sudjeluje 18 orkestara

U Roču danas 49. Susret puhačkih orkestara Istre: 700 glazbenika zasvirat će Krasna zemljo

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Glagoljaški Roč danas će ugostiti 49. Susret puhačkih orkestara Istre na kojem će nastupiti osamnaest limenih glazbi, odnosno puhačkih orkestara iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre. Svibanjski glazbeni susret održava se jednom godišnje, svaki put u drugom istarskom mjestu.

Bogata tradicija

Organizator ovogodišnjeg izdanja je Željezničarsko kulturno umjetničko društvo "Renato Pernić" Roč, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Istarske županije i Grada Buzeta. Ovo je treći put da je Roč domaćin ovom proljetnom susretu, prethodno je to bio 1979. godine i 1996. godine, prenijeli su predsjednica Organizacijskog odbora Ana Pernić i predsjednik ročkog ŽKUD-a Valdi Glavić.

Ročki glazbari redovno sudjeluju na Susretu puhačkih orkestara, i pravi su glazbeni veterani jer nisu propustili niti jedno od 48 dosadašnjih izdanja. Posebno su ponosni što je jedan od inicijatora ove glazbene manifestacije Renato Pernić, po kojemu je ročki ŽKUD dobio ime.

Limena glazba Roč, naglasio je njen predsjednik Vedran Gržentić, iznikla je u gradiću bogate tradicije i kulturne baštine i na ponos svog Roča kontinuirano djeluje od svog osnutka 1960. godine. Djeluje u sastavu ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč, nazvanog u čast osnivača i dugogodišnjeg dirigenta limene glazbe, poznatog ročkog prosvjetnog i kulturnog djelatnika Renata Pernića.

Okuplja tridesetak svirača, entuzijasta i zaljubljenika u glazbu, zajedničko druženje i zavičaj kojega svojim nastupima s ponosom predstavljaju. Posebna pozornost pridaje se školi sviranja iz koje proizlaze novi naraštaji svirača u limenoj glazbi. Ovogodišnji Susret puhačkih orkestara svojim će nastupom otvoriti upravo podmladak ročke glazbe uz potporu svojih starijih kolega. Dirigent je Luka Horvat.

Susret u Roču započinje u 14.30 sati mimohodom puhačkih orkestara od ročkog Doma kulture do Ljetne pozornice na kojoj će se održati koncertni dio. Posebno svečan dio bit će podizanje zastave Susreta puhačkih orkestara Istre, kada će svih osamnaest puhačkih orkestara, spojenih u jedan veliki orkestar od sedamsto glazbenika, zasvirati istarsku svečanu pjesmu Krasna zemljo te skladbu Z armoniku v Roč.

Čak 18 orkestara

Nakon zajedničkog nastupa svaki će orkestar imati svoj koncertni nastup na ljetnoj pozornici. Na 49. Susretu puhačkih orkestara Istre sudjeluju puhački orkestri iz Roča, Vodnjana, Breg Doline, Buja, Buzeta, Kastva, Labina, Lovrana, Mareziga, Santa Barbare (Muggia), Pazina, Pirana, Pule, Rovinja, Sv. Lovreča, Tara, Vižinade i Babići.

Po završetku koncertnog dijela programa, zastava Susreta predat će se Puhačkom orkestru "Naša sloga" Babići koji će sljedeće godine biti domaćinom jubilarnog 50. Susreta puhačkih orkestara Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter