Gradove povezuje rudarska povijest, ali i zanimljive sličnosti

Labin i labinska srednja škola surađivat će s japanskim gradom Hakodate

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Grad Labin)

(Foto: Grad Labin)


Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada primili su voditelja Centra japanske kulture Kazuhira Tamarua i filmskoga redatelja Hiroshija Osamua, kantautoricu Elis Lovrić te predstavnika Srednje škole Mate Blažine, ravnatelja Đanija Žufića i profesoricu hrvatskoga jezika Amneris Ružić Fornažar.

Cilj susreta bio je suradnja Srednje škole Mate Blažine sa Srednjom školom Hokkaido Hakodate Nishi te gradova Labina i Hakodate u Japanu. Gradove povezuje bogata rudarska povijest te zanimljive sličnosti između njihovih lokalnih govora, labinjonske cakavice i izoliranoga jezika ainu. Ta povijesna i kulturna povezanost temelj je za uspostavljanje čvrstih veza i prijateljstva između dvaju gradova i njihovih škola.

Usuglašene su brojne aktivnosti u suradnji s Gradom Labinom, među kojima je obilježavanje dana Japana u Labinu u studenome ove godine, čime će se dodatno učvrstiti veze između Labina i Hakodatea. Srednja škola Mate Blažine s voditeljicom projekta Amneris Ružić Fornažar planira realizirati niz aktivnosti koje uključuju radionice, izradu i prodaju suvenira, razmjenu knjiga i snimanje filmova. Sve će aktivnosti biti provedene u suradnji s kantautoricom i glumicom Elis Lovrić koja je zaslužna za inicijaciju ovoga projekta. Elis Lovrić, osim što je spojila dvije srednje škole, aktivno će sudjelovati u svim aktivnostima projekta, naglašavajući njegovu važnost i doprinos zajednici. U studenome će se realizirati brojne radionice i događanja, uključujući radionice crtanja kaligrafije, isprobavanje kimona, projekcije dokumentarnoga filma o Hokiichiju Hanawi i degustacije japanskih delicija. Na taj će se način pružiti prilika svim građanima Labina da se pobliže upoznaju s japanskom kulturom i tradicijom.

-Zahvalni smo što će naši mladi imati priliku spojiti dva kraja svijeta i dokazati da možemo živjeti u zajedništvu i prijateljstvu bez obzira na udaljenost i kulturne razlike. Suradnja Labina i Hakodatea predstavlja korak prema globalnom razumijevanju i suradnji, a naši će mladi biti nositelji tog svjetla u bolju budućnost, rekao je gradonačelnik Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater