar, veći od onog na Wimbledonu, postao je simbol prestiža za sve natjecatelje. Valbandonska Čripnja i dalje raste, privlačeći sve veći broj sudionika i posjetitelja te dodatno obogaćujući turističku ponudu našeg kraja, rekla je Peroković.
Krunoslav Oreški, talentirani umjetnik specijaliziran za rezbarenje lubenica, predstavio je svoju izložbu slikovito uređenih lubenica. Oreški se ovim jedinstvenim oblikom umjetnosti bavi već deset godina, a njegov rad obuhvaća bogato iskustvo koje je stekao tijekom godina, uključujući tečajeve u Zagrebu i učenje od iskusnijih kolega.
- Rezbarenje lubenica za izložbe zahtijeva posebnu vještinu i strpljenje. Iako jedna lubenica obično zahtijeva između sat i pol do dva sata rada, neki od radova na ovoj izložbi izrađeni su u samo 30 minuta, rekao je Oreški.
Direktorica fažanskog TZ-a Melita Peroković osvrnula se i na paušalne podatke te je kazala kako je Fažana popularna kamping destinacija među turistima iz različitih zemalja, s najviše posjetitelja iz Njemačke, a slijede ih Slovenci, zatim Nizozemci, Poljaci, Hrvati i tek potom Talijani čiji se broj počeo povećavati.
- Iako ove godine bilježimo blagi pad od -1% u ukupnom broju turista, treba istaknuti da smo tijekom 2022. godine dosegli razinu iz 2019. te ostvarili dodatni rast od 5%. U 2023. godini također smo zabilježili rast od 5% u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom na početne planove koji su predviđali pad od -5% za ovu godinu, trenutni manjak od samo -1% smatramo prihvatljivim rezultatom, ističe Peroković