gorući problem

FOTO / Divlje svinje u Dugoj Uvali. Mještani ogorčeni, turisti u strahu. Javio se i načelnik 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Moja Duga Uvala / Facebook)

(Foto: Moja Duga Uvala / Facebook)


U redakciju Glasa Istre javio se čitatelj iz Duge Uvale koji muku muči s divljim svinjama, a navodi da se radi o "gorućem problemu u ovom turističkom naselju kojeg lovci već godinama ignoriraju".

(Snimio čitatelj Glasa Istre)(Foto: Moja Duga Uvala / Facebook)

(Snimio čitatelj Glasa Istre)(Foto: Moja Duga Uvala / Facebook)

"Kome savjetujete da se obratimo s problemom s kojim se svakodnevno suočavaju  stanovnici turističkog naselja Duga Uvala?

Po naselju se kreću obitelji divljih svinja s brojnim mladuncima, i to doslovno po dvorištima kuća i apartmana. Divlje svinje s mladuncima su vrlo opasne i samo je pitanje vremena kada će doći do napada. Nitko se više ne usudi pustiti djecu samu na plažu jer nije moguće doći do nje mimo divljih svinja koje su posvuda po grmlju. Kome savjetujete da se obratimo? Policiji, Općini Marčana? Lokalni lovci nisu rješenje jer od njih već godinama nema nikakve pomoći."

(Snimio čitatelj Glasa Istre)(Foto: Moja Duga Uvala / Facebook)

(Snimio čitatelj Glasa Istre)(Foto: Moja Duga Uvala / Facebook)

Ovaj problem je u nadležnosti Lovačkog društva Marčana, a mještani također imaju mogućnost da se obrate načelniku Općine kako bi se izvršio dodatan pritisak.

Za komentar ovog slučaja pitali smo načelnika Općine Marčana Predraga Pliška, koji nam objašnjava da lovci već duže vrijeme patroliraju i fizički protjeruju divljač na tom području, i kako je to jedino što u ovom trenutku mogu učiniti.

- Lovačka društva imaju ograničeno djelovanje i ne mogu oružjem istjerivati divljač u turističkom naselju. Mještani, turisti i turistički djelatnici plaćaju danak zbog nelegalne gradnje i Zakona o legalizaciji iz 2011. godine. Nažalost, njime je narušeno prirodno stanište divljih svinja, jer veprovi nalaze hranu na mjestu gdje ona ne bi trebala biti, u okolišu bespravno sagrađenih objekata, kaže Pliško, te dodaje da je prema informacijama s kojima on trenutno raspolaže, Hrvatski lovački savez u završnoj fazi izrade programa zaštite divljači izvan lovnog područja za općinu Marčana, a njegovo donošenje očekuje se na jesen. Dok se taj program ne donese, lovci neće moći rigoroznije djelovati na tom području.

- Velik je problem hrana koju stanovnici ostavljaju kraj kanti ili bacaju u okoliš, stoga apeliram na sve građane da hranu ne bacaju izvan objekata, poručio je Pliško.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater