Radionice, foto natječaj i putujuća izložba

Zeleni koraci Pazina

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Radionica u vrtiću (Foto: Grad Pazin)

Radionica u vrtiću (Foto: Grad Pazin)


U gospodarenju otpadom ključna je edukacija koja će pridonijeti većem odvajanju i pravilnom zbrinjavanju otpada. Izobrazno - informativne aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje količine biorazgradivog otpada na odlagalištima otpada kao i povećanje stope odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja, stoga su u fokusu projekta Zeleni koraci Pazina čija je realizacija započela početkom godine. Projekt doprinosi podizanju svijesti građana o važnosti sprečavanja nastanka otpada i recikliranja, a njegovu provedbu sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Pazin.

U prvoj fazi koja je započela krajem ožujka, provedene su radionice o kružnom gospodarstvu i gospodarenju otpadom koje je vodila Koviljka Aškić iz tvrtke Eko Adria. Održane su četiri radionice za učitelje i učiteljice razredne nastave Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, odgojitelje i odgojiteljice Dječjeg vrtića Olge Ban Pazin te za učenike srednjih škola, Pazinskog kolegija i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin.

U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin (Foto: Grad Pazin)U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin (Foto: Grad Pazin)

Na radionicama se učilo o održivom razvoju, kružnoj ekonomiji te kako pravilno postupati s otpadom, odnosno kako smanjiti samu količinu otpada. Učiteljima i odgajateljima dani su primjeri dobrih praksi i metode koje se mogu koristiti u rad s djecom na ovim temama.

U sklopu projekta Zeleni koraci Pazina, svake prve subote u mjesecu u 14.30 sati na Radio Istri mogu se poslušati polusatne emisije "Zelene minute Pazina" u kojima gostuju renomirani stručnjaci iz raznih područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Foto natječaj

U drugoj fazi projekta, do kraja godine organizirat će se foto natječaj na temu kružnog gospodarstva, recikliranja, otpada i zagađenja. Izabrat će se dvadeset najreprezentativnijih fotografija za putujuću izložbu na otvorenom koja će se moći vidjeti po mjesnim odborima Grada Pazina. Tijekom listopada i studenog u mjesnim odborima organizirati će se radionice o kompostiranju za građane koje žive u kućama i višestambenim zgradama.

Projekt Zeleni koraci Pazina, sumirala je Irena Boljunčić, viša stručna savjetnica za zaštitu okoliša i projekte pazinske "Usluge", obuhvaća izobrazno - informativne aktivnosti u području gospodarenja otpada i kružnog gospodarstva. Tri su vrlo zanimljive cijeline. U prvom dijelu bile su obuhvaćene radionice s učiteljima i odgojiteljima te srednjoškolcima gdje se pričalo o kružnom gospodarenju, recikliranju, biorazgradnji otpada, ponovnoj upotrebi i slično. Želja je bila na taj način, educirajući učitelje i odgojitelje, postići neki multi učinak prijenosa tih znanja na učenike koji će i kod kuće prenijeti ta znanja i aktivnosti i svojim obiteljima i nekoj široj zajednici pa onda na neku dužu stazu, u Pazinu se nadaju boljem učinku u smislu gospodarenja otpada, odnosno da nije stvar samo recikliranja, nego i razmišljanja o tome da treba početi koristiti manje stvari kako bi se proizvodilo i manje otpada. Radionice je održavala Koviljka Aškić i zaista je pripremljen niz mogućnosti i metoda koje učenici mogu usvajati da bi usvojili vještine i znanja na ovu temu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter