DUGOgodišnji PROBLEM

Građani Labina nezadovoljni poštanskim uslugama: Čekao pismo iz bolnice koje je pet dana stajalo u pošti, a oni nisu znali

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Unatoč primjedbama i kritikama nezadovoljnih građana s poštanskim uslugama, neredovitim, sporim isporukama pošte i gužvama u sve manjem broju poštanskih ureda te pisanju medija, Hrvatska pošta nastavlja po starom. U Labinu pošta i dalje rijetko i sporo dolazi u poštanske sandučiće građana. Poštara je, kažu oni, premalo a istovremeno gužva na šalterima u labinskoj pošti u centru grada je sve veća, nakon što je 1. lipnja zatvoren poštanski ured kod Autobusnog kolodvora. Mnogi građani koji očekuju važnu kuvertu i sami nakon nekog vremena odlaze po nju u poštu.

(Pre)dugo čekanje

Svoju nezgodnu situaciju s poštom ispričao nam Alija Džombić, stopostotni invalid iz Labina.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

- Bio sam 5. srpnja na pregledu u pulskoj bolnici kod specijalista za uho, grlo, nos odnosno u ambulanti ORL. Sve je prošlo u redu. Poslali su mi doznake nakon dva dana, ali nisu stizale. U ponedjeljak, 15. srpnja, išao sam u poštu vidjeti gdje je zapelo jer su doznake poslane preporučeno, ali nisu stigle. Rekli su mi da dođem drugi dan i došao sam. Opet nisu ništa našli. Otišao sam se osvježiti u obližnji kafić i primijetio sam otvorena sporedna vrata pošte, gdje izlaze poštari, a i sami građani često navrate tražiti svoju poštu. Otišao sam tamo i objasnio svoj problem. Jedna ljubazna gospođa si je dala truda da potraži moju poštu, i čujem je da govori da nema ništa.

Međutim jedan mladi djelatnik pošte tada je dodao: "Evo tu je već pet dana, ali nitko ne uzima". On mi je donio kuvertu s mojim doznakama iz bolnice pa sam sretan otišao u Centar za socijalnu skrb i predao doznake, koje će sada otići u Pazin na ovjeru kako bi dobio potrebna invalidska pomagala za normalan život, priča nam Alija, stopostotni invalid sa straheotomijom te navodi da su mu rekli da će to dobiti za deset dana. Nadamo se, ovisi opet o brzini pošte.

Jedan Labinjan koji je slušao naš razgovor rekao je kako je dva dana pokušavao nazvati HP express, ali se stalno javljala automatska sekretarica s porukom da nijedan agent nije slobodan i da pokuša ponovo. I tako dva dana bezuspješno, nakon čega je odlučio otići na njihovu web stranicu i uslugu naručio e-mailom. A što sa starijim ljudima koji nisu informatički pismeni ili im nije dostupno računalo, pita se on.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Primjera građana nezadovoljnih neredovitom i sporom dostavom pošte te poštanskim uslugama ima puno. Ne okrivljujemo poštare i službenice na šalteru, već odgovornom smatramo upravu Hrvatske pošte, njihovu organizaciju i sustav, jer se ništa nije promijenilo na bolje. Dok se s jedne strane uprava Hrvatske pošte hvali svojim poslovanjem i ostvarenom velikom dobiti, s druge strane škrtari na plaćama i uvjetima rada svojih zaposlenika zbog čega nema dovoljno poštara ni zanimanja za taj posao.

Kaže nam jedan poštar da ih je premalo pa svatko ima nekoliko rajona, svaki dan obiđe jedan dok su drugi čekaju red i tako u krug. Nezadovoljan je svojom plaćom kao i ostali njegovi kolege i to je velika prepreka zapošljavaju potrebnog broja poštara, ureda i djelatnika. Komentira nam da "valjda se čeka da se kao i u turizmu i ugostiteljstvu jave Filipinci, Nepalci i ostali iz dalekih egzotičnih zemalja. No kakva će to biti usluga kada ne poznaju jezik, ljude grad ni sela". Problem je i u izvangradskim naseljima gdje su se zatvorili mnogi poštanski uredi. O stanju u pošti najbolje govori činjenica da je Dean Načinović, nakon 31 godine rada u labinskoj pošti, gdje je bio i njezin voditelj, pronašao novi posao, kao komunalni redar u Općini Sveta Nedelja.

Zatvoren poštanski ured

U Labinu se šuška da bi se umjesto zatvorenog poštanskog ureda kod Autobusnog kolodvora novi trebao otvoriti u polupraznoj zgradi Konzuma na Katurama što bi rasteretilo glavnu Poštu u Labinu.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Međutim, iz Hrvatske pošte kažu da je Poštanski ured 52230 Labin u najvećem labinskom naselju Kature privremeno zatvoren od 1. lipnja 2024. i ne postoji namjera, odnosno planovi za njegovo preseljenje u neki drugi poslovni prostor. Što drugo nego naoružati se strpljenjem, dok u upravi Hrvatske pošte, Vladi ili Saboru nešto napokon ne promijene glede poštanskih usluga, jer je ovakav odnos prema građanima u najmanju ruku -nekorektan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter