međunarodni festival

FOTOGALERIJA / "Istria Folk Festa": Poljaci i Mađari oduševili bujsku publiku

| Autor: Zvonimir Guzić


Atrij Pučkog otvorenog učilišta u Bujama bio je poprište međunarodnog folklornog festivala "Istria Folk Festa" na kojem je nastupilo pet folklornih skupina iz dvije zemlje. Jedinstveni događaj koji okuplja folklorne ansamble iz različitih dijelova svijeta, u Bujama je ugostio tri folklorna društva iz Poljske i dva sastava iz Mađarske koji su mnogobrojnoj publici pokazali bogatstvo tradicije i kulturu svojih zemalja. U ime domaćina, predstavnike folklornih ansambla s kojima je razmijenio i prigodne poklone,

pozdravio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu prije samog nastupa.

Nakon toga prvi je na scenu izašao puhački orkestar "Lesnica" iz Poljske koji okuplja mlade glazbenike u dobi od 14 do 30 godina. Osnovani su 2005. godine, a trenutno broje 60 članova. Uz to što su osvojili brojne nagrade na festivalima snimili su i nekoliko albuma. Bujskoj publici su se predstavili raznim glazbenim izvedbama od jazza, folka i popa pa sve do rocka. Oni su bili jedini glazbeni orkestar u festivalskoj večeri.

Slijedio je folklorni ansambl "Vernunk" iz Mađarske, grupa koja broji 150 članova i fokusira je na stvaranje "modernog tradicionalizma", spajajući vrijednosti iz prošlosti s izazovima novog vremena. U svome radu usredotočeni su na individualne izvedbe i virtuozne tehničke vještine. Publiku su oduševili tradicionalnim mađarskim plesovima uz višeglasno pjevanje svih sudionika.

"Sadeczoki" je poljska folklorna grupa osnovana 1980. godine koja okuplja više od 200 djece i tinejdžera u dobi od 5 do 23 godine, a posjetitelje u bujskom atriju oduševili su svojim plesovima i prekrasnim narodnim nošnjama.

Nakon Poljaka, ponovo je slijedilo folklorno društvo iz Mađarske. Sastav "Csepel" okuplja djecu u dobi od 6 do 16 godina, uvodeći ih u jedinstvene mađarske tradicije i narodne dječje plesove. Na brojnim nastupima osvojili su mnoge nagrade kako u Mađarskoj tako i u inozemstvu, a svojom izvedbom zavrijedili su gromoglasan pljesak i na "Istrian Folk Festu" u Bujama.

Posljednje se predstavilo jedno od najvećih omladinskih folklornih društava u Poljskoj "Krakowiak" osnovano 1985. godine. Trenutno broji preko 500 članova organiziranih u 24 umjetničke sekcije. U svojoj izvedbi predstavili su više nacionalnih i regionalnih plesova iz čitave Poljske. Publiku su osvojili maštovitim koreografiranim nastupom, ali i živopisnom narodnom nošnjom.

Svi folklorni ansambli imali su višekratne nastupe tako da je festival potrajao do kasnih večernjih sati na oduševljenje bujske publike.

"Istria Folk Fest" je međunarodni folklorni festival koji je premijeru doživio 2016. godine u Bujama na "Danima grožđa" i ovo je njegovo sedmo izdanje. Cijelo vrijeme, organizator manifestacije je udruga "Hrvatski folklorni festivali", a s vremenom "Istria Folk Fest" se proširio i na Novigrad tako da se sada odvija uz podršku Turističkih zajednica gradova Buja i Novigrada-Cittanova te POU Buje. Cilj festivala je pokazati kulturne ljepote zemalja diljem svijeta pretočene u glazbu, pjesmu i ples.



Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter