INICIJATIVA ŽUPANIJE I AZRRI-ja

Spašavanje autohtone pasmine od izumiranja: Savičenta usvojila istarsku kozu Vinku

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: istarskakoza.com)

(Foto: istarskakoza.com)


Predstavnici Savičente usvojili su autohtonog ljubimca - istarsku kozu Vinku. Naime, Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat i trgovačko društvo Savičenta d.o.o. jučer su simbolično usvojili jednogodišnju kozu iz Škropeti i time dali podršku projektu »Fonda za očuvanje istarske koze« Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

Izbor za naj kozu Istre

Potpisivanju ugovora o usvajanju koze u Kaštelu Morosini-Grimani, kojoj su po zaštitniku općine sv. Vinku nadjenuli ime Vinka, prisustvovali su direktor AZRRI-ja Igor Merlić, načelnik Savičente Dean Perković, Dean Pustijanac, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, djelatnici AZRRI-ja Edmondo Šuran i Gordan Šubara te Natalija Ladavac i Nives Cetina iz Savičenta d.o.o.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Istarska koza simbol je naše Istre, našeg Poluotoka, koja već stoljećima resi i krasi grb Istre, ali i naše Republike Hrvatske, no koja je zadnjih desetljeća pomalo izumirala i brojčano bila u sve manjem stanju. Ponukani aktivnostima Agencije za ruralni razvoj Istre, došli smo na zajednički dogovor oko usvajanja istarske koze. Znamo da je Savičenta općina koja nema izlaz na more, koja se u povijesti bavila poljoprivredom, a najviše stočarstvom koje je odgojilo mnoge generacije na našem području. Nekad je kod nas bilo puno koza, no nažalost taj broj je opao, zbog čega ovim simboličnim činom želimo podržati aktivnost očuvanja i valorizacije istarske koze, rekao je načelnik i zahvalio svim uzgajivačima na očuvanju ove pasmine.

Pričajući o važnosti očuvanja istarske koze i njenih proizvoda, Pustijanac je najavio ovogodišnje 24. izdanje Izbora za naj kozu Istre, manifestaciju koja je, navodi, »započela kao šaljiva ideja nekolicine lokalnih entuzijasta, a prerasla je u daleko veću stvar, u jedan doživljaj i emociju«.

- Kroz sve manifestacije gledamo prezentirati ono što karakterizira Savičentu i Istru. To su naše komparativne prednosti koje nose identitet cijele destinacije i daju nam širinu, ali svakako ne manje važno, pridonose očuvanju kako naših istarskih koza, načina života, proizvodnje lokalnih proizvoda, prvenstveno sireva i mlijeka. I ovogodišnji 12. Festival sira u sklopu kojeg se održava Naj koza. okupit će 15-ak sirara iz cijele Hrvatske, a uz to ove ćemo godine imati i tri sirara koji proizvode kozje sireve. Nije to puno, ali nije ni zanemarivo, s obzirom na broj grla i proizvodnju.

Možemo i reći da su svi sirari koji dolaze imaju vrhunske sireve, a da svaki put manifestacija privuće velik broj posjetitelja, rekao je Pustijanac. Novost je da će ove godine manifestacija u rujnu imati posebnu gastronomsku ponudu u suradnji s AZRRI-jem, a naglasio je i da će se u kategoriji Najizvornije koze natjecati i one usvojene kandidatkinje.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Na izraženoj inicijativi za usvajanjem koze, a time i prepoznavanju projekta kojeg Županija provodi s AZRRI-jem, zahvalio se direktor Merlić istaknuvši da je Vinka jubilarna 40. koza koja je usvojena. Istaknuo je da će ih još dvadesetak dobiti svoje usvojitelje tijekom srpnja.

- Sasvim sam siguran da ćemo mi već drugu godinu prijeći brojku od 200 grla, što bi značilo da je taj projekt uspješan i da smo na pravom putu. To znači i da ćemo kroz nekoliko godina spasiti istarsku kozu i da će ona izaći iz zone ugroze, što je u konačnici bio i naš cilj, rekao je Merlić dodajući da ujedno promišljaju snažniju gastronomsku valorizaciju, ne samo kozjih proizvoda, već i svih ostalih autohtonih pasmina. S riječima da je ovaj projekt velik poticaj uzgajivačima i da izvorna istarska koza sigurno ima budućnost, nadovezao se i Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre AZRRI-ja.

Na sam proces usvajanja koze osvrnuo se i njihov kolega Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva. Napomenuo je da je čin usvajanja koze simboličke naravi, u kojem se direktno pomaže uzgajivačima u financijskoj pomoći dok populacija ne izađe iz zone ugroze. Objasnio je da usvojitelji uplaćuju sredstva od 500 eura, a sredstva se troše sukladno i striktno prema poslovnom planu.

Naša istarska koza

- Svaki donator koji da 500 eura, što nije mali novac, želi znati kamo su ti novci otišli i želi znati kako živi »njegova« koza. Omogućeno mu je da posjeti svoju kozu u dogovoru s uzgajivačem, imat će slike i videomaterijale. Iako ona nikad nije u njegovom vlasništvu, samo je njen sponzor, rekao je Šuran objasivši da će od doniranog iznosa 350 eura posredstvom Udruge uzgajivača biti preslijeđeno vlasniku istarske koze, dok preostali dio sredstava ostaje u fondu Naša istarska koza, za provođenje projekta.

(Foto: istarskakoza.com)(Foto: istarskakoza.com)

Kako saznajemo od Merlića, do sada su, osim Istrijana, interes za usvajanjem izrazili i Talijani (tršćanski bazen) te Slovenci koji su korijenima vezani uz ovu tradiciju, pa čak i, na njihovo iznenađenje, jedna gospođa iz Slavonije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini