TOUR-ISTRA

Hrvatski turistički novinari upoznali povijest, ponudu i ljepote Labina i Rapca

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Članovi Zbora turističkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu ovoga su vikenda boravili u Rapcu i Labinu gdje su upoznali s njegovom ponudom, ljepotama ali i poviješću. Domaćin im je bila Turistička zajednica grada Labina koja ih je smjestila u Valamarov hotel Sunfior u Rapcu a zatim odvela u razgledavanje staroga grada, Narodnog muzeja, gradske galerije i crkve, Parka skulptura Mediteranskog kiparskog simpozija, u vinariju Juričić u Bartićima, craft pivovaru Labona na Štrmcu, kod umjetnika Vinka Šaine, proizvođača maslinova ulja Wiliama Negrija, na ručak u restoran Kvarner a na večeru u Markus.

Vina, sira, meda, sporta

U vinariji kod Larija Juričića kušali su njegova nagrađena vina, pčelar Vlado Hrvatin iz Bartići ovdje ih je upoznao ih je sa svojim medom a Marta Glavičić iz OPG-a Dol sa proizvodima tog OPG-a; naročito sirom kojega su imali prilike kušati. Euro Juričić iz agencije Atlas predstavio im je novi sport - disc golf, kojeg su neki i zaigrali, a labinski gradonačelnik Valter Glavičić zaželio im je dobrodošlicu, zahvalio im na dolasku i zanimanju za Labin te njegovoj promidžbi u medijima za koji rade.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Glavičić im je ukratko govorio o svom gradu i njegovim stanovnicima te iseljenicima u SAD-u, a kod Larija su novinari kušali ukusni domaći ručak koji im je pripremila njegova mama Sonja.

Među novinarima je bila i potpredsjednica FIJET-a, Svjetskog udruženja turističkih novinara, predsjednica za Hrvatsku i članica komisije za dodjelu turističkog oscara »Zlatna jabuka«, dugogodišnja turistička novinarka Tina Eterović Čubrilo, koja dosad Labinštinu - nije znala.

- Proputovala sam veći dio svijeta i moram reći da me je sram da sam toliko godina bila turistički novinar a nisam upoznala Labin i Labinštinu, sve ono što može pružiti ovdje a pruža taj održivi razvoj kojemu svi težimo i koji je in. Osobito se ovdje gaji autentičnost i kvaliteta, vidjeli smo toliko toga od kulturno povijesne baštine i tradicije, ovdje nisam srela toliko radnike iz dalekih destinacija, još uvijek ovdje mladi ostaju, u to smo se uvjerili, ostaju u obiteljskim biznisima. Moram reći da ovdje imaju ekipu - od gradonačelnika, TZ-a, do mladih ljudi i entuzijasta koji obećavaju, rekla je Eterović Čubrilo.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Mirjana Žugec Pavičić, predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatske pri HND-u je također bila oduševljena.

- Bilo je prekrasno, drago nam je da su se domaćini potrudili i uspjeli organizirati ovaj susret i u dva dana pokazali sve ono što je u tijeku poput Mediteranskog kiparskog simpozija, povijest Labina i njegovu ponudu ali i labinjonsku cakavicu koja je zaštićena nematerijalna kulturna baština i koja se i dalje stvara. Upoznali smo i gastronomiju i što su to labinjoski krafi, neki nikada nisu za to čuli pa ni kušali, to je za njih bilo otkriće, izvrsna je bila ponuda vina, čuli smo i za nove nasade, ponude meda i sira, upoznali smo se i sa umjetnikom Vinkom Šainom koji je jedan od predstavnika bogate labinske umjetničke scene.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Puno smo toga vidjeli na terenu i nadam se da će puno toga biti u novinama, na portalima, radio i tv emisijama, ne samo sada nakon izleta nego i dalje. Upoznali smo se i sa disc golfom, nešto što je za nas novo, rekla je predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatske te najavila da nakon Labina planiraju nastavak suradnje sa turističkim novinarima u Sloveniji, Srbiji i BiH. U Labinu je boravila i slovenska novinarka Carmen Leban koja radi za najveći slovenski medij - Medija 24.

Suradnja i razmjena iskustava

Zadovoljna je bila i Astrid Glavičić, direktorica TZ-a Labin.

- Drago nam je što su za upoznavanje izabrali Labin i Rabac gdje su novinari upoznali našu povijesnu i kulturnu baštinu te posjetili, vidjeli i upoznali mnogo toga. Nadam se da će u svojim medijima lijepo predstaviti našu destinaciju jer su dojmovi jako dobri, rekla je direktorica labinske turističke zajednice.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Zbor turističkih novinara Hrvatske održao je u Labinu svoju skupštinu na kojoj je pri analizi aktivnosti istaknut problem s novcem kako u HND-u tako i u Zboru pa se mnogi planovi i programi ne mogu realizirati. Skupština je dala potporu održavanju Festivala reportera i reportaža Fra-Ma-Fu koji će se održati u rujnu u Đurđevcu te je podržala svoje članove u potpisivanju preporuka za nagrade. Nastavit će se suradnja i razmjena iskustava sa turističkim novinarima Slovenije, Srbije i BiH a ovim potonjim pomoći će se u organizaciji svoga Zbora kojeg još uvijek nemaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter