pošast na moru

U sat vremena dvije havarije kod Brijuna! 58 putnika evakuirano

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Brijunsko otočje sinoć je bilo poprištem čak dva slučaja nasukavanja brodica za prijevoz putnika, i to u razmaku od jedva sat vremena, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Prvi se brod nasukao oko 21 sat u pličini između Vange (Krasnice) i Galije, a na njemu je bilo 44 putnika i 2 člana posade. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o brodu "Burin" iz Pule koji se vraćao sa ture promatranja delfina.

Službenici Lučke kapetanije Pula i Postaje pomorske i aerodromske policije po pozivu su isplovili u akciju spašavanja, a u nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

(Screenshot Google Maps)(Screenshot Google Maps)

Rendžerska služba Nacionalnog parka Brijuni je u koordiniranoj akciji evakuirala putnike na obližnji brod oko 22.25 sati, nakon čega su prevezeni u Pulu čime se uspješno okončala akcija spašavanja. Na mjestu nesreće izvršen je preliminarni očevid koji je nastavljen tijekom današnjeg dana te se utvrđuje uzrok nesreće.

Dok je trajala prva akcija spašavanja, u 21.55 je u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci pristigao još jedan poziv upomoć. Naime, brodica "Lana" koja je prevozila 14 putnika se nasukala između Jerolima i Kozade (Koteža). Nasreću, ni u ovoj nesreći nitko od putnika i posade nije nastradao.

(Screenshot Google Maps)(Screenshot Google Maps)

Članovi posade su do dolaska službenika Kapetanije i rendžerske službe Parka ostali na brodici i organizirali evakuaciju putnika na drugo plovilo koji su potom prevezeni na sigurno. Osim materijalne štete na samom plovilu, nije utvrđeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Pulska Lučka kapetanija provodi očevid o uzroku i ove havarije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter