Tradicionalni posjet

Obilježena 30. godišnjica odlaska bivših pripadnika branitelja Bujštine na ratište u Liku

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Mijat Gavran)

(Snimio Mijat Gavran)


Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UHBDR) - 154. s područja Bujštine, te nekoliko pripadnika HVIDR-e iz Umaga, Buja i Novigrada ove godine su nastavili tradiciju studijskih putovanja i posjeta lokacijama nekadašnjih bojišnica koja je četiri godine bila prekinuta zbog pandemije.

Nakon Zadra, Dubrovnika, Vukovara i ostalih ratišta, ove godine se išlo u posjetu Otočcu i nekadašnjem ličkom ratišu. Ovogodišnje putovanje je bilo u znaku jubilarne 30. godišnjice odlaska bivših pripadnika 154. brigade HV na ratište u Liku, gdje su bili raspoređeni na položajima duž prve crte obrane šireg područja grada Otočca u zimskom razdoblju 1994. godine.

Na putu prema odredištu četrdesetak nekadašnjih branitelja s područja Bujštine stalo je u Brloškoj Dubravi gdje su kod novoizgrađenog spomen obilježja za stradalnike Domovinskog rata zapalili svijeće i odali počast poginulim, među kojima je bio i 20-godišnji Kristian Ladavac iz Pazina pripadnik riječke 111. brigade »Zmajevi«.

U Otočcu je dobrodošlicu gostima iz Istre zaželio domaćin Antun Vranić predsjednik HVIDR-e Otočac u prisustvu čelništva i članova ostalih braniteljskih udruga sa toga područja, nakon čega su svi zajedno u gradskom perivoju ispred tamošnjeg središnjeg spomen obilježja položili vijence, zapalili svijeće i minutom šutnje odali počast svim poginulima i stradalima u Domovinskom ratu.

(Snimio Mijat Gavran)(Snimio Mijat Gavran)

Nakon braniteljskih tribina, kuglanja i ostalih zabavnih sadržaja, drugog dana delegacija se zaputila do obližnjeg prijevoja Ljubovo gdje su kod novog spomen obilježja »Pobjednik« položili vijenac i zapalili svijeće. Novo nacionalno spomen obilježje čuva uspomenu na 66 poginulih hrvatskih branitelja u Vojno-redarstvenoj operaciji »Oluja« iz Zbornog područja Gospić među kojima je i Istranin Stipan Liović iz Funtane.

- Bilo je to značajno uporište neprijateljske vojske, na nadmorskoj visini od preko tisuću metara uz prometnicu Gospić - Korenica. Od samog početka Domovinskog rata do VRO »Oluja« kad je Ljubovo oslobođeno, oružane snage okupatora sve to vrijeme sustavno su granatirale lička naselja i gradove.

Uz velika su razaranja objekata, stradali mnogi, nedužni civili tog područja. Bivši pripadnici 1. bojne 154. br, u VRO »Oluja« bili su sudionici operacije oslobađanja Ljubova u kolovozu 1995. godine s ostalim elitnim jedinicama Hrvatske vojske. Danas članovi UHBDR-154. mogu biti ponosni na sve što su učinili sudjelovanjem na ovoj bojišnici, istaknuo je umaški branitelj Zlatko Gavran.

- Zahvalni smo našim domaćinima za sve što su nam pružili tijekom dvodnevnog boravka u području gdje smo proteklih 25 godina djelovanja UHBDR-154., najčešće dolazili. Tu smo uvijek bili srdačno primljeni i u svakom trenutku smo mogli osjetiti prijateljsko ozračje. To je na tragu dugogodišnje tradicije i našeg prvog posjeta Otočcu još tamo davne 1999. godine, kazao je predsjednik UHBDR-a 154. Mato Gavrić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter