U restoranu "Stara škola" u Krasici održano je 27. izdanje međunarodne manifestacije "Oleum Olivarum" posvećene susretu maslinara iz Istre, Dalmacije i susjednih regija Slovenije.
U konkurenciji 46 maslinara najbolje maslinovo ulje imao je OPG Željka Bubičića iz Dračevca sačinjeno pretežno od sorte karbonaca i manjim udjelom rošinjola. Među pet najboljih drugo i četvrto mjesto pripalo je obitelji Vedrana i Elene Lupić iz Bala čije je ulje sorte buža bilo bolje plasirano od sorte rošinjola. Brončanu medalju dobio je OPG Neven Mijanović iz Buščine, a pet najboljih zaključio je domaći uljar iz Krasice Oriano Benvegnu.
Uvodnim govorima susret maslinara otvorili su gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i direktor Turističke zajednice Buja Valter Bassanese, a skupu su od zvaničnih uzvanika nazočili i Ezio Pinzan pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, predsjednica Mjesnog odbora Krasica Regina Gardoš te Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.
"Dobro došli u ovo zdanje nekadašnje škole, koje je danas reprezentativan ugostiteljski objekt "Stara škola". Moram reći da ovdje nismo prvi put jer smo već jednom 2003. godine u ondašnjoj školi održali 6. "Oleum Olivarum". Zahvalio bih svim vrijednim maslinarima koji su se i ove godine prijavili za ovaj susret, a posebna zahvala ide i Zavodu za javno zdravstvo u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se kemijski analiziraju ulja, te Damiru Buntiću i članovima šibenske maslinarske udruge"Olea" koji organoleptički pomoću okusa, mirisa i vizualno ocjenjuju kvalitetu uzoraka", rekao je direktor TZ-a Buje Bassanese.
Gradonačelnik Vižintin istaknuo je važnost maslinarstva za ovaj kraj i dodao kako je dugogodišnja tradicija prerasla u razvoj svjetskog brenda u proizvodnji ekstradjevičanskog maslinovog ulja. S vremenom i sama Krasica dobila je epitet "Zavičaj masline".
Osim pet prvonagrađenih uljara, i ostala ulja svrstana su u određene kategorije po analiziranoj kvaliteti, tako da je 25 primjeraka zaslužilo zlatnu medalju, njih deset srebreno, a pet brončano odličje, dva ulja okarakterizirana su kao ekstradjevičanska, a četiri ulja bila su u rangu djevičanskih.
Nakon svečane podjele medalja, domaćica "Stare škole" chefica švicarsko-kanadskih korijena Priska Thuring pozvala je sve prisutne na degustaciju delicija u pripremi kojih je bilo upotrebljeno pet prvoplasiranih maslinovih ulja. Na jelovniku je bila raznolika ponuda, od ribljih specijaliteta kao predjela do gulaša od divljači kao glavnog jela, a posebno dojmljiv je bio desert gdje su kolač i kuglica sladoleda od kokosa bili preliveni maslinovim uljem.
Mnogobrojni maslinari i posjetitelji bili su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom koja je u organizaciji Grada Buja, Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta Buja te Mjesnog odbora Krasica dosegla jedan veći nivo, a mnogi su obećali da će se vratiti i sljedeće godine na 28. izdanje "Oleum Olivaruma".