(Snimila Maja Danica)
Ljubitelji prirode i rekreacije, ali i istarskih delicija, ovog će vikenda, 18. i 19. svibnja, imati priliku uživati u 14. izdanju Weekend Bike & Gourmet Toura. Dvodnevni je to događaj koji na našem Poluotoku spaja rekreaciju i gastronomiju, a okuplja bicikliste i gurmane iz više zemalja. Kao i prošlih godina, organizatori su osmislili vožnju i hedonistički doživljaj na dvije ture - stazama "Mare" i "Monti"
Kako saznajemo od Bernarda Musulina, voditelja destinacijskih proizvoda u tvrtki Maistra, jedne od organizatora događaja, tri četvrtine prijavljenih sudionika su turisti - Austrijanci, Nijemci i Slovenci. No, na ovaj biciklističko-hedonistički događaj prijavili su se i sudionici iz Rijeke i Zagreba, kao i nekolicina lokalnog stanovništva.
"Svi oni koji dolaze izvan Istre, ovdje borave dva do tri dana. Njima je to motiv dolaska na produženi vikend i to je bio i cilj organizacije takvog doživljaja, da se motivira dolazak cikloturista, da ovdje borave i upoznaju našu ponudu, rekao je Musulin dodajući da prijave za događaj traju do subote ujutro, prije samog početka događaja. Prijavljeno je oko 60 sudionika u oba dana, a cilj je okupiti manje grupe. Napominje da nije riječ o klasičnoj biciklijadi, već je naglasak na vožnju uz stajanje na punktovima gdje sudionike dočekuju lokalne delicije.
"Gourmet punktovi, svaki na svom punktu, nudi nešto posebno i autohtono. Svaki punkt je drugačiji, posjetitelji dobiju svega pomalo", istaknuo je Musulin. Organizatori i idejni začetnici ovog projekta su Turističke zajednice Grada Rovinja, općine Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, Udruženje obrtnika grada Rovinja, te Maistra Hospitality Group, a za ovo su događanje osigurali i profesionalnog vodiča i pratitelja te obroke i pića na gourmet odmorištima. Lokalni ugostitelji koji sudjeluju u događaju su obrt "Kalčić" iz Vrsara, uljara "Grubić" iz Bala, konoba "Grimani dvorac" iz Svetvinčenata, imanje obitelji Marić iz Kanfanara i restoran "Lovor" iz Rovinja.
Prvog dana, staza Mare, dugačka 62,6 kilometara, polazi iz srednjovjekovnih ulica Rovinja, zatim prati obalu i stiže do prekrasnih pogleda na Limski zaljev. Između ostalih zanimljivosti, staza prolazi kroz Stanciju Meneghetti, povijesno imanje koje proizvodi nagrađivana vina i maslinova ulja, te Fort Forno, utvrdu iz 19. stoljeća koja je nekoć čuvala rovinjsku luku. Sudionici će putem kušati svježe morske delicije i domaće specijalitete na gourmet punktovima. Drugog dana, staza Monti osobito će se svidjeti ljubiteljima prirode i njezinih okusa. Započinje u središtu Kanfanara i vodi kroz zaleđe Istre, koje skriva bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Biciklisti će zastati kraj Dvigrada, srednjovjekovnog gradića napuštenog zbog kuge i rata, u slikovitom Svetvinčenatu, kraj Štrike ferate, jedinstvene stijene koja podsjeća na iglu za pletenje, te na brojnim drugim mjestima.
Na gourmet punktovima bit će poslužene istarske delicije poput tartufa, sireva, pršuta i tjestenine. Staza Monti proteže se na 53 kilometra i ima visinsku razliku od 561 metar.
Start je sutra, 18. svibnja u 10 sati s parkirališta Sportskog centra hotela Eden u Rovinju, a u nedjelju, 19. svibnja također u 10 sati s parkirališta u središtu Kanfanara.
Prijave se zaprimaju putem e-maila [email protected] ili na sam dan biciklističkog doživljaja na startnoj lokaciji, a cijene se mogu pronaći na njihovim internetskim stranicama. Weekend Bike&Gourmet Touru otvoren je za sve starije od 14 godina, a osim brdskih bicikala, pogodni su i električni ili trekking bicikli.