u sklopu dana HUMa

FOTOGALERIJA / Održan festival industrijske konoplje: Od ulja, brašna do keksa, goste dočekao velik izbor proizvoda

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Cilj je popularizirati dobrobiti industrijske konoplje za zdravlje, za ljudski organizam, kazao je Tomislav Zornada iz ročkog OPG-a Zornada, uz Udrugu Hum, organizator Festivala industrijske konoplje, specijalizirane pa samim time i jedinstvene smotre takve vrste.

Festival industrijske konoplje održan je druge subote u lipnju, u svom osmom izdanju, u sklopu Dana Huma, najmanjega grada na svijetu, uz tradicijski izbor župana na leto dan i klapski susret Kantaduri, va Hum/In memoriam Homjanu Deanu Prodanu i prijatelju Huma Ljubomiru Mulcu.

Edukacija

U ročkom OPG-u Zornada startali su prije devet godina s jednim hektarom jer je to bilo minimum koliko se je te 2015. godine moglo saditi, a danas se njegovi nasadi konoplje protežu na sedam, gotovo osam hektara u okolici Roča, Huma i Lupoglava. Paleta proizvoda obuhvaća hladno prešano ulje od konoplje, brašno, čaj, sjemenke, kekse i kozmetičke proizvode.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Najtraženije je ulje od konoplje, potom čaj i keksi. U pravilu se preventivno pije jedna žlica ulja dnevno, kazao je Tomislav. Orašastog je okusa i zelene boje, a njegovo konzumiranje pomaže u spriječavaju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacijeljivanje ozljeda, smanjuje upale, bol i oticanje kod artritisa i jača funkcije mozga.

Tomislavova majka Dolores proizvodi serum i kremu za lice, kremu za ruke i balzam za usne. Liniju kozmetike M&M posvetila je preminulom suprugu Mariu i sinu Marinu. Kazala je kako se povećava interes za konoplju, ali joj se čini da to ide dosta sporo, još su uvijek ljudi skeptični.

- Zato i radimo festival u Humu da educiramo ljude, da dođu i poslušaju predavanja, ove godine na temu "Gradnja blokovima konoplje" predavača Vesne Šoić i Gorana Hudeca, "Razvoj konoplje unazad pet godina" Gorana Brnića i "Konoplja u medicini" Tanje Bagar, istaknula je Dolores Zornada.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Među sajamskim veteranima, uz OPG Zornada bila je firma Cer - Co d.o.o., proizvodi od industrijske konoplje, sa sjedištem blizu Varaždina.

- Naša godišnja proizvodnja se kreće između deset i petnaest hektara selektivnog uzgoja. Već dugi niz godina radimo na taj način, a ove godine smo se zbog potražnje na tržištu koncentrirali na CBG, još jedan kanabinoid kojeg zovu majkom svih kanabinoida zbog toga što svaki sljedeći kanabinoid dolazi od samog CBG-a, kazao je Marko Cerjan. Na pitanje kako je industrijska konoplja trenutno pozicionirana u Hrvatskoj, rekao je da je primjetna stagnacija s blagim porastom potražnje, ali to se događa tek ove godine.

- Zadnje četiri godine od krize s koronom i hiperprodukcije u svijetu, bilo je dosta teško opstati, ali mislim da se stvari vraćaju na pravo mjesto i da ćemo od ove godine nadalje opet moći iskustiti pravi financijski potencijal konoplje čiju budućnost vidim primarno u proizvodima od stabljike konoplje, u građevini, ali i bio plastici, energentima..., naglasio je Cerjan.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Izmjenama zakonske regultive prije pet godina uveden je pojam industrijske konoplje, što podrazumijeva podvrstu konoplje, Cannabis sativa L., s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 posto i manjim, čije sorte se nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije.

Omogućeno je time korištenje cijele biljke industrijske konoplje u industrijske svrhe u prehrambenoj, kozmetičkoj, građevinskoj, tekstilnoj pa i u automobilskoj industriji. Do tada se je moglo upotrebljavati samo sjemenke u prehrambene svrhe.

Humski festival bio je prigoda za degustaciju, ali i kupovinu proizvoda od industrijske konoplje. Pola litre konopljinog ulja dobivenog hladnim prešanjem sjemenki konoplje u Humu se prodavalo po 20 eura, kilogram proteinskog brašna 10 eura, pola kilograma sjemenki 6 eura, vrećica čaja 5 eura.

Graditelj ćićske tamburice

Među izlagačima ovogodišnjeg festivala bili su i Balkan Pharm te Zadruga Konop, ali i G.O.A.T., obrt za proizvodnju ljutih umaka Buzet, Dina Grebla. Njegov brat Sanjin Greblo na prvom sajamskom nastupu predstavio je četiri proizvoda.

Najljući umak Vrajži Bepo, dobiven je fermentacijom triju najljućih papričica, Rabijana Jolanda je kuhani aromatični umak od red habanero papričica s začinima, umak Trdi Jure je fermentirani umak od yellow habanero papričica s dodatkom meda, limete i različitih začina, a Črni Tone, dimljeni umak, ujedno je najblaži.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na štandu Vinarije Coslovich, Jasmina Blagonić rodom iz Huma, predstavljala je paletu vina, ali i novi proizvod, Istrian balsamic, od kuhanog grožđanog mošta i vinskog octa starog petnaest godina. U Humu se predstavila Domaća radinost "Javor" iz Lanišća Vesne Šverko.

Iza svake uspješne žene stoji uspješni muškarac, tako iza ove domaće radinosti stoji njen suprug Miro Šverko, jedini graditelj ćićske tamburice, cindre, na području Ćićarije, koji radi sve od drva što se može zamisliti. Ivana Broskvar iz Barušići u sklopu svog obrta Mini đardini, nudila je terarije zatvorenog tipa i panele s mahovinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter