Jučer u raklju

FOTOGALERIJA / Održana tradicionalna gastro manifestacija "U Rakljansken loncu" i 30. smotra folklora "Rakalj u srcu"

| Autor: Jelena Milović


U Raklju se ove subote održala tradicionalna gastro manifestacija "U Rakljansken loncu" i 30. smotra folklora "Rakalj u srcu". Program koji uvijek privuče brojne posjetitelje ni ovoga puta nije razočarao. Naprotiv. Puno osmijeha i dobrog raspoloženja bilo je ove subote na malonogometnom igralištu u Raklju, a kulinarske ekipe započele su s kuhanjem maneštri već u 18 sati. Veselo, uz mirise koji su se nadaleko osjećali iz rakljanskih lonaca, pet se ekipa nadmetalo kako bi upravo njihov odnio prevagu i pobijedio.

Po završetku smotre tročlani stručni žiri proglasio je tri najbolje maneštre. Prvo mjesto osvojila je maneštra pašta fažol ekipe Art Studia Pula (keramičari), koji su prošle godine osvojili drugo mjesto i podijelili ga s, i ove godine, drugoplasiranom ekipom Crvenog križa Pula koja je skuhala maneštru s farom.

Treće mjesto osvojila je maneštra sa slanutkom ekipe Bočarskog kluba Rakalj, ali kao što to obično i biva, ni ovdje nije bilo razočaranih, premda su u natjecateljskom duhu iščekivali rezultate. U skuhanim porcijama uživali su i posjetitelji, koji su s nestrpljenjem dočekali proglašenje kako bi se i sami uvjerili u umijeće jela nastalih iz ovog znamenitog lonca.

Dobra atmosfera i jako dobra posjećenost odlika je ovogodišnje gastro manifestacije, za koju mnogi kažu da im je omiljena te ističu upravo i razlog; budući da Rakalj ocjenjuju kao mjesto izvrsnog domaćinstva. Osim gastro programa uslijedio je i onaj umjetnički; revijalni nastup folklornih društava HKGD-a Dunav iz Vukovara, KUD-a Uljanik iz Pule te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja, koje je publika posebno pozdravila. Posjetitelje su cijelu večer uživali i uz istarski etno folk rock sastav Šćike. Ovi čuvari tradicije i inovatori, svojim talentom i strašću prenose duh Istre svakim odsviranim akordom.

Neizostavno, bilo je tu i ugostiteljske ponude istarskih jela poput maneštre te pršuta i sira. Lokalni rukotvorci i OPG-ovi izložili su svoje domaće proizvode (maslinovo ulje, vino i med) te ručno rađene suvenire (lonce, kažuniće, lutke u tradicionalnoj nošnji).
S ciljem valorizacije tradicije lončarstva, TZO Marčana je, zahvaljujući mještanima, izložila i nekoliko primjeraka Rakljanskog lonca. Rakalj je kroz povijest poznat po lončarima koji su sami izrađivali lonce miješanjem zemlje – gline i kvarcnog kamena, "gnjila" i "solena".
Manifestaciju je organizirala TZO Marčana sa KUD-om Mate Balota iz Raklja i DVD-om Općine Marčana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter