cijena - PRAVA sitnica

VIDEO / Ovaj hrvatski zlatnik je upravo srušio Guinnessov rekord, a na njemu je motiv jednog istarskog grada

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Robert Anić/Pixsell)

(Snimio Robert Anić/Pixsell)


Zlatnik "Hum", koji je izradila Hrvatska kovnica novca, jučer je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanja prigodna kovanica na svijetu, promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama. Poprilično prigodno za grad koji već drži titulu najmanjeg grada na svijetu.

Hrvatska kovnica "zbacila" Švicarce

Certifikat za svjetski rekord predstavnicima Hrvatske kovnice novca predao je Victor Fenes, ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda, potvrdivši kako se radi o najmanjoj kovanici na svijetu. Zadovoljan je, kaže, što mu se prezentirao kompletan proces izrade najmanje kovanice, koji ukazuje na dugu tradiciju hrvatske numizmatike. Dodao je kako sada, nakon Švicaraca, Hrvatska drži rekord s najmanjom kovanicom na svijetu.

Direktor Hrvatske kovnice novca Robert Blaić kazao je, pak, da to društvo radi već 30 godina te da se bave kovanjem optjecajnog novca, ali proizvode i investicijske zlatnike i srebrnjake.

- Najmanja kovanica na svijetu zlatnik je apoena jedne kune promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama. Na zlatniku su autohtoni motivi hrvatske baštine, Hum, i boškarin. Zlatnik ‘Hum’ izdan je u numizmatičkom kompletu ‘Hum i Zvjezdarnica Višnjan’ u seriji od svega 199 komada, rekao je Blaić.

(Snimio Robert Anić/Pixsell)(Snimio Robert Anić/Pixsell)

(Snimio Robert Anić/Pixsell)(Snimio Robert Anić/Pixsell)

Manji od glave šibice

Istaknuo je kako mu je izuzetno drago što su osvojili svjetski rekord i ušli u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji "Najmanja kovanica na svijetu".

Najmanju zlatnu kovanicu na svijetu izdala je Hrvatska narodna banka, a otkovala Hrvatska kovnica novca krajem 2022. godine. Direktorica projekta Ela Genc istaknula je kako je 2020. godine Švicarska kovnica novca srušila isti rekord, izdavši zlatnik promjera 2,96 milimetara s motivom Alberta Einsteina.

- To je bio izazov za naš stručni tim i prihvatili su se posla koji je trajao dvije godine. Kovanica se razvijala, bilo je puno uspona i padova i na kraju smo uspjeli, rekla je Genc, dodavši da je odabran motiv najmanjeg grada na svijetu.

Promjer je manji od glave šibice i to je, naglasila je, jedno veliko postignuće. Istaknula je i da Hrvatska kovnica novca želi biti ambasador Hrvatske u svijetu, pa zato uvijek u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom biraju motive koji obilježavaju poznate hrvatske znanstvenike, izumitelje, povijesnu i kulturnu baštinu, gradove i slično.

Komplet je, inače, upakiran u specijalnu, vrlo atraktivnu ambalažu i prodan je u roku od jednog dana. Cijena je bila nešto veća od 22 tisuće tadašnjih kuna, a sada se prodaje, neslužbeno se doznaje, za više od 7.000 eura. Zlatnik su osmislili mladi umjetnici Ana Divković, autorica idejnog rješenja kovanice, i Nikola Vudrag.

Numizmatički komplet "Hum i Zvjezdarnica Višnjan" prodavao se na web stranici Hrvatske kovnice novca za 3.865,13 eura i već je rasprodan.

(Screenshot Hrvatska kovnica novca)(Screenshot Hrvatska kovnica novca)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater