corte alba

Indiana Jones u srcu Istre: Bratići pokrenuli obrt za sve ljubitelje adrenalina, ali i vina

| Autor: Branko Biočić
Marko u buggyju (Snimio Branko Biočić)

Marko u buggyju (Snimio Branko Biočić)


U srcu Istre, u malom mjestu Šumber u općini Sveta Nedelja, otvoren je novi obrt koji obećava uzbuđenja i radost svim ljubiteljima prirode i avanture. I dok većina zamišlja odmor kao opuštanje, izležavanje i lješkarenje, kupanje u moru i sunčanje, sve više turista želi aktivni odmor te traže dozu adrenalina kad dođu na godišnji odmor.

U zaleđu Labina osmišljena je turistička ponuda koja više nalikuje scenama iz kakvog avanturističkog filma poput Indiane Jonesa koji juri šumom u potrazi za skrivenim blagom - samo što u ovom slučaju skrivenog blaga nema, no ima pregršt izazovnih staza kojima se posjetitelji buggyjima mogu provozati po poprilično "divljem" off-road terenu.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)Marko Licul (Snimio Branko Biočić)

Od ideje do realizacije

"Corte Alba" je zajednički poduhvat dvaju mladih bratića, koji su svoju strast prema adrenalinu i prirodi pretočili u poslovni pothvat koji već privlači brojne posjetitelje. Jedna od glavnih atrakcija "Corte Albe" su buggy ture, koje nude nezaboravna iskustva kroz slikovite krajolike Istre.

Marko Licul iz Šumbera, mladi je vlasnik obrta "Corta Alba" koji o tome što nude domaćim i stranim gostima kaže:

- Ja i moj bratić Karlo Ivičević iz Vineža imali smo neku ludu ideju prije godinu dana. Krenuli smo raditi malo po malo, i evo, vide se rezultati, zadovoljni smo za sada. Radimo svakog dana, tako da posjetitelji mogu birati između tura buggyjima u trajanju od jednog do četiri sata, ovisno o željama i spremnosti na avanturu. Bilo da ste iskusni vozač ili početnik, buggy ture su osmišljene tako da pruže maksimalnu sigurnost i zabavu za sve, kaže Marko, koji nam je otkrio i kuda se sve voze buggyjem:

- Buggyjima idemo i u dolinu rijeke Raše, iznad Trgeta, Montelat i Skitaču, ovisno o izabranoj turi i vremenu. Radimo od 9 do 21 svaki dan. "Corte Alba" nije samo za ljubitelje adrenalina. Obrt također nudi proslave dječjih rođendana u prirodi, gdje djeca mogu uživati u igrama i aktivnostima na otvorenom, okružena životinjama, posebno konjima.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)Djeca se raduju konjima (Snimio Branko Biočić)

U današnje vrijeme sveprisutnih digitalnih tehnologija, ove proslave pružaju djeci priliku da istraže prirodu, uče o životinjama i zabave se na način koji moderne tehnologije ne mogu zamijeniti. A s obzirom da je šumberački kraj znan po vinima, odlučili smo osmisliti i poseban doživljaj u vinariji DeFredi mojih roditelja.

Ova obiteljska vinarija, poznata po svojoj predanosti kvaliteti i tradiciji, nudi posjetiteljima mogućnost degustacije vina, posebice Šumberskog terana, istarske malvazije i refoška. Po dogovoru organiziramo i posjete za grupe. Vinarija je savršeno mjesto za opuštanje nakon uzbudljive ture ili se tu pak mogu smjestiti odrasli koji prate svoje mališane na proslavi.

(Snimio Branko Biočić)Proslava rođendana (Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)Poligon za djecu (Snimio Branko Biočić)

Turisti vole adrenalin

Surađujemo s turističkim agencijama i turističkim zajednicama. Oglašavamo se lecima, putem društvenih mreža i Turističke zajednice, turisti najviše dolaze na buggy ture, a domaći na proslave rođendana, rekao je Marko.

Mladi bratići, Marko i Karlo, koji stoje iza "Corte Albe" ne planiraju stati na ovome. Za budućnost imaju velike planove koje će, kako kažu, otkriti kada dođe vrijeme. No, izgleda da su naumili obogatiti turističku ponudu na istarskom poluotoku s još više uzbudljivih adrenalinskih aktivnosti. Već za iduću godinu Marko najavljuje ture s konjima i izgradnju kućica na stablima a zatim otvaranje i resorta.

Već je sada "Corte Alba" u Šumberu, koji nudi kombinaciju avanture, prirode i obiteljskih aktivnosti, mjesto za posjetitelje svih generacija. Mladi bratići koji stoje iza ovog obrta uložili su puno truda i ljubavi kako bi stvorili mjesto gdje se svi mogu osjećati dobrodošlo i uživati u čarima prirode netaknute, zelene Istre.

(Snimio Branko Biočić)Druženje uz lokalna vina (Snimio Branko Biočić)

Malo mjesto zanimljive povijesti

Šumber se nalazi u zaleđu Labina, na istočnim obroncima Raške drage i na 177 metara nadmorske visine). Pretežno je poljoprivredni kraj, te dominira uzgoj vinove loze, te u manjoj mjeri stočarstvo.

Jedna od atrakcija u Šumberu je i kaštel, koji je izgrađen na mjestu nekadašnje prapovijesne gradine u srednjem vijeku. Godine 1260. dolazi u posjed austrijske obitelji Schönberg, a od 1367. u sastavu je Istarske knežije te je postala granična utvrda između austrijskog i mletačkog dijela Istre. Zanimljivo je da je kaštel današnji izgled poprimio u 16. i 17. stoljeću.

Kako navodi Istrapedia, za Šumberšćinu je najvažnija crkva Majke Božje od Drena, uz koju je vezan najveći lokalni blagdan, Petangošt, koji se slavi se 5. kolovoza, kada je blagdan Majke Božje od Snijega. U crkvi je očuvana jedna od najstarijih i najvrjednijih knjiga Labinštine, lekcionar crkvenih pjesama s početka 18. stoljeća, u narodu poznatiji kao šćavet, a u njemu se nalazi zapis pjesme "V see vrime godisccha".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of