BORBA PROTIV BJESNOĆE

Počela oralna vakcinacija lisica: Mamci s cjepivom bacaju se iz zrakoplova

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVEKO
(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)


U tijeku je kampanja oralne vakcinacije lisica na području cijele Hrvatske, izuzev jadranskih otoka, čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće, spriječiti mogući unos bolesti iz zemalja nepoznatog zdravstvenog statusa kao i održati status Hrvatske kao zemlje slobodne od ove bolesti, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta mamci će biti distribuirani tijekom sedam radnih dana. Srpanjska kampanja započela je početkom tjedna s dvije lokacije, aerodroma Brač i aerodroma Osijek, a zatim se premješta na aerodrom Rijeka i aerodrom Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog hrvatskog teritorija. Očekuje se da će završiti 15. srpnja, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale distribuciju cjepiva.

Posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je zahvaljujući provedbi oralne vakcinacije lisica od 2011. godine Europska komisija dodijelila Hrvatskoj pretprošle godin dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće.

Dva puta godišnje

Oralna vakcinacija lisica provodi se dva puta godišnje, a tijekom svake kampanje, tako i ove srpanjske, položit će se 1,33 milijuna vakcinalnih mamaca. U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za njihovu distribuciju.U resornom ministarstvu, Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, pozivaju građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te trideset dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Cjepivo je u obliku ružičaste otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu (Snimila Gordana Čalić Šverko)Cjepivo je u obliku ružičaste otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti. U cilju osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, sustavno već dvanaest godina, provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće. Značaj provedbe ove mjere prepoznali su na razini EU koja kontinuirano odobrava hrvatske programe oralne vakcinacije lisica, a čime su ostvareni svi preduvjeti za njihovo sufinanciranje. Tako se od samog početka financiranje svih aktivnosti provodi na način da 75 posto sredstava podmiruje EK, a 25 posto troškova plaća se iz državnog proračuna.

Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

Ružičasta otopina

Za cijepljenje lisica u Hrvatskoj koristi se cjepivo Rabadrop, proizvođača Bioveta koje sadrži atenuirani virus bjesnoće soj SAD Clone. Cjepivo je u obliku ružičaste otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamca, izrađenog od smjese tamno-smeđe boje. Izgledom podsjeća na kolačić, specifična i intenzivnog mirisa i okusa privlačnog za divlje životinje. Privučene mirisima, lisica pronalazi mamac, zagrize ga i probije kapsulu. U razdoblju od 21 dan razvije imunitet koji je štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci. Mamac sadrži antibiotik tetraciklin koji se odlaže u zubima te predstavlja marker koji služi za dokaz da je lisica imunizirana.

Oralna vakcinacija lisica kompleksan je projekt koji uključuje suradnju mnogobrojnih državnih tijela, a osobito onih nadležnih za veterinarstvo i lovstvo te javno zdravlje. U provedbi programa kroz odstrel lisica te njihovu dostavu u ovlaštene veterinarske organizacije, kao i dostavu uginulih divljih životinja ili divljih životinja stradalih u prometu. važnu ulogu imaju lovačka društva i građani.

Na području Hrvatske, oralna vakcinacija lisica provodit će se do 2024. godine, a nakon toga ukoliko ne bude potvrđen niti jedan slučaj bjesnoće, provedba programa biti će usmjerena na područja povećanog rizika te tzv. «zaštitne zone« koje će se određivati sukladno procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja.

Mjere sigurnosti

Mamci koji se pronađu u prirodi ne smiju se dirati niti micati! U slučaju da se mamac pronađeu dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, na igralištu ili u parku, može se u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izrodbavan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obavezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter