potpisan ugovor

Natječaj "Mali projekti za bolje sutra": Novci Labin zdravom gradu i Labin Art Expressu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U labinskoj maloj vijećnici održano je potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata u sklopu natječaja "Mali projekti za bolje sutra" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istra. Potpisivanju su nazočili gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj te predstavnici udruga s područja Grada Labina kojima je odobreno sufinanciranje projekata, Hana Šiljan, predsjednica udruge Labin zdravi grad i Nicole Golja iz udruge Labin Art Express XXI. Udruga Labin zdravi grad za projekt "Bojanka za sreću: promocija mentalnog zdravlja kroz likovno stvaralaštvo za odrasle" dobila je sufinanciranje u iznosu od 3.090 eura, dok će projekt "Labinjonski đornalin" udruge Labin Art Express XXI biti sufinanciran s 3.250 eura iz Fonda gradova i općina.

- Labin je, uz Pazin, istarski rekorder po povlačenju novca iz Zaklade, a od 2010. do danas labinske su udruge povukle 50 posto više sredstava nego što je lokalna samouprava uplatila u Fond. Događalo se da u jednoj godini i do osam udruga s ovih prostora bude sufinancirano, a otkada je uvedeno geografsko ograničenje od tri projekta po gradu, zbog ravnomjernije dodjele sredstava, redovno sufinanciramo barem dvije, a često i tri labinske udruge. Ovo je pokazatelj ne samo dobrog rada organizacija civilnog društva na ovom području, već i dobre komunikacije između njih i gradske uprave, rekla je Helga Može, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istra.

"Bojanka za sreću", projekt udruge Labin zdravi grad predstavila je Hana Šiljan:

- Ovaj projekt omogućit će promociju osobnog razvoja i mentalnog zdravlja građana Labina kroz inovativne aktivnosti, umrežavanje i aktivnu participaciju. Kroz tri tematska druženja, radionice želi se povećati osjećaj osobne dobrobiti građana, potaknuti participaciju građana te promovirati volonterstvo. Izradit će se bojanka koja će se podijeliti širem građanstvu na prigodne datume te će biti trajno dostupna u digitalnom obliku na mrežnim stranicama partnera rekla je Šiljan a Nicole Golja predstavila je projekt "Labinjonski đornalin" koji u online formi izlazi od 2021. godine a ovog će puta dobiti i svoje tiskano izdanje.

- Ove novine na labinjonskoj cakavici, tijekom šest mjeseci pripremat će prvenstveno mladi polaznici radionice čitanja i pisanja na ovom lokalnom dijalektu, u cilju njegovog očuvanja, promidžbe te integracije u svakodnevan život građana Labinštine, posebno djece i mladih, a u skoroj budućnosti i u kurikulume lokalnih obrazovnih ustanova. Udruga Labin Art Express XXI u ovom je projektu u partnerstvu s Gradskom knjižnicom, koja će osigurati edukativne materijale te organizirati i radionice, te udrugom Labin Zdravi Grad čiji će volonteri novine distribuirati, zaključila je Golja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter