potpisan ugovor

Za uređenje horikulture Spomen prostora rudaru borcu osigurano više od 125 tisuća eura bespovratno

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Grad Labin)

(Foto: Grad Labin)


Na jutrošnjoj svečanosti, u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gradonačelniku Labina Valteru Glavičiću uručen je ugovor o sufinanciranju hortikulturnog uređenja Spomen prostora rudaru borcu u središtu Labina. Naime, projekt hortikulturnog uređenja prijavljen je na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 157.750,76 eura, a odobreno je maksimalno sufinanciranje od 80% u iznosu od 126.200,61 eura. Kroz projekt hortikulturnog uređenja posadit će se oko 2200 sadnica, većinom tise te urediti travnate površine i postaviti navodnjavanje cijele zelene površine kako bi ovaj novi urbani centar grada u svako doba godine bio u najboljem izdanju. Spomen prostor tako konačno, nakon 40 godina poprima obrise kakve su zamislili njegovi autori pokojni Quintino Bassani i Berislav Iskra te osim novog urbanog središta trebao bi postati centar okupljanja, daje posebnu notu valorizaciji tradiciji rudarstva u ovom kraju.

(Foto: Grad Labin)(Foto: Grad Labin)

- Kad govorimo o obnovi ili gradnji često razmišljamo samo o kamenu, cigli, betonu ili željezu. No, to je samo jedan segment. Kako bi ovaj spomenik vrijednim rukama i žrtvama teškog rada, koji je izgradio dobar dio našega grada i zadužio nas zauvijek, zasjao punim i zasluženim sjajem tu je još i dekorativna rasvjeta te, ne manje važno, uređenje hortikulture okolnog parka.

(Foto: Grad Labin)(Foto: Grad Labin)

Za ovaj zadnji segment osigurali smo bespovratna sredstva i rasteretili gradski proračun, te istovremeno osigurali da ne samo spomenik, već i cijeli vrijedan prostor u centru našega grada bude uređen na jednoj visokoj razini, kako ovaj simbol našega ponosa apsolutno zaslužuje, zadovoljno je rekao labinski gradonačelnik Valter Glavičić kojem su ovaj vrijedan ugovor uručili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i Luka Balen direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Podijeli: Facebook Twiter