labinsko čudo od djeteta

Osmogodišnji Marino Čikor drugi je na svijetu u mentalnoj aritmetici: "Kad narastem želim raditi u NASA-i"

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Iako će u listopadu imati devet godina, te u rujnu krenuti u treći razred osnovne škole I. L. Ribar Labin, Marino Čikor iz Labina nije običan dječak. On je pravi mali matematički genijalac i čudo od djeteta. Evo i zašto.

Nedavno je, 20. srpnja, u Madridu na Svjetskom natjecanju za 2024. u Aloha mentalnoj aritmetici, kao polaznik centra Porta Vitae Pula, i prvi u Hrvatskoj u kategoriji Tiny Tots 4, Marino postigao fenomenalan uspjeh, osvojio je drugo mjesto u svijetu u konkurenciji 700 natjecatelja iz 20 zemalja, koji su u pet minuta u glavi bez pomagala morali riješiti 70 zadataka.

Zbrajao sa četiri godine

Što je Aloha mentalna aritmetika? Ukratko, to je program u koji se djeca mogu upisati od 4. godine nadalje a radi se o znanosti i idealnoj aktivnosti za dječji mozak u razvoju. U suštini to je računanje u glavi, izvođenje aritmetičkih ili računskih operacija bez fizičkih pomagala, poput olovke, papira, prstiju, kalkulatora ili abakusa. U tome je Marino drugi u svijetu. Kako je otkriven njegov talent, govori nam Marinova mama Snježana Savić Čikor, koja je bila s njim u Madridu i najveća mu je potpora

- On je nama bio prvo dijete, imamo još i mlađu kćerku, od koje je Marino 18 mjeseci stariji. S godinu i pol je već tečno sastavljao rečenice, rano je počeo čitati, znao je sva slova i zbrajao je već sa četiri godine. U dječjem vrtiću su mi rekli da se ističe u odnosu na drugu djecu i da je napredno dijete.

Kada je krenuo u školu njegova učiteljica Silvija Mikuljan koja ga je pratila u startu, rekla mi je na prvom roditeljskom sastanku da je jako napredan i da bi za njega trebalo nešto dodatno pronaći, neki dodatni program jer on već sve zna što učiteljica predaje.

Istraživala sam po internetu, tražili smo program za nadarenu djecu u matematici i otkrili da je baš tada Aloha centar u Puli Porta vita objavio da imaju testiranje na koje smo otišli. Tamo nam je profesorica matematike odmah nakon testiranja rekla da imamo malog genijalca jer je on već sa šest i pol godina u glavi zbrajao dvoznamenkaste brojeve, npr. koliko je 58 plus 74. Primili su ga i rekli da će od te 2022. imati školu vikendom i to subotom u trajanju od dva sata, govori nam Snježana.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Sve ostalo je povijest kojoj se ne nazire kraj. I tako su roditelji malog Marina svake subote vodili u Pulu, bez velikih očekivanja, ali mali je Marino odmah zagrizao, pokazao je veliko zanimanje i nadarenost za matematiku. Već je preko tjedna pitao mamu kada će u Pulu na novu matematiku.

Prvu je godinu super završio sve razine, sada kreće na šestu od deset razina i za dvije godine trebao bi završiti cijeli program. Prošle je godine zbog bolesti preskočio nacionalno natjecanje ali je ove godine otišao na državno natjecanje, za koje se u Puli kvalificirao bez nekih posebnih priprema

- Na nacionalnom natjecanju bio je prvi u svojoj razini i drugi ukupno, što ga je i odvelo u Madrid na Svjetsko prvenstvo koje je prvi put održano u Europi. Aloha centar Hrvatska financirao je troškove samo za ukupnog pobjednika Petra Andačića iz Zagreba i njegove roditelje, a mi smo morali odlučiti hoćemo li tamo otići o vlastitom trošku. Odlučili smo otići ja i on, za što smo izdvojili oko dvije tisuće eura.

Otišao je još jedan dječak koji je bio treći pa je Hrvatska imala tri predstavnika, njegovi su roditelji zbog toga digli kredit, ali nažalost nije ništa osvojio. Petar je osvojio titulu šampiona, postoji iznad toga još titula grande šampion a Marino je bio drugi u konkurenciji 700 natjecatelja iz 20 država što je veliki uspjeh koji nam daje vjetar u leđa.

Samo natjecanje je zbog velikog broja natjecatelja trajalo cijeli dan, od 9.30 do 20 sati, a test je trajao pet minuta. Test se sastojao od 70 zadataka koji su se sastojali od množenja troznamenkastog broja s jednim brojem i zbrajanja niza od pet brojeva. Sve je trebalo riješiti u pet minuta, i to u glavi bez pomagala.

Ja, koja imam ekonomski fakultet, probala sam to doma riješiti, ali sam bila lošija od sina, kaže Snježana koja ističe i druge Marinove sklonosti i osobine kao što su osjećaj za pravednost, emotivnost, zna sve zastave svijeta, dobroćudnost karaktera i poslušnost te čitanje, pa je tako prošlog ljeta pročitao čak 35 knjiga.

Simpatični i elokventni Marino je dodao:

- Volim igrati i nogomet, navijam za Real Madrid i sve naše klubove kada igraju međunarodne utakmice, volim i glazbu, posebno Eminema i Baby Lasagnu, volim se igrati i družiti s prijateljima, pa jedva čekam da počne škola da im ispričam kako mi je bilo u Madridu. Kada budem veliki, želio bih biti istraživač i raditi u NASA-i, kaže ovaj mali labinski genijalac. Izdvojio nam je još jednu anegdotu kada je bio mali:

Matematički "treninzi" subotom

- Kada sam imao četiri godine već sam u glavi računao jednostavnije stvari, npr. koliko je dva plus dva. Moja sestra Eva nije još znala računati kao ja. Kada sam imao šest godina, sjedio sam s nonetom na klupici i dobio težak zadatak.

Nono me pitao, došao je brod na kojem je bilo 13 Austrijanaca, 14 Nijemaca i 5 Hrvata. Potopilo se pet Hrvata, i po 4 Nijemca i Austrijanca, koliko je ljudi ostalo na brodu?

Ja sam mu odmah odgovorio i on je bio iznenađen. Mama je to skužila i pitala je u banci gdje radi odgovor od svojih kolegica, mnoge nisu znale, a jedna prijateljica rekla joj je da njezina nećakinja od sedam godina ide u Split na Aloha matematičku aritmetiku, a mama je to preko interneta pronašla u Puli.

Tamo sam već dvije godine, subotom idem na nastavu, vježbam po dva sata i odradim jedan trening, govori nam Marino te ističe da mu je žao što zbog vodenih kozica nije prošle godine mogao otići na nacionalno prvenstvo, no sve je nadoknadio ove godine zbog čega je ponosan i sretan kao i njegovi roditelji, tata Dražen i mama Snježana.

Bravo i za njegovu trenericu Danijelu Čelić, profesoricu matematike iz Pule, Centar Porta Vitae Pula kao i roditelje koji su prepoznali interes i mogućnosti te cijelo vrijeme podupirali nadarenog Marina te ga strpljivo voze svake subote iz Labina u Pulu na nastavu. Ovakve genijalce trebaju u budućnosti Labin, Istra i Hrvatska, no pitanje je hoće li jednog dana ostati ili otići u svijet kako mnogi mladi stručnjaci i znanstvenici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter