potpisano

Istarski gradovi i općine udruženi u Sporazumu za promicanje dvojezičnosti

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U Centru za manifestacije i kulturu Novigrad jučer je potpisan Sporazum o suradnji za promicanje dvojezičnosti i očuvanje talijanskog jezika na području Istarske županije, koji će vrijediti do 2027. godine.

Dvojezičnost se primjenjuje na području sedam gradova - Buja, Poreča, Pule, Rovinja, Umaga, Vodnjana i Novigrada, te dvanaest općina - Bale, Brtonigla, Fažana, Funtana, Grožnjan, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Motovun, Oprtalj, Tar-Vabriga, Vižinada i Vrsar čiji predstavnici su potpisali sporazum, dok je s druge strane istarski župan Boris Miletić stavio potpis u ime Istarske županije.

Dvojezičnost

Župan Miletić istaknuo je da se sporazumom šalje poruka regionalnog zajedništva i specifičnosti Istre.

"Dvojezičnost je naša posebnost i zahvaljujem se svim gradonačelnicima i načelnicima na suradnji, ovo je u današnje vrijeme vrlo snažna poruka da mi znamo kojim putem trebamo ići, da se uvažavamo i međusobno poštujemo što su vrijednosti kojima bi trebala težiti čitava Europa pa i svijet", rekao je župan Miletić, nakon čega je pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade, Tea Batel ukratko opisala sadržaj samog sporazuma.

"Sporazumom se utvrđuje da će Istarska županija biti nositelj i promicatelj aktivnosti koje su namjenjene promicanju i očuvanju talijanskog jezika. Aktivnosti koje će se provoditi i zajednički financirati na području Istarske županije uključuju emitiranje na talijanskom jeziku na pet radio postaja i lokalnoj televiziji, provodit će se Jezični laboratoriji talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima čime je do sada obuhvaćemo preko 500 djece, omogućiti će se tečajevi usavršavanja za učitelje talijanskog jezika koji rade u talijanskim i hrvatskim osnovnim i srednjim školama, a bitno je istaknuti da se provode i besplatni tečajevi za službenike javnih službi koji su u čestom kontaktu s građanima", rekla je Batel.

Festival multikulturalnosti

Također u novigradskom CMIK-u, župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel, najavili su 9. Festival multikulturalnosti. Organizator je Istarska županija, a festival će se održati 14. svibnja od 20 sati u Centru za manifestacije i kulturu u Novigradu.

"Zahvalio bi se gradonačelniku Novigrada Anteu Milosu, domaćinu ovogodišnjeg 9. Festivala multikulturalnosti na kojem će nastupiti deset manjinskih zajednica koje će predstaviti svoj rad, svoju kulturu i vrijednosti. Sama koncepcija festivala je da ide po čitavoj Istri, da se širi policentričan razvoj i da obiđemo što više gradova.

Različitost nam je velika vrijednost, poštujemo i cijenimo svoje, s druge strane isto tako vrednujemo i potičemo nacionalne zajednice koje žive na području naše županije da drže do svoje tradicije i kulture i da to prezentiraju našim građanima, a isto tako i nemalom broju gostiju koji borave na našem poluotoku", rekao je župan Miletić.

"Drago mi je da je Novigrad ove godine prvi put domaćin Festivala multikulturalnosti koji organizira Istarska županija. Multikulturalnost je koncept koji podrazumijeva suživot nacija, vjera, kultura i jezika na jednom prostoru. Istra kao regija odlično oslikava takav jedan koncept kojeg živimo.

Danas je i Dan Europe kad je donesena Schumanova deklaracija koja počiva na jedinstvu i miru, a vjerujem da je multikulturalnost jedne Europe bez granica koncept kojeg želimo i u cijelom Svijetu.

Inkluzivnost svih u javnom prostoru uključuje to da se ne smije diskriminirati nikoga, zato se veselim festivalu gdje ćemo slaviti te europske vrijednosti i zahvaljujem se Istarskoj županiji na ovogodišnjoj dodjeli manifestacije našem gradu." izjavio je domaćin festivala gradonačelnik Anteo Milos.

Zamjenica župana Jessica Acquavita zahvalila se u ime manjina na mogućnosti da se izraze, njeguju svoju baštinu i nacionalnu pripadnost, te naglasila da je multikulturalnost vrijednost Istre.

Na kraju je pročelnica Upravnog odjela za talijansku manjinu Batel istaknula kako je Istarska županija i ove godine povećala financiranje raznih aktivnosti nacionalnih manjina, te izrazila nadu da će se i u budućnosti nastaviti njegovati manjinske vrijednosti što je glavna značajka Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter