pripazite na ljubimce

Počela kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnoće, evo što učiniti ako naiđete na mamac

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Započela je proljetna akcija oralne vakcinacije lisica protiv bjesnoće koja će, ovisno o vremenskim prilikama, trajati najkasnije do 20. lipnja. Sustavno je, već trinaest godina provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

U Hrvatskoj se vakcinalni mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za njihovu distribuciju. Proljetna kampanja započela je s dvije lokacije - aerodrom Brač i aerodrom Osijek, a zatim se premješta na aerodrom Rijeka i aerodrom Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog hrvatskog teritorija.

Sufinancira EU

Značaj ove mjere prepoznali su na razini Europske unije koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica. Cilj je polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće spriječiti mogući unos bolesti iz zemalja nepoznatog zdravstvenog statusa kao i održati status Hrvatske kao zemlje slobodne od te bolesti.

Iz resornog ministarstva, odnosno uprave, pozivaju građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Oralna vakcinacija lisica provodi se dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje pomlatka. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

Tijekom ove godine oralna vakcinacija lisica provodi se na cijelom području Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka, odnosno 2.665.850 godišnje.

Za cijepljenje lisica u Hrvatskoj koristi se cjepivo Rabadrop, proizvođača Bioveta koje sadrži atenuirani virus bjesnoće soj SAD Clone. Cjepivo je u obliku ružičaste otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamka.

Mamak je izrađen od smjese tamno-smeđe boje i izgledom podsjeća na kolačić; specifična i intenzivnog mirisa i okusa privlačnog za divlje životinje. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kako bi se pratila učinkovitost oralne vakcinacije te pravovremeno otkrila ponovna pojava bolesti, lisice se kontinuirano laboratorijski pretražuju na bjesnoću. Nakon provođenja oralne vakcinacije kontrolira se stečeni imunitet lisica. U provedbi programa kroz odstrel lisica te njihovu dostavu u ovlaštene veterinarske organizacije, kao i dostavu uginulih divljih životinja ili divljih životinja stradalih u prometu, važnu ulogu imaju lovačka društva i građani.

Predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj kaže kako je oralna vakcinacija lisica jedna hvale vrijedna aktivnost koja je riješila pitanje bjesnoće u cijeloj Hrvatskoj.

- U tu su akciju uključene i sve lovačke udruge. Od resornog ministarstva, odnosno uprave, dobiju broj lisica koje trebaju odstrijeliti na svom području i predati veterinarskim stanicama koje to šalju u veterinarski institut radi pregleda i dobivanja statističkih podataka na području cijele Hrvatske, kako bi se i tim putem potvrdilo da nema bjesnoće, kazao je Prekalj. Svojevremeno su, podsjetio je Prekalj, mamce postavljale i pratile lovačke udruge, no sadašnji je način puno djelotvorniji.

Oralna vakcinacija lisica na području cijele zemlje provoditi će se do 2027. godine, a nakon toga ovisno o epidemiološkoj situaciji u zemljama u okruženju, provedba programa bit će usmjerena na područja povećanog rizika te »zaštitne zone« koje će se određivati sukladno procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja.

U Hrvatskoj nema bjesnoće

Posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je zahvaljujući provedbi oralne vakcinacije lisica od 2011. godine u kontinuitetu do danas, Hrvatskoj 2021. godine Europska komisija dodijeljen status zemlje slobodne od bjesnoće.

Bjesnoća je virusna zarazna bolest, opasna zoonoza od koje obolijevaju domaće i divlje životinje te ljudi. U svjetskim razmjerima predstavlja jednu od najznačajnijih zoonoza s preko 55. 000 slučajeva u ljudi godišnje.

Mjere sigurnosti

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se zateknu u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, na igralištu ili u parku, mogu se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem.

Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali se miris može prenijeti na kožu i smetati ljudima. Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima.

Pripazite na kućne ljubimce

Iz resornog ministarstva, odnosno uprave, pozivaju građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter