Žminjski Craft Beer Fest

Festival na kojem se gušta u domaćim, craft birama, a uz pivo ide i - slikarstvo

| Autor: Jelena MILOVIĆ


U Žminju je krenula druga večer Žminj Craft Beer festa koji se održava već peti put u predivnom ambijentu Zad Kaštela. Sinoć je, saznajemo, fešta bila vrhunska uz TBF, pa se lagani ulaz u ovu subotnju večer može potpuno opravdati.

- Ovdje smo prve godine, ali bili smo i sinoć i jako smo zadovoljni ambijentom, atmosferom i ponudom piva. Krenuli smo degustirati po štandovima, a ponuda je od jačih do slabijih piva i svako je na svoj način posebno, rekao nam je jedan njemački par koji odnedavno živi u Svetom Petru u Šumi.

- Ovakve zasebne festivale nismo uspjeli doživjeti u Njemačkoj jer tamo su craft piva u kombinaciji s roštiljskom ponudom, tako da smo oduševljeni. Osim što je sinoć bilo malo bučno za naš ukus, sve ostalo je bez zamjerke, komentirali su.

Zanimljiv kutak je i radionica Beer&Paint pod vodstvom akademske slikarice Anite Pilat iz Pazina. Uz pijuckanje craft piva, u dva sata zainteresirani mogu prezentirati različite načine slikarstva na zadanu temu, a s radionice će otići s originalnim suvenirom - slikom koju su sami naslikali.

- Bila sam na ovoj radionici lani i jako mi se svidjelo, pa sam ove godine dovela i kolegicu. Inače smo obje iz Poreča. Ovo slikanje uz pijuckanje piva mi se sviđa kao jedno novo iskustvo i isproba se nešto novo. Temu nam je zadala voditeljica, a danas slikamo zalazak sunca te ćemo pred kraj dobiti dodatne motive koje ćemo stavljati u sjene: delfine, mačke ili nešto slično, rekle su nam Tea Ritoša i Ariana Pribetić.

Ideju za radionicu, ali i samu manifestaciju smatraju jako uspješnom. Sama činjenica da se i pivari mijenjaju svake godine, po njima su dobitna kombinacija jer time unose dodatnu dinamiku u festival.

Kristian Meden i Sandi Karlović iz labinske craft pivovare Labona rekli su nam da su na festivalu drugu godinu zaredom i smatraju ovo mjesto idealnim za ovaj tip festivala.

- Sinoć je bilo odlično, od posjećenosti do atmosfere. Po nama čak i bolje od prošle godine. Jučer je, osim domaćih, bilo i stranih gostiju, poput Talijana i Engleza. Fora su ovakvi festivali, dođeš sa čašom, uzmeš pivo koje želiš, po svom guštu. Ovo je poprilično rijedak festival ovakvog tipa u Istri. Nešto slično postoji u Medulinu, a mislim da je kao ideja jako dobar i smatramo da bi se i druga mjesta u Istri trebala povesti ovakvim primjerom. To je i dobro za nas proizvođače jer osim što se družimo, razmjenjujemo iskustva.

Ove godine sudjeluje deset pivovara iz svih krajeva Hrvatske s više od četrdeset craft piva u ponudi. Posjetitelji tako mogu degustirati proizvode pivovare "Podrum" iz Karlovca, "Kumske pivovare" iz Zagreba, pulske pivovare "Pula na biri", "Saperlota" iz Varaždina, "Brumana" iz Buzeta, pivovare "Funky Brewery" iz Slavonskog Broda, "Labone" iz Labina, čakovečkih "Lepi Dečki", "Big Josepha" iz Motovuna te "Mlinarice" iz Zagreba.

Pored piva u ponudi je i gastronomija, a za nju su zaduženi lokalni OPG-ovi koji nude suhomesnate proizvode, a tu je i prepoznatljivi "Žminjski škartoc" OPG-a Žminjski gušti. Osim sireva, kobasica i ostalih slanih delicija, lokalni i mali proizvođači predstavljaju likere i druge alkoholne napitke.

Za zabavu u noćnim satima zaduženi su rovinjski rockeri Acid Salvia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter