uživanje u hladu borova

Bujska rivijera krije pravi biser Jadrana, a u blizini je i atraktivna šetnica

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Plaža Kanegra nalazi se u sklopu istoimenog turističkog naselja, prvog takvog nakon što iz Slovenije uđete u hrvatski dio Istre. Kamp s 233 bungalova, smješten je na južnoj strani Piranskog zaljeva i administrativno pripada Bujama, gradiću udaljenom petnaestak kilometara tako da je Kanegra svojevrsna bujska rivijera.

Pogled na Julijske Alpe

S plaže se pruža veličanstven pogled na slovenski dio zaljeva gdje preko mora dominira mondeno ljetovalište Portorož uz stari grad Piran smješten na rubu zaljeva. Poseban doživljaj je noću kad se upale svjetla u "Luci ruža", koje poput krijesnica obasjavaju susjednu obalu i gostima Kanegre nude romantičan ugođaj. Danju se desno od plaže naziru stare Sečovljanske solane, a ispred su, iza sigurnosne mreže za kupače, vidljive i mreže za uzgoj školjaka. Ljepota i čistoća mora mjeri se upravo po broju ribljih uzgajališta, a posebno su izražene gdje se uzgajaju dagnje i druge školjke. Za vedrog vremena bez oblaka, u daljini se mogu nazrijeti Julijske Alpe i talijanska obala, što ovu plažu s pogledom na čak dvije susjedne države čini još posebnijom.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kanegra je, jedna od najljepših plaža krajnjeg sjevera istarskog poluotoka, sa čistim azurno plavim morem, starim borovima čije grane se negdje spuštaju gotovo do razine mora i kamenim stijenama koje upotpunjuju ovaj mediteranski ugođaj. Plaža je zbog hladovine pogodna za cjelodnevni boravak, a dodatni sadržaji u centralnom dijelu kampa, uz gastro ponudu, nude i sportska igrališta. Cijelim dijelom turističkog naselja proteže se i šetnica, koja u večernjim satima postaje promenada mnogobrojnim gostima. U sklopu turističkog kampa, smješten je i naturistički kamp s plažom za nudiste koja se nalazi na krajnje zapadnom dijelu kampa odvojen rampom od "odjevenog" dijela. Smješten je na idealnoj lokaciji za zaštitu privatnosti, jer su sa stražnje strane visoke stijene nekadašnjeg kamenoloma, dok je bočno stjenovita obala s dosta raslinja.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

U skladu s prirodom

Kanegra je sušta suprotnost od obližnjih turističkih kompleksa na Crvenom vrhu gdje dominiraju betonske građevine hotela Kempinski i Petram Resorta, tu još uvijek možete u skladu s prirodom uživati u hladu borova i pjevu cvrčaka. Iako pod upravom Plave Lagune, kao pomorsko dobro plaža je dostupna svima, što se u Kanegri bezuvjetno poštuje, ali rijetki "izvana" to i koriste tako da na plaži prevladavaju većinom gosti kampa. Desetak kilometara od Umaga i nešto više do Buja, priječi domaće stanovništvo na masovniji svakodnevni dolazak na kupanje, ali mir i ljepota prirode ipak svako toliko privuku i žitelje Bujštine na posjetu ovom biseru Jadrana.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kanegra se kao dio naselja Valica iskazuje od 1948. godine kad je evidentirano 28 stanovnika, u sljedećim popisima taj broj je pao najprije na četiri, zatim dva stanovnika, a od 1981. godine tu nema nikoga s prijavljenim stalnim mjestom boravka. Kao samostalno mjesto, Kanegra postoji od popisa 2001. godine, kad je odvojena od naselja Valica čiji dio je bila do tada.


Podijeli: Facebook Twiter