u ližnjanu

Obilježena 80. obljetnica formiranja Ratne mornarice: "Svi zajedno smo ovdje da mlađima prenašamo poruke mira"

| Autor: Jelena Milović


Na Punticama u Uvali Kuje u Ližnjanu danas je polaganjem vijenaca i svečanosti obilježena 80. obljetnice formiranja Ratne mornarice u Ližnjanu kao i Dan antifašističke borbe. Svečanost su izvedbama uveličali članovi KUD-a Kuje. Naime, 13. lipnja 1944. godine od strane Savezničkih snaga i njihove eskadrile napadnut je njemački konvoj koji je plovio iz Rijeke prema Puli. Jedan od brodova je zapaljen te ostao nasukan ispod samog Ližnjana. Srednji rezervoar je ostao neoštećen, a u njemu sedam vagona nafte. Odlaskom u ribolov mještani Josip Milošević i Ludvig Grbin penju se na nasukani brod te o svom otkriću obavještavaju Kotarski komitet i tako sve kreće.

- Na prvu izgleda da je to bila mornarica s ratnim brodovima i oružjem, ali nije. Međutim, vrlo je simbolična i značajna zbog svog djelovanja. Premda su znali da postoji velika mogućnost da im se nešto dogodi, njih devet s tri guca na vesla, s broda su uzimali naftu za vršidbu pšenice na cijelom istarskom području. Pokazali su na koje sve načine se pruža otpor i riskirali puno. Činjenicu da danas živimo u miru i blagostanju možemo zahvaliti njima i svima onima koji su pokazali hrabrost, položili život tada i u Domovinskom ratu, za ovo što imamo danas.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Nedaleko od nas postoje ratove, a kako diljem Europe krajnja desnica jača, veseli me činjenica da to u Istri nije tako. Svi zajedno smo ovdje da mlađima prenašamo poruke mira, jer znamo da u ratu najčešće stradaju oni "najmanji" i "obični" ljudi, a kasnije se raznim dogovorima rješavaju primirja. Za našu općinu i šire nema straha da ćemo nastaviti njegovati ovakve vrijednosti, uvijek sa istim ciljem; da se ratovi i stradavanja nikada više na našem području ne ponove, rekao je u svom obraćanju prisutnima načelnik općine Marko Ravnić.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Općina Ližnjan je u NOB-u imala 163 poginula borca, a od toga 87 koji su poginuli s oružjem u rukama, 57 žrtava je nastradalo u logoru i 19 civilnih žrtava. Istarski borci, njih trojica, bili su i u sastavu Prvog sisačkog odreda na Brezovici, a to su Jurica Kalc, Stjepan Tumpić i Drago Jerman. Od kapitulacije Italije u 20 mjeseci Istra je dala 28.754 borca, a od toga broja pet tisuća poginulo je direktno u borbama, 5.800 civilnih žrtava, a 21.509 osoba je odvedeno u logore iz kojih se mnogi nisu vratili. Stanovnici Istre su u periodu prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata doživjeli razdoblje neviđene mržnje, progona i odnarođivanja od strane fašista i nacista zbog svoje nacionalne pripadnosti.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Nakon što je ustaški režim predao i prodao, ne samo Istru, fašističkoj Italiji, Istrani nisu htjeli postati poslušno roblje već su vlastitim snagama, ne čekajući da im drugi donesu slobodu, ustali i uzeli oružje te njime obranili svoje pravo i slobodu zajedno na čelu s Josipom Brozom Titom. Nažalost, u Hrvatskoj danas postoji nezanemariv broj onih koji slave taj kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića, a to je čovjek koji je počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti, rekao je predsjednik udruženja antifašističkih boraca Ližnjana Edi Serbus. Nazočnima se obratila i predsjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije Ada Damjanac koja im je čestitala praznik i obljetnicu.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)



Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter