cijela zemlja pod meteoalarmom

Vrijeme se ekstremizira: Sinoć obilne kiše i tuče diljem Istre. U Novigradu u jedan sat pala mjesečna količina oborina, u Bujama poplava 

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
Ilustracija

Ilustracija


Jako pogoršanje vremena sinoć je zahvatilo Istru, piše Istramet. Lokalno je pala ekstremna količina kiše, ali tu nije bio kraj nestabilnostima koje su se nastavile tijekom noći.

U Novigradu je sinoć palo gotovo 80 mm kiše u samo sat vremena, što je količina koja se očekuje tijekom cijelog svibnja, dakle 31 dana. Ukupna suma oborina od ove promjene vremena u dijelovima poluotoka mogla bi prijeći i 150 mm.

Velika količina kiša uzrokovala je lokalne bujične poplave, zbog čega su vatrogasci imali pune ruke posla. Otežano se prometovalo na nekim cestama jer je dio kolnika pod vodom.

Nakon sjeverozapada i sjevera Istre gdje je do 22 sata palo između 35 i 90 mm kiše, atmosfera je naglo eksplodirala i na jugu Istre, tik do Pule. Iznimno snažan sustav, donio je obilnu kišu, ali i i tuču!

Da će fronta biti žestoka, moglo se vidjeti još ujutro, na priloženoj ubrzanoj snimci može se uočiti izraženo smicanje u zraku, što je jedan od čimbenika koji utječe na snagu konvektivnih aktivnosti.

Prethodnica fronte, jaka smicanja na nebu:

Istrametova prognoza za danas

Pretežno oblačno i vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguće i jače nevrijeme, naročito u noći kada može pasti obilna oborina u kraćem vremenskom roku. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 13 do 17 °C, dnevne vrijednosti između 19 i 23 °C,

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter