Weekend Bike & Gourmet Tour

Danas počinje hedonistički događaj koji spaja bicikliranje i gastro užitke. Doznajemo detalje

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Maja Danica)

(Snimila Maja Danica)


Ljubitelji prirode i rekreacije, ali i istarskih delicija, ovog će vikenda, 18. i 19. svibnja, imati priliku uživati u 14. izdanju Weekend Bike & Gourmet Toura. Dvodnevni je to događaj koji na našem Poluotoku spaja rekreaciju i gastronomiju, a okuplja bicikliste i gurmane iz više zemalja. Kao i prošlih godina, organizatori su osmislili vožnju i hedonistički doživljaj na dvije ture - stazama "Mare" i "Monti"

(Snimila Maja Danica)(Snimila Maja Danica)

Kako saznajemo od Bernarda Musulina, voditelja destinacijskih proizvoda u tvrtki Maistra, jedne od organizatora događaja, tri četvrtine prijavljenih sudionika su turisti - Austrijanci, Nijemci i Slovenci. No, na ovaj biciklističko-hedonistički događaj prijavili su se i sudionici iz Rijeke i Zagreba, kao i nekolicina lokalnog stanovništva.

Nije klasična biciklijada

"Svi oni koji dolaze izvan Istre, ovdje borave dva do tri dana. Njima je to motiv dolaska na produženi vikend i to je bio i cilj organizacije takvog doživljaja, da se motivira dolazak cikloturista, da ovdje borave i upoznaju našu ponudu, rekao je Musulin dodajući da prijave za događaj traju do subote ujutro, prije samog početka događaja. Prijavljeno je oko 60 sudionika u oba dana, a cilj je okupiti manje grupe. Napominje da nije riječ o klasičnoj biciklijadi, već je naglasak na vožnju uz stajanje na punktovima gdje sudionike dočekuju lokalne delicije.

(Snimila Maja Danica)(Snimila Maja Danica)

"Gourmet punktovi, svaki na svom punktu, nudi nešto posebno i autohtono. Svaki punkt je drugačiji, posjetitelji dobiju svega pomalo", istaknuo je Musulin. Organizatori i idejni začetnici ovog projekta su Turističke zajednice Grada Rovinja, općine Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, Udruženje obrtnika grada Rovinja, te Maistra Hospitality Group, a za ovo su događanje osigurali i profesionalnog vodiča i pratitelja te obroke i pića na gourmet odmorištima. Lokalni ugostitelji koji sudjeluju u događaju su obrt "Kalčić" iz Vrsara, uljara "Grubić" iz Bala, konoba "Grimani dvorac" iz Svetvinčenata, imanje obitelji Marić iz Kanfanara i restoran "Lovor" iz Rovinja.

(Snimila Maja Danica)(Snimila Maja Danica)

Prvog dana, staza Mare, dugačka 62,6 kilometara, polazi iz srednjovjekovnih ulica Rovinja, zatim prati obalu i stiže do prekrasnih pogleda na Limski zaljev. Između ostalih zanimljivosti, staza prolazi kroz Stanciju Meneghetti, povijesno imanje koje proizvodi nagrađivana vina i maslinova ulja, te Fort Forno, utvrdu iz 19. stoljeća koja je nekoć čuvala rovinjsku luku. Sudionici će putem kušati svježe morske delicije i domaće specijalitete na gourmet punktovima. Drugog dana, staza Monti osobito će se svidjeti ljubiteljima prirode i njezinih okusa. Započinje u središtu Kanfanara i vodi kroz zaleđe Istre, koje skriva bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Biciklisti će zastati kraj Dvigrada, srednjovjekovnog gradića napuštenog zbog kuge i rata, u slikovitom Svetvinčenatu, kraj Štrike ferate, jedinstvene stijene koja podsjeća na iglu za pletenje, te na brojnim drugim mjestima.

Gourmet punktovi

Na gourmet punktovima bit će poslužene istarske delicije poput tartufa, sireva, pršuta i tjestenine. Staza Monti proteže se na 53 kilometra i ima visinsku razliku od 561 metar.

(Snimila Maja Danica)(Snimila Maja Danica)

Start je sutra, 18. svibnja u 10 sati s parkirališta Sportskog centra hotela Eden u Rovinju, a u nedjelju, 19. svibnja također u 10 sati s parkirališta u središtu Kanfanara.

Prijave se zaprimaju putem e-maila [email protected] ili na sam dan biciklističkog doživljaja na startnoj lokaciji, a cijene se mogu pronaći na njihovim internetskim stranicama. Weekend Bike&Gourmet Touru otvoren je za sve starije od 14 godina, a osim brdskih bicikala, pogodni su i električni ili trekking bicikli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter